Het lichaamsgewicht na de nieuwjaarshype

Het lichaamsgewicht na de nieuwjaarshype Voor menigeen is de deceptie al weer (opnieuw) een gepasseerd station. Mensen die jaar op jaar het oprechte voornemen hebben om die extra kilo’s eraf te krijgen. Blijkbaar is 2 januari voor veel mensen het ultieme moment om dat te realiseren en dus gaat menigeen fanatiek van start. Maar wat is daar, als het jaar eenmaal lekker begonnen is, van over?

Uitgangspunten

Voorop gesteld dat er veel mannen en vrouwen denken dat die extra kilo’s er even snel weer af gaan, maar dat is slechts voor een kleine groep weggelegd. De meerderheid moet er moeite voor doen om deze er af te krijgen en te houden.
Als je alleen die kilo’s kwijt wil, zijn er nog wel wat relatief snelle methodes, maar als je vervolgens ook voor de toekomst goed voor je lichaam wilt zijn, wordt het een ander verhaal.

Eenvoudig

De meeste mensen met overgewicht, meer dan een kilo of wat, hebben het er door meer te eten en drinken dan verbruik (door het lichaam) bij gekregen. Als we dat als uitgangspunt nemen, is op een eenvoudige manier van je extra kilo’s afkomen, ook een kortstondige oplossing. Natuur zijn de shakes en repen een manier om even wat kilo’s kwijt te geraken. Echter, als je leefpatroon verkeerd is, ben je die kilo’s in no time weer rijk en kan je weer opnieuw beginnen. Waar sommige 2 januari vol overgave zijn begonnen, zijn er velen in februari al weer klaar met het diëten. Zoals sommige te werk gaan is dat ook wel logisch.

Leefpatroon

Dat wil zeggen dat degene die werkelijk aan hun leefpatroon willen werken, nog maar net op gang zijn zo na die nieuwjaarshype. Eerlijk gezegd hoop ik dat ook, want die mensen houden het het langste vol of beter nog, ze maken het een tweede natuur. Het voelt dan niet meer als een dieet, jezelf iets moeten ontzetten. Het een tweede natuur maken is bewustwording.

Daarbij niet gezegd dat hardlopers doodlopers zijn, maar de shakes, repen en soepjes vervangen niet je huidige leefpatroon, slechts je voeding gedurende een bepaalde tijd. Daarnaast heb je de crashers die gedurende een periode gaan leven op bijna niets. Eten wat ze normaal niet eten en met alle gevolgen van dien als ze het oude eetpatroon weer oppakken. 1000 of minder kilocalorieën is niet gezond en alleen op wortelen en komkommers leven ook niet. Je lichaam gaat op de reserve stand, verbruikt niet veel meer en alles wat het daarna binnen krijgt, wordt opgeslagen … immers, er zal nog maar eens zo’n ‘hongertijd’ aankomen? Het geheugen van de cellen.

Niet meer eten dan je verbruikt

Je leefpatroon veranderen dus … en dat hoeft echt niet een megaverandering te zijn. Vaak levert nuances anders leggen in je leefpatroon al het nodige op. Wel goed is, of je dit nu begin van het jaar doet of een willekeurig ander moment, te bekijken hoe je leefpatroon in elkaar zit.

Basis is en blijft dat als je niet meer eet dan je verbruikt, je niet aankomt. Is het gelijk, val je ook niet af. Maar als je het in beeld hebt, dan heb je al een belangrijke stap gezet. Je kunt dan bekijken wat je aan extra’s eet welke je in ieder geval tijdelijk of permanent uit je eetpatroon kunt weglaten. Welke ongezonde zaken eet en drink je nog, waar je jezelf in kunt verbeteren en waarvan je weet dat als je het in de toekomst weer eens eet of drinkt, wat de consequenties zijn. Maar last but nog least … hoe ziet je beweegpatroon eruit.

Bewegen

Bewegen is een vanzelfsprekendheid, maar niet voor iedereen. Behalve de mensen die om medische redenen niet mobiel zijn, kan verder iedereen bewegen. Bewegen zit in de kleinste zaken en behalve dat je lichaam al verbruikt door je bloed te laten stromen en je organen draaiende te houden, is beweging om het lichaam soepel te houden belangrijk. De een vindt het ook nog lekker om te bewegen en de ander doet het puur vanuit noodzaak, maar dát je beweegt is een must. Een uur per dag is het minimum en als je een beetje bijhoudt wat je allemaal doet, heb je zo in beeld of je dat uur haalt. Als je boven dat uur uitkomt en je hebt je eetpatroon ook al onder de loep genomen, is de kans reëel dat je van die extra kilo’s af komt. Niet razendsnel, maar juist heel doordacht en in alle rust.

De “calorieteller”, een app voor op je telefoon vergemakkelijkt het proces, want daarop kan je bijhouden wat je eet en hoeveel kilocalorieën dat zijn versus je bewegingen en hoeveel je daarin verbruikt. Een eenvoudige som, die de app ook al voor je maakt, laat je zien hoe je bezig bent. En natuurlijk geldt ook voor deze informatie, je houdt slechts jezelf voor de gek als je het niet eerlijk invult.

Concluderend

Zoals ook de diëtist, de huisarts of ieder logisch denkend mens zal zeggen … is dat afvallen in een rustig tempo voor de lange duur beter is. Gaat dit ook nog een gepaard met het bewustwordingsproces dat alles wat je lichaam in gaat, iets met datzelfde lichaam doet, dan heb je een belangrijke volgende stap gezet. Is het daarvoor noodzakelijk om 2 januari te beginnen? Onzin, maar voor sommige mensen is het een stimulans om op deze manier met een schone lei te beginnen. Zolang het psychisch iets in positieve zin met je doet, is dat oké en ja, dat mag ook in het voorjaar, hartje zomer of het najaar.
© 2012 - 2024 Annastaal, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Hoe je snel kunt afvallenIedereen die wat gewicht kwijt wil, wil dit graag zo snel mogelijk en met ze weinig mogelijk moeite. Er zijn een aantal…
Hoe kun je 5 kilo afvallen?Hoe kun je 5 kilo afvallen?5 kilo afvallen klinkt gemakkelijk: het is niet zo veel. Toch kan het wel erg lastig zijn, juist omdat je onderschat hoe…
Hardlopen: loop je slank!Hardlopen: loop je slank!Hardlopen en joggen is een uitstekende vorm van sport om een paar kilo kwijt te raken. Vooral nu de zomer voor de deur s…
Voorkom diëten, ga gezond eten!Voorkom diëten, ga gezond eten!Heel veel mensen die willen afvallen, volgen een dieet. Denk aan Atkins, Sonja Bakker of het Ziekenhuisdieet. Gezond ete…

Afvallen met bosbessenBosbessen zijn erg gezond. Kunnen bosbessen je helpen bij het afvallen? Zo ja, waarom en wat is de kracht van bosbessen?…
Buikvet verbranden door te ontspannenBuikvet verbranden door te ontspannenEen platte buik is niet voor iedereen weggelegd. Velen onder ons dromen hier al jaren van maar bereiken het schoonheidsi…
Annastaal (2.955 artikelen)
Gepubliceerd: 11-02-2012
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Dieet
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.
Medische informatie…
Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.