Hoe snel groeit je haar?

Hoe snel groeit je haar? Hoe snel groeit je haar? Hoe vaak moeten we hiervoor naar de kapper? Hoe snel je haar groeit hangt af van verschillende factoren. Haar kan snel groeien, maar ook snel uitvallen of zelfs helemaal stoppen met groeien. Waardoor kan haar stoppen met groeien en wat moet je doen als je haar opeens dun en kaal begint te worden?

Wat is haar?

Haar bestaat uit dode cellen die uit de opperlaag van de huid groeien. Omdat het dode cellen zijn voelen we niets als ons haar wordt geknipt bij de kapper. We hebben ongeveer 100.000 haren op onze hoofdhuid, deze haren gaan gemiddeld 3.5 jaar mee. Na drie tot 7 jaar valt de haar uit.

Hoe snel groeit haar?

Haar groeit per maand ongeveer 1 cm. Per jaar is dit dus ongeveer 12 cm aan extra haar! Dit betreft ons hoofdhaar, ons ander lichaamshaar groeit gelukkig niet zo snel. Het langste haar ter wereld is bijna 3 meter lang! Dit haar is van een persoon die haar haar nog nooit in haar leven heeft afgeknipt.

Waardoor kan haar stoppen met groeien of uitvallen?

Er zijn verschillende oorzaken voor het stoppen van haargroei de volgende oorzaken kunnen een verminderde of volledig stoppen van de haargroei tot gevolg hebben:
 • Ouderdom
 • Chemokuur of andere medicijnen (Bijvoorbeeld: bloedverdunners, retinoïden of lithium)
 • Genetische aandoening
 • Acute of chronische infecties
 • Stress
 • Stofwisselingsziekte (Gebrek aan eiwitten of aminozuren)
 • Te traag werkende schildklier
 • Te snel werkende schildklier
 • Suikerziekte
 • Straling of verbranding
 • Roken (Roken zorgt voor een verminderde doorbloeding, dit betekent minder voeding voor de haarwortels met alle gevolgen van dien)
 • Het uittrekken van de haren (Trichotillomanie)

Wat kun je tegen haaruitval doen?

Soms is de oorzaak van haaruitval te achterhalen, de oplossing is dan de oorzaak proberen te stoppen of verminderen. Het spreekt voor zich dat het niet voor alle oorzaken mogelijk is het probleem op te lossen.

Hoe kun je haar sneller laten groeien?

Soms groeit je haar minder snel dan anders, maar wat kun je doen om te zorgen dat je haar sneller groeit? Snel meer haar is wat veel mensen willen. Soms omdat we een vollere bos willen of omdat we snel weer van kort naar lang haar willen. Je haar snel laten groeien doe je onder anderen door je haar goed te verzorgen en dit doe je vooral van binnenuit. Haar heeft voeding nodig, een gezond lichaam produceert gezonde nieuwe cellen, nieuwe haarcellen. Om te zorgen dat je bestaande haren ook gezond blijven en letterlijk niet van ellende afbreken is het ook belangrijk je haar van buitenaf goed te behandelen. De volgende tips kunnen bijdragen aan een goede gezonde haardos:
 • Eet gezond en gevarieerd
 • Een hoofdmassage (Een hoofdmassage zorgt voor een verbeterde doorbloeding)
 • Drink voldoende water
 • Zorg voor voldoende vitamine B aanmaak (Vis, vlees, eieren en yoghurt zorgen voor de aanmaak hiervan)
 • Kam je haar regelmatig (Kammen van je haren zorgt voor een stimulans van de haarzakjes)

Wat kun je doen tegen droog haar?

Haar dat weinig vocht/vet bevat wordt droog. Je kunt droog haar tegengaan door:
 • Gebruik een shampoo speciaal voor droog haar
 • Je haar te wassen met een crèmespoeling
 • Gebruik een conditioner na het wassen van je haar

Hoe kan ik mijn haar laten glanzen?

De volgende tips kunnen helpen je haar doen glanzen:
 • Was je haar met lauw water (warm water doet de schubben openstaan waardoor je haar dof lijkt)
 • Beperkt het gebruik van de stijltang, krultang en föhn
© 2012 - 2024 Kropslavinken, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Hoe kan ik mijn haargroei versnellen?Hoe kan ik mijn haargroei versnellen?Haargroei is grotendeels door een factor van gezondheid en is genetisch bepaald, hoewel er enkel een paar stappen genome…
Tips voor een mooie haardosTips voor een mooie haardosMooi, glanzend haar zoals in de tv reclames. Dat willen we allemaal wel. Maar hoe kun je de natuur een handje helpen als…
Haar sneller laten groeienJe haar sneller laten groeien is mogelijk onder de goede omstandigheden. Als je je haar op een bepaalde manier behandelt…
Smoothies voor soepel, mooi, vol en glanzend haarSmoothies voor soepel, mooi, vol en glanzend haarMooi, soepel, vol en glanzend haar krijg je door het eten van proteïnen en vitamine B. Deze bevinden zich onder andere i…

Fobieën: de vele angsten van een mensFobieën: de vele angsten van een mensHet woord fobie is van Griekse afkomst (phobos) en staat voor angst of vrees. Deze angst kan voorkomen van allerlei oorz…
Een rollator: aanschaf, vergoeding, lichtgewichtEen rollator: aanschaf, vergoeding, lichtgewichtIedereen wil graag mobiel zijn en blijven, soms zijn hier hulpmiddelen bij nodig zoals een rollator. Wat is een rollator…
Kropslavinken (203 artikelen)
Laatste update: 06-07-2015
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Diversen
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.
Medische informatie…
Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.