Buikvet verbranden door te ontspannen

Buikvet verbranden door te ontspannen Een platte buik is niet voor iedereen weggelegd. Velen onder ons dromen hier al jaren van maar bereiken het schoonheidsideaal toch niet. Ondanks een verantwoord voedingspatroon, buikspieroefeningen en cardiotrainingen. Dat stress vaak de boosdoener is van het 'bierbuikje' is niet bij iedereen bekend. Maar wie stress weet te reduceren en verder gezond leeft zal z'n buikje gegarandeerd zien afnemen.

Buikje

Dit artikel is met name bedoeld voor mensen die een normaal gewicht tot licht overgewicht hebben maar niet van hun buikje af kunnen komen. Mensen met meer overgewicht kunnen beter eerst afvallen door gezond te eten en regelmatig lichaamsbeweging te nemen.

Hoe bepaal je of je overgewicht hebt?

Body Mass Index

Overgewicht kun je uitrekenen door je BMI (Body Mass Index) te berekenen. Dit doe je door je gewicht in kilo's te delen door het kwadraat van je lengte in meters. Weeg je bijvoorbeeld 74 kilo en ben je 1 meter 68 lang, dan is je BMI 26. Maar wat betekent dit getal dan precies? Vanaf een BMI van 18,5 of minder is er sprake van ondergewicht.

Van licht tot ernstig overgewicht

Vanaf 25 spreek je van licht overgewicht. Ergens tussen de 18,5 en de 25 is dus een goed gewicht. Heb je een Body Mass Index hoger dan 30, dan is dit ernstig overgewicht. Wanneer je BMI boven de 40 uitkomt, heet dit ziekelijk overgewicht. Je spreekt zelfs van super obesitas wanneer je een BMI hebt van boven de 40. Je kunt je BMI overigens ook simpel berekenen op de site van het voedingscentrum.

Buikvet verbranden

Voedingspatroon aanpassen

Buikvet verdwijnt over het algemeen als eerste bij het verliezen van kilo's. Volg dus eerst een verantwoord dieet met veel groente en fruit en beweeg flink. Te snel afvallen leidt vaak tot een jojo-effect dus pas je voedingspatroon geleidelijk aan.

Appels in plaats van koekjes

Vervang je koekjes s'middags eens door een appel. Integreer beweging in je dagelijkse activiteiten. Blijft het buikje toch behouden dan is het raadzaam aan het stressniveau te werken. Zo kun je buikvet op een effectieve manier verbranden.

Buikvet en stress

Buikvet bestaat uit vetweefsel dat zich in de buikholte bevindt. In dit actieve vetweefsel bestaan stoffen zoals cortisol. Dit hormoon wordt in de bijnierschors gemaakt uit cholesterol. In en door het buikvet vinden metabolische (spijsverterings) processen) plaats. Cortisol is op zich een nuttig hormoon dat gebruikt wordt voor ons slaap- en waakritme en ons afweersysteem. Een te hoge productie van cortisol of stress kan schadelijk zijn en op den duur zelfs aan het ontstaan van diabetes bijdragen. Een te dikke buik is ook vaak een oorzaak van teveel stress.

Cortisolproductie

Wie veel cortisol aanmaakt zal dit vaak terugzien in de buikomvang. Deze is groter dan gemiddeld bij het lichaam past. Buikvet bevindt zich rondom onze organen. Een erg dikke buik is daarom niet bevordelijk voor de gezondheid. Sommige mensen vallen wel af maar verbranden geen buikvet. Een oorzaak hiervan kan een te grote cortisolproductie zijn door teveel stress. En zo komt het dat we ondanks onze ritten naar de sportschool geen verbranding van het buikvet zien.

Hoe kun je buikvet meten?

Er zijn twee manieren om buikvet te meten
 1. Via een CT-scan
 2. Door de buikomvang met een meetlint op te meten

Buikvet kan gevaarlijk worden als de volgende grenswaarden worden overschreden
 1. Vrouwen: > 88-90 cm
 2. Mannen: > 100-102 cm

Cortisol en de vecht-vlucht reactie

Stressbuikje

Een buikje ontstaat vaak door een teveel aan stress, ofwel een te hoge cortisolproductie. Cortisol staat dan ook beter bekend als het 'stresshormoon'. Het komt vrij bij teveel inspanning zowel op het lichamelijke als op het psychische vlak. Wie continu onder druk staat maakt doorgaans veel cortisol aan. Het lichaam raakt als het ware in paniek en wil 'vluchten'. Dit stamt nog uit de tijd dat we moesten jagen voor voedsel en plotseling oog in oog met een beer kwamen te staan.

Positieve functies

De cortisolproductie maakte dat we snel op de vlucht konden slaan. Cortisol zal altijd nodig blijven omdat het ook positieve functies heeft zoals plotseling snel moeten handelen. Ook speelt het een rol bij het opstaan 's morgens. Tegenwoordig hebben we dit hormoon echter minder nodig hoewel dan vroeger. Veel negatieve stress zorgt echter nog steeds voor te hoge pieken in onze cortisolspiegel.

Cortisol en voeding

Trek

Bepaalde voeding kan leiden tot een te hoge cortisolspiegel en een teveel aan cortisol leidt vaak weer tot trek in bepaald voedsel. ''Eet gezond en gevarieerd'' is altijd de boodschap. Ook is het aan te raden om allerlei kleuren voedsel (groente en fruit) te eten. Deze verschillende groenten en fruitsoorten zorgen ervoor dat je de juiste voedingsstoffen binnenkrijgt.

Cirkel

Een hoge corstisolproductie leidt vaak tot trek in koolhydraten zoals brood en zoetigheden. Dit zorgt in eerste instantie voor een energiekick. Later word je er echter moe van omdat deze voedingsmiddelen juist weer leiden tot een extra aanmaak van cortisol. En zo is de cirkel rond en kom je niet van je buikje af.

Enkele tips voor een gezond voedingspatroon

 • begin de dag met twee glazen (lauw water), dit vermindert trek
 • ontbijt altijd
 • eet verantwoorde maaltijden, het liefst verdeeld over 5 porties per dag
 • eet voldoende groente en fruit van alle kleuren
 • eet regelmatig verse vette vis
 • vermijd snelle energieleveranciers zoals suiker, cola en koffie

Weetjes over buikvet verbranden

Een evenwichtig voedingspatroon is altijd van belang om een gezond gewicht te behalen en te behouden. Dit is het eerste waar men aan moet werken om overtollige kilo's en het buikje kwijt te raken. Daarnaast blijken er echter dingen waardoor je je buikvet mogelijk niet verbrandt. Enkele voorbeelden:
 • slaapgebrek
 • roken
 • overmatig koffiegebruik
 • zware cardiotrainingen
 • teveel alcohol
 • negatieve stress
Al deze factoren zorgen er namelijk voor dat de hartslag omhoog gaat en er cortisol wordt aangemaakt. En een teveel aan cortisol zorgt weer voor een toename aan buikvet.

Roken kan buikje veroorzaken

Dit is belangrijk om te beseffen: de meeste mensen denken immers dat roken en stress ervoor zorgt dat je af gaat vallen. Soms raken mensen kilo's kwijt maar het overtollige vet wordt altijd in en rond de buik opgeslagen. Om buikvet te verbranden is het dus aan te raden bovengenoemde factoren te vermijden.

Hoe kunnen we ontspannen?

Het is van belang om zoveel mogelijk ontspannen door het leven te gaan en vooral positieve stress te ervaren. Toch hoort stress blij het leven en kan het niet geheel omzeild worden. Het accepteren hiervan op zich kan al voor een stressreductie zorgen. Een cursus mindfulness kan hierbij helpen. Enkele manieren om verder op een haalbare manier te ontspannen:
 • werk en privé in balans brengen
 • dankbaar zijn voor positieve dingen
 • matig intensieve sporten beoefenen (bv. (snel-)wandelen, zwemmen en fietsen)
 • yogales nemen
 • mediteren
 • sauna bezoeken
 • voldoende slapen
 • rustige muziek beluisteren
 • voldoende frisse lucht nemen
 • gezond eten (in groente en fruit zitten elementen die ontspanning bevorderen)
 • een leuke hobby beoefenen
 • goede contacten met vrienden en familie onderhouden
 • een huisdier nemen

Integreren in dagelijks patroon

Net als voeding in het dagelijkse patroon moet worden geïntegreerd om blijvende resultaten te boeken is het ook aan te raden om dat met ontspanning te doen. Plan bijvoorbeeld elke dag een half uurtje voor jezelf. Ga elke week met een vriendin een mooie fietstocht maken of ga dagelijks voor het slapen gaan een half uurtje ontspanningsoefeningen doen. Wie regelmaat en ritme aanbrengt houdt het het langste vol. Je buikvet wordt zo blijvend verbrand.
© 2012 - 2023 Schoontje, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Teveel buikvet gevaarlijkTeveel buikvet gevaarlijkWaar ‘te’ voor staat is nooit goed, hebben we allemaal ergens op school geleerd. Toch is de ene ‘te’ niet de andere. Heb…
Vijf tips om Buikvet te verbrandenVijf tips om Buikvet te verbrandenBuikvet is iets waar veel mensen mee te kampen hebben. Door het doen van buikspieroefeningen kun je buikvet verbranden.…
Afvallen: waarom je buikvet blijft zittenAfvallen: waarom je buikvet blijft zittenVeel mensen doen keer op keer pogingen om gewicht te verliezen, maar slagen er niet in om blijvend van de overtollige ki…
Buikvet kwijtraken door vetverbrandende oefeningenBuikvet kwijtraken door vetverbrandende oefeningenThuis vetverbrandende oefeningen doen om buikvet kwijt te raken. Je kunt snel resultaat bereiken door te zorgen voor ext…

Het lichaamsgewicht na de nieuwjaarshypeHet lichaamsgewicht na de nieuwjaarshypeVoor menigeen is de deceptie al weer (opnieuw) een gepasseerd station. Mensen die jaar op jaar het oprechte voornemen he…
Het Paleo dieet: eet je gezond & slankHet Paleo dieet: eet je gezond & slankWil je afvallen of je gewoon gezond en fit voelen? Ga eten als je voorvaderen! Dat is in het kort het Paleo dieet. En me…
Bronnen en referenties
 • www.wikipedia.org
 • www.voedingscentrum.nl
 • www.dieetfabels.nl
 • www.leefbewust.com
 • www.bmiberekenen.info
 • www.jessevandervelde.com
 • www.natuurdiëtisten.nl
Schoontje (91 artikelen)
Gepubliceerd: 10-02-2012
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Dieet
Bronnen en referenties: 7
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.
Medische informatie…
Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.