mijn kijk op

Proteïne / eiwitten dieet - wel zo gezond?

Proteïne / eiwitten dieet - wel zo gezond? Heden ten dage bestaan er verschillende soorten diëten. Van het ziekenhuisdieet tot het Dr. Frank dieet. De vraag blijft nog wel of het daadwerkelijk zo gezond is. Eén van de vele diëten is het proteïnedieet. Deze bestaat voornamelijk uit shakes en repen die boordevol eiwitten zitten. Het is dan ook erg duidelijk dat je hiermee erg goed kan afvallen, maar hoe veilig is dit dieet wel in gebruik? De shakes en repen zijn erg duur in aankoop en hebben niet zoveel verschillende smaken.

Het proteïne of eiwitten dieet

Het doel is hetzelfde als de talloze andere diëten: afvallen. In dit dieet doe je dit door middel van shakes en repen die je moet aankopen bij een speciale winkel of in een sportschool. Vaak geven ze ook een eetschema mee waar je je strikt aan moet houden. De eerste week is de meest lastige fase omdat je hier niets mag eten behalve de repen en shakes. Groenten mag je onbeperkt eten maar zetmeel zoals aardappelen, rijst en brood zijn uit den boze. Ontbijten doe je met een glas water of thee en een shake met een smaak naar keuze. Tussendoortjes zijn dan de repen of een vooraf samengestelde shake met een lekker smaakje. Het avondeten bestaat dan uit een onbeperkte hoeveelheid groenten, een stuk vlees of vis en een shake. Vergeet vooral niet te kijken of je het vlees/vis daadwerkelijk mag eten! Naarmate je steeds verder in je dieet komt, mag je meer en meer beginnen eten. Eerst wordt er brood en pasta bijgevoegd en later komen er andere producten bij. De stabilisatiefase is de laatste fase van het dieet, hier leer je jezelf je nieuwe levensstijl aan. Het is de bedoeling om in de toekomst hier zo weinig mogelijk van af te wijken, om het jojo – effect tegen te gaan! Het is dus erg belangrijk om je in deze week strikt aan het dieet te houden, om te voorkomen dat je de verloren kilo’s weer terug krijgt.

Verschillende smaken

Er bestaan inmiddels al diverse smaken in dit dieet, er zijn ook maaltijdvervangers maar dat hoef je niet te nemen en zijn ook erg duur. Als je dieet enkel uit shakes, repen en vooraf samengestelde shakes bestaat, heb je keuze uit deze smaken:

Shakes

Poeder dat vol eiwitten / proteïnen zit, per portie neem je 20g.
Smaken zijn: vanille, soep, tomaten, chocolade, aardbeien

Repen

Repen zijn erg gemakkelijk als tussendoortje en om mee te nemen. Ze liggen zwaar op de maag dus overdrijf hier niet in!
Voorbeelden van smaken zijn: chocomousse, banaan, kokosnoot, aardbei, vanille en chocolade.

Vooraf samengestelde shakes

Zijn drankjes in een brik, handig om mee te nemen en als tussendoor. Zijn wel erg duur in aankoop maar wel lekker van smaak.
Voorbeelden zijn: chocolade, aardbei, vanille,...

De ketose toestand

Het doel van dit dieet is dat het lichaam uiteindelijk in een ketose toestand terecht komt. Dat krijg je dus door je heel strikt aan je dieet te houden. Het lichaam is dan bezig met het verbranden van de vetvoorraad en kan deze gebruiken als brandstof dan waar het eerst voor bedoeld was. Je kan al in ketose toestand raken als je minstens 2 dagen van het dieet nauwgezet volgt, zelf merk je er niets van maar je lichaam verbrand dan actief de vetvoorraad. Het is dan pas dat er resultaat op de weegschaal te zien is.

Echter, overdrijf niet teveel en laat je bloed regelmatig controleren door de huisarts. Bij een overdaad in dit dieet kan je lichaam in keto – acidose gaan. Er komen dan teveel giftige stoffen in je lichaam vrij die mogelijk fataal kunnen zijn. Deze stoffen worden ook wel acidose genoemd en is een ophoping van zuren door een teveel aan glucose. De voornaamste oorzaken hiervoor zijn zwangerschap (soms), honger en diabetes.

Hoe zit het dan met het afvallen?

Het spreekt voor zich dat dit dieet een zeer handig hulpmiddel kan zijn in de strijd tegen de overtollige kilo’s. Vergis je daar echter niet in! Het eiwitten of proteïnedieet is nog steeds een crashdieet en daarom dus ook erg ongezond. De eiwitten / proteïnen kunnen in grote hoeveelheden schadelijk zijn voor de nieren. De proteïnen / eiwitten dienen om het spiermassa te behouden terwijl je afvalt, het is immers bekend dat deze het eerst zullen verdwijnen en dan pas de vetvoorraad. Met deze dosis proteïnen / eiwitten ga je dat tegen. Er bestaat een intensief en een matig dieet voor iedereen, laat je zeker voorlichten door een diëtist en probeer nooit zelf iets uit! Samen met de diëtist werk je een persoonlijk eetschema uit. Vaak kan je bij hem ook je producten aankopen aan een gunstigere prijs. Gemiddeld gezien val je zo’n 2 – 3 kg af per week, alhoewel er mensen zijn die wekelijks minder of meer verliezen. Volg daarom dus je eigen schema. Het is toegestaan om met dieet te sporten maar overleg dit op voorhand met de diëtist, het kan zijn dat je je eetschema moet aanpassen aan de fysieke inspanning.

Tot slot

Het proteïne / eiwittendieet is een crashdieet dat niet voor iedereen weg gelegd is. Het is een handig hulpmiddel als je op korte tijd veel kilo’s wilt kwijt raken. Het is erg belangrijk om regelmatig je bloed te laten controleren omdat de kans op tekorten zeker aanwezig is, vanwege de weinige variatie die in het eetschema zit. Vooral de eerste week is erg zwaar en lastig vol te houden, nadien mag je steeds meer producten in je eetschema toevoegen en wordt het gemakkelijker. Alhoewel je zeer snel afvalt op relatief korte tijd, is de kans op het jojo – effect nog steeds sterk aanwezig. Het kan op het eerste zicht het perfecte dieet zijn, maar dat is het volgens mij zeker niet. Het gezondste is nog steeds om jezelf een gezondere levensstijl aan te meten en voldoende te bewegen. Met dit dieet leer je dit niet, de kans dat je in je oude eetpatroon hervalt, is groot.
© 2011 - 2022 Armaris, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Afvallen met proteïneshakesAfvallen met proteïneshakesAfvallen kun je op verschillende manieren. Eén van de meest effectieve manieren is het drinken van proteïneshakes. De ei…
Het Cambridge dieet, hoe werkt het?Het Cambridge dieet, hoe werkt het?Het Cambridge dieet is een dieet gebaseerd op snel afvallen met een laag calorieën dieet. Er wordt wel gezegd dat dit di…
De meest populaire diëten zijn schadelijk voor de gezondheidDe meest populaire diëten zijn schadelijk voor de gezondheidVeel mensen zijn opzoek naar en manier om af te vallen. Vaak wordt er dan gezocht naar een populair dieet. Een populair…
Afvallen met Smart Bar: eiwitrijk tussendoortjeAfvallen met Smart Bar: eiwitrijk tussendoortjeWanneer je wilt afvallen, dan is het vooral lastig om goede tussendoortjes te kiezen. Je hebt vaak niet goed in de gaten…

Afvallen: Dr. Atkins dieetHet Dr. Atkins dieet is een al wat ouder dieet waarbij weinig koolhydraten en veel vet en eiwitten worden gegeten. Het d…
Hoe houd je je dieet vol?Hoe houd je je dieet vol?Een dieet volhouden is een van de moeilijkste dingen om te doen, je hebt veel discipline nodig om af te vallen en op je…
Bronnen en referenties
  • http://www.atkinsdieet.nl/vragen.html
Armaris (83 artikelen)
Laatste update: 11-12-2011
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Dieet
Bronnen en referenties: 1
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.
Artikelen met het label 'Mijn kijk op…' bevatten naast objectieve informatie ook een persoonlijke mening en/of ervaring.