Vervanging voor roken: snus
In Zweden (en Noorwegen) gebruiken veel mensen snus. Dit kan gezien worden als een vervanger van de sigaret, maar dan zonder de risico's op longkanker. De vraag of snus op een andere manier schadelijk voor de gezondheid is, is nog altijd discutabel. Tot nu toe zijn er nog geen harde bewijzen voor gevonden. Zweden is het enige land in Europa waar de verkoop van snus legaal is. In 1994 trad Zweden toe tot de EU. Hierbij dwong Zweden af dat het verbod op de verkoop en het gebruik van snus niet op Zweden van toepassing zou zijn.
Soorten snus
Snus bestaat uit gemalen tabak, gemengd met zout, natriumcarbonaat en aroma's. Snus wordt verkocht in kleine ronde bakjes met daarin tabak in de vorm van vochtige poeder. Er zijn twee verschillende vormen:
- Lössnus: dit is losse vochtige tabakpoeder dat zelf in kleine porties wordt verdeeld
- Portionssnus : dit is snus dat in kleine porties is voorverpakt
Je kan het in principe vergelijken met thee. Je hebt thee dat je in de winkel kan kopen dat al in zakjes zit en je hebt losse thee die je kan kopen en vervolgens in een theevergietje moet doen. Iedereen heeft zijn eigen voorkeur. Zo is het ook met snus. Er bestaan bovendien ook snus met verschillende smaakjes en van verschillende sterkte.
Hoe wordt snus gebruikt?
De snus wordt gebruikt door het achter de bovenlip te stoppen. De één laat dit een half uur daar zitten, de ander twee uur. Bij mensen die heel erg
verslaafd zijn, gaat er een nieuwe snus is nadat de oude eruit gaat. Hetzelfde principe met iemand die verslaafd is aan
roken en de volgende sigaret opsteekt, zodra de vorige op is. Met snus kan iemand in principe de hele dag in zijn of haar mond rond lopen. Vaak is het wel te zien zodra iemand lacht. Vooral bij lössnus kan dit erg onsmakelijk zijn, doordat vocht van de snus over de tanden naar beneden kan lopen en daardoor een bruine spoor achter kan laten.
In tegenstelling tot roken kan ''snussen'' in Zweden overal en altijd worden gedaan. In veel publieke ruimten is het tegenwoordig verboden om te roken. Het hebben van een snus onder de lip is daarentegen niet verboden en schaadt bovendien geen andere mensen.
Waar kan snus gekocht worden?
Snus kan onder andere in alle supermarkten worden gekocht. Eigenlijk kan je snus overal kopen waar je sigaretten kan kopen. Het is mogelijk de snus per doosje te kopen, maar ook per ''stock'', d.w.z. per vijf of tien doosjes. Vaak is dit een stukje goedkoper. Als iemand tien doosjes tegelijk koopt, is het aan te raden de snus in de koelkast te bewaren. In de koelkast wordt namelijk de vorming van nitrosamines tegen gegaan en blijft het langer houdbaar.
Zit er een houdbaarheidsdatum op snus?
Ja er zit een houdbaarheidsdatum aan, dat afhankelijk is van verschillende factoren. Het is onder andere afhankelijk van de vochtigheid. Een lager vochtigheidsgehalte geeft daarbij een langere houdbaarheid. Het is daarom van belang, zoals ook eerder aangegeven, de snus te bewaren in de koelkast. In kamertemperatuur is het maximaal een aantal weken houdbaar.
Kan snus worden ingevroren?
Snus kan tot en met een jaar lang worden ingevroren. Er moet er dan wel voor worden gezorgd dat de snus niet uitdroogt. Daarom wordt het in dichte plastic zakjes in de vriezer gelegd. Om het daarna weer te gebruikten wordt het in de koelkast gelegd om ''op temperatuur'' te komen. De snus daarna weer invriezen is geen goed plan, want dan gaat de smaak verloren.