Het Paleo dieet: eet je gezond & slank

Basis
Eén van de belangrijkste pijlers van het Paleo dieet is het ontbreken van suiker, granen, bonen en zuivel op het menu. De reden daarvan is dat granen en zuivel pas gegeten worden sinds de uitvinding van landbouw en veeteelt, zo’n tienduizend jaar geleden. Tienduizend jaar klinkt veel, maar als we de hele evolutie van de moderne mens in een dag zouden samenvatten, zou tienduizend jaar geleden niet meer dan een uur geleden zijn. Dat betekent dat het grootste deel van die dag de mens hele andere dingen at dan granen. Wat ze precies aten blijft uiteraard gissen, maar we kunnen wel een hele goede schatting doen.Gezondheid
Het Paleo dieet is een erg natuurlijk dieet. Het gaat er van uit dat je zoveel mogelijk vers en onbewerkt voedsel eet. Niets uit pakjes, potjes en zakjes. Niets met E-nummers, of een overdaad aan zout en suiker. Omdat het Paleo dieet van nature glutenvrij en lactosevrij is, is het een perfect dieet voor mensen met Coeliakie (glutenallergie) en koemelkallergie. Ook mensen met luchtwegproblemen zoals astma en mensen met maag- en darmklachten, zoals maagzuur, de ziekte van Crohn en IBS hebben vaak heel veel baat bij deze manier van eten. Wil je afvallen? Ook dat lukt perfect en zonder honger met het Paleo dieet.Koolhydraatarm
Het Paleo dieet is van nature koolhydraatarm, omdat je geen granen en bonen meer eet. Af en toe wat wortels en knollen zoals (zoete) aardappel kun je wel eten. Ook groenten als pompoen en koolraap zijn koolhydraatrijke groenten. Maar dat is weinig in verhouding tot het aantal koolhydraten in brood, pasta’s en rijst.Fruit
Fruit voldoet aan onze behoefte aan zoet. De oermens had niet de beschikking over suiker, maar wel over fruit in bepaalde seizoenen (en heel soms, als hij geluk had, vond hij wat honing). Je kunt je afvragen of het daadwerkelijk nodig is dat we iedere dag twee stuks fruit eten, zoals het voedingscentrum voorschrijft, want nog geen tweehonderd jaar geleden hadden we geen koelcellen om appels een jaar in te kunnen bewaren, maar aten we appels wanneer ze groeiden, namelijk in de herfst. Dit geldt ook voor peren en alle bessen. Dat was het seizoen in Nederland dat er volop fruit aanwezig was en het ongetwijfeld door de oermens ook volop gegeten werd.Groenten
Groene bladgroenten, wortels en knollen werden ook gegeten door de oermens. Het groeide en bloeide overal en ieder seizoen had zijn eigen soorten groenten. In principe is daar tegenwoordig niets aan veranderd; nog steeds is boerenkool een wintergroente bij uitstek en wil een gewone krop sla echt niet groeien in de winter in het Hollandse klimaat. Dankzij import en kassen kunnen we nu de meeste groenten het hele jaar door krijgen, maar de oermens moest het toch echt doen met wat er in zijn omgeving aanwezig was.Vet
Sinds ongeveer de jaren ’50 van de vorige eeuw zijn we bang gemaakt voor verzadigd vet. Dierlijk vet zou slecht voor ons zijn en al het cholesterol zou onze aderen doen dichtslibben. De oermens dacht daar niet aan. Dat waren jagers. Als ze met veel moeite een dier hadden gedood, gooiden ze niet het kostbare vet weg. Juist niet. Dit vet bevat veel (verwerkbare) calorieën en voedingswaarde en werd met smaak opgegeten. Ook de generatie die de eerste helft van de 20e eeuw opgroeide braadde nog in reuzel (varkensvet) en roomboter. En er waren amper hart- en vaatziekten. Die kwamen vooral op gang toen mensen na de tweede wereldoorlog steeds meer plantaardig vet, als zonnebloemolie en margarine, witte bloem en suiker gingen eten. Het kost je waarschijnlijk veel moeite om dit te geloven, maar je lichaam weet prima wat het moet doen om dierlijk vet te verwerken. Plantaardige olieën zijn volgens het Paleo dieet minder gezond voor de mens. Als we de evolutie van de mens opnieuw vergelijken met een dag, dan is het pas tien minuten geleden dat de mens plantaardig olie als zonnebloemolie is gaan eten. Ze hadden de techniek niet om uit al die kleine zaadjes olie te persen. Olijfolie is makkelijker te verkrijgen en daarom voor koud gebruik wel toegestaan bij het Paleo dieet. Voor bakken en braden kun je denken aan rundervet, reuzel en kokosolie.(Orgaan)vlees en vis
Vlees en vis stonden ook met regelmaat op het menu. Alle soorten, van alle dieren die er maar gejaagd konden worden in hun omgeving. Niet alleen het spiervlees werd opgegeten, maar ook de organen zoals hart, longen, lever en nieren. Vlees bevat waardevolle mineralen en geven je een verzadigd gevoel. Vermijd ook niet het vetrandje aan het vlees. Dit geeft het vlees veel smaak, maakt het mals tijdens het koken en is voedzaam.Noten en zaden
Wanneer het beschikbaar was, at de oermens noten en zaden. Deze bevatten veel goed en gezond vet en vele mineralen.Geen suiker, granen, bonen en zuivel. Wel veel groenten, wortels en knollen, vis en vlees, vet, fruit en noten. Vers en onbewerkt eten. Wellicht heel anders dan de huidige mens gewend is, maar wel meer in de buurt van wat vrijwel alle mensen voor ons aten. Het is een andere tijd, we hebben moderne middelen en onze groenten en fruit zijn ook niet meer wat ze honderduizend jaar geleden waren. Maar met een beetje creativiteit en planning, kun je ook tegenwoordig aardig in de buurt komen van het dieet van de oermens en je net zo gezond en fit voelen.