Buikband: verschil tussen medische en zwangerschapsbuikband

Buikband: verschil tussen medische en zwangerschapsbuikband Buikbanden worden in verschillenden lichamelijke omstandigheden gebruikt, zodat de buik optimale steun krijgt. Meest gebruikte buikband is uiteraard bij de zwangerschap in combinatie met de meegroei BH. Het lichaam verandert qua vorm en dus dienen kledingstukken mee te groeien. Daarnaast geven de kledingstukken optimale steun aan buik en borsten. Er zijn echter ook medische buikbanden. Waartoe worden de verschillende hulpmiddelen toegepast en hoe heeft men er baat bij?

Buikband


Positiekleding

Kleding moet ook tijdens de zwangerschap optimaal passen en blijven zitten. Het veranderende lichaam wordt groter en ronder en dat wil de vrouw graag aan de omgeving laten zien. Toch dient het lichaam een innerlijke balans te krijgen, waarbij toegepaste kleding op meerdere manieren steun en verlichting geeft. De zwangerschapsslip wordt gebruikt tot net onder de buik of juist over de buik heen. Specifiek het tweede type geeft wegens de speciale elasticiteit extra ondersteuning aan de buik, waarnaast het tijdens de koude of barre dagen extra verwarming geeft.

Groeimogelijkheid buik en borsten

Tijdens de zwangerschap kan het formaat van de buik behoorlijk uitpunten en dat vertaalt zich direct naar kleding. Gewone kleding en ondergoed lijkt niet meer te passen. Normaal zal de vrouw reeds na twee maanden beginnen met het kiezen van de juiste meegroei BH en niet veel later volgt de zwangerschapsbuikband of -slip. Het geeft het lichaam voldoende steun, zodat de vrouw in eerste instantie zonder problemen met dagelijkse bezigheden door kan gaan. Wordt de buik groter dan vormt ondersteunende kleding eveneens mee, zodat optimale steun wordt verkregen. Ook aan de borsten dient voldoende aandacht te worden gegeven, omdat het insnij-effect moet worden voorkomen. Gaan de borsten groeien dan start men met een BH, waarbij de sluiting op de kleinste stand staat en de bandjes nog ongevierd zijn. Neemt het formaat toe dan past men de stand en vierbandjes aan, zodat de borst optimale steun behoudt. Let wel dat men na de bevalling overgaat op de voedingsbustehouder, omdat de borsten vaak het maximale formaat hebben bereikt.

De medische buikband

Indien er chirurgische handelingen zijn gedaan aan de buik – open chirurgie – dan is er sprake van een wond, snede en hechting. De buik is een gevoelige omgeving en kan behoorlijk worden aangetast door medische ingrepen. Denk aan een keizersnede, darm- of longoperatie enzovoorts. Na de operatie volgt een periode van herstel, waarbij de wond weer netjes dicht moet groeien. Een hechting wordt toegepast in de vorm van nieten, draadhechting of medische lijm, zodat de huid goed kan dichtgroeien. In eerste instantie zijn buikspieren nog niet goed hersteld, waardoor de wond extra onder spanning kan komen te staan.

Steun voor verbeterd herstel

Na een operatie moet de buik goed herstellen en daartoe geeft de medische buikband voldoende steun. Het heeft tot doel om de spanning in de huid te verlichten, zodat er op de wond minder trek komt. Het zorgt ervoor dat de huid beter aansluit en de wond daardoor beter en sneller herstelt. Het resultaat van het herstel is veel netter, zodat de huid er beter en minder toegetakeld uitziet. Ook de kans op verklevingen neemt af. Weefsel van bijvoorbeeld de darm kan met de buikwand of baarmoeder vergroeien, waardoor heftige pijnen tijdens menstruatie of ontlasting kunnen ontstaan. Door voldoende steun te geven zal het effect veel minder zijn, waardoor het algehele herstel veel gunstiger verloopt.

Toepassing bij een fistel of stoma

Het hebben van een ongewenste opening in het lichaam (fistel) of aangebrachte stoma brengt veel overlast. De wond kan geïnfecteerd raken en dient dus snel te herstellen. Daarnaast is er bij een stoma een bewuste opening naar de darmen gemaakt voor de afvoer van ontlasting. Een stoma-operatie heeft echter bij een grote groep mensen een aanvullend negatief effect. Er ontstaat een parastomale hernia, waarbij de patiënt ernstige pijnen kan krijgen. Ook bestaat de kans op een buikwandbreuk, doordat er veel spanning op de verzwakte plek komt te staan. In Nederland hebben circa 30.000 mensen een stoma, waarbij de buik, wond en de opening goede steun moeten hebben. Om scheuren in de huid rondom de stoma te voorkomen en de invloed van de parastomale hernia te verminderen wordt de band gedragen. De gevolgen van de fistel of stoma worden beperkt. Omdat de stoma op verschillende plekken op de buik kan worden toegepast heeft men een verstelbare stoma- buikbreukbandage nodig of wordt een opening in een buikband gemaakt.

Volg altijd de adviezen van de behandelend arts op om de medische buikband op de juiste manier te gebruiken. Zo voorkom je dat de wond of opening niet verder wordt geïrriteerd. Het gaat om goed herstel van de wond en om optimale steun voor de stoma, waarbij pijnlijke gevolgen zijn geminimaliseerd.
© 2013 - 2024 Geinformeerd, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Een buikband voor de zwangere vrouwEen buikband voor de zwangere vrouwZwanger zijn is iets speciaals. Je gaat steeds trotser lopen met je meer en meer opbollende buikje. Langzamerhand zul je…
Parastomale hernia, pijnlijke huidzwelling nabij de stomaParastomale hernia, pijnlijke huidzwelling nabij de stomaDoor kanker of andere ernstige aandoening kan het voorkomen dat een deel van de darmen of blaas moet worden verwijderd.…
Bandenpijn: zwangerschapBandenpijn: zwangerschapBandenpijn komt voor vanaf 20 weken zwangerschap, bij een volgende zwangerschap vaak al eerder. Ook vroeg in de zwangers…
Buikwandbreuk, navelpijn, uitstulping, zwelling, darmherniaBuikwandbreuk, navelpijn, uitstulping, zwelling, darmherniaDe darmen en organen worden tegengehouden door de buikwand. Normaal is dat een stevige afscheiding bestaande uit meerder…

Wat is de hypothalamus?De hypothalamus is gelegen in ons brein. De hypothalamus zorgt voor een breed scala aan processen. Zo zorgt de hypothala…
Vision zonnebrandcrème voor de gevoelige huidVision zonnebrandcrème voor de gevoelige huidIeder jaar zijn er mensen die overlijden aan de gevolgen van huidkanker. Het is de meest voorkomende vorm van kanker. On…
Bronnen en referenties
  • http://www.hetpon.nl/pdf/06-30.pdf
  • http://mens-en-gezondheid.infonu.nl/zwangerschap/59933-positiekleding-tips-en-trends-herfstwinter-2012-2013.html
Reactie

J. C. Blok, 18-11-2016
Moet zo snel mogelijk geopereerd worden aan een liesbreuk rechts. Nu vond ik het dragen van een buikband in bepaalde situaties al prettig. Wat is uw advies, ben 74 jaar. Zal het ook nog de chirurg vragen. Maar mijn idee is dat meningen verschillen en dan kan ik zelf kiezen.
Dank voor uw advies. Reactie infoteur, 21-11-2016
In deze is het heel simpel, ga op uw gevoel af. Wat prettig is, moet u doen…

Geinformeerd (1.029 artikelen)
Laatste update: 11-06-2018
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Diversen
Bronnen en referenties: 2
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.
Medische informatie…
Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.