Slapen op de linkerzij

Slapen op de linkerzij Slapen op de zij is een houding die het meest wordt aangenomen. Voor zwangere vrouwen wordt vaak geadviseerd om te slapen op de linkerzij. Dit kan de kans op een doodgeboorte aardig verminderen. Ook de nieren werken dan beter maar komen hartkloppingen vaker voor. Daarnaast kent een zijligging ook een bepaalde betekenis. Overigens wordt bij de islam slapen op de rechterzij geadviseerd, om zo het nachtgebed niet te missen.

Waarom op de zij slapen?

Niet iedere lichaamshouding tijdens de slaap is even gezond te noemen. Sommige slaaphoudingen kunnen klachten aan de nek, de rug of de schouders geven. Zo kunnen mensen die veel op de buik slapen hoofdpijnklachten ervaren. Vaak staan ze er niet bij stil dat hun hoofdpijn overdag te maken kan hebben met een verkeerde slaaphouding. Door het slapen op de buik moet het hoofd helemaal opzij gedraaid worden om adem te kunnen halen. De spieren in de nek worden op deze manier erg overvraagd. En dat geeft klachten als hoofdpijn en een stijve nek de volgende dag.

Slapen op de zij is ook niet zonder gevaren. Een teveel doorzakkend matras buigt de wervelkolom af met rugklachten als gevolg. Ook een te hard kussen veroorzaakt pijnklachten, met name in de nek en schouders. Toch is slapen op de zij de meest gebruikte slaaphouding.

Hartkloppingen bij slapen op de linkerzij

Hartkloppingen worden beter gevoeld op de linkerzij. Het is niet zo dat slapen op de linkerzij hartkloppingen veroorzaakt, maar ze worden beter gevoeld. Iedereen die op de linkerzij ligt en in rust is, voelt zijn hartslag beter. Een onregelmatige hartslag wordt daardoor veel sneller opgemerkt. Op de rechterzij wordt de eigen hartslag minder goed gevoeld. Hartkloppingen komen vaak onregelmatig. Mensen die ermee bij een arts komen, kunnen vaak moeilijk uitleggen wat het ritme van de onregelmatige hartslag is. Het is belangrijk het ritme te leren herkennen door met de vingers mee te tikken tegen de rand van het bed. Daarnaast gaan veel mensen piekeren in bed. Dit kan stress en een onregelmatige of verhoogde hartslag veroorzaken.

Tijdens de zwangerschap wordt de kans op een doodgeboorte en vroeggeboorte verkleind

Zwangere vrouwen die op hun linkerzij slapen, verlagen daarmee de kans op een doodgeboorte of een vroeggeboorte. De kans op een doodgeboorte is twee keer zo hoog bij vrouwen die op de rechterzij slapen. De kans op een miskraam wordt niet verkleind met slapen op de linkerzij. Dit alles heeft te maken met de doorbloeding van de placenta. Op de linkerzij gelegen is de doorbloeding veel beter. Vooral tegen het einden van de zwangerschap is slapen op de linkerzij beter. De placenta is zo zwaar geworden dat die bij een houding op de rechterzij minder doorbloed wordt door afknelling van de aders. Een goede doorbloeding is voor het ongeboren kind heel belangrijk: het bloed vervoert immers de nodige zuurstof en voedingsstoffen naar de baby toe.

Nieren werken beter

Dit geldt niet alleen voor zwangere vrouwen maar voor iedereen: bij het slapen op de linkerzij werken de nieren beter. Hierdoor worden afvalstoffen beter afgevoerd. De urineproductie neemt toe en de uitscheiding van natrium wordt verhoogd. Ook de afvalstof creatinine wordt bij een slaaphouding op de linkerzij beter door de nieren uit het bloed gehaald.

Betekenis van slapen op de zij

Slaaphoudingen hebben een betekenis over hoe jij in elkaar zit. Tenminste, dat beweren sommigen. Het is een beetje hetzelfde als met horoscopen: je gelooft er in of je gelooft er niet in. Mensen die op hun zij slapen met opgetrokken knieën zijn gevoeliger en onzeker. Mensen die op hun zij slapen met de knieën half opgetrokken of slechts één been opgetrokken zijn gevoelig en zelfverzekerd. Op de zij slapen met de armen vooruit betekent dat je mensen graag ontvangt, maar ze ook van je af duwt. Je bent open en wantrouwend tegelijk. Daarnaast heeft slapen op de zij tegelijk met je partner ook een betekenis. Slaap je beiden op de zij met het gewicht naar elkaar toe dan wijst dit op een verlangen naar contact en intimiteit. In de lepeltjeshouding zie je vaak bij stellen die pas bij elkaar zijn. Een lepeltjeshouding iets verder van elkaar af zie je eerder bij stellen die wat langer bij elkaar zijn. Het kan iets zeggen over de machtsverhouding binnen de relatie. Degene die aan de buitenkant van het lepeltje ligt is de beschermer. Het rug tegen rug liggen op de zij betekent dat het koppel elkaar voldoende vertrouwt en accepteert zonder dat ze hierbij elkaar aan hoeven te raken.
© 2013 - 2024 Bibiana, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Op de linkerkant slapen om brandend maagzuur te vermijdenOp de linkerkant slapen om brandend maagzuur te vermijdenDoor op de linkerzij te slapen kan men de invloed van maagzuur minimaliseren. Dit komt doordat de maag aan de linkerkant…
Pijn aan alvleesklier of pancreas: oorzaken, symptomen, tipsPijn aan alvleesklier of pancreas: oorzaken, symptomen, tipsHeb je last van een zeurende, trekkende pijn in de bovenbuik, die soms overgaat naar de linkerzij? Dan kan een probleem…
Hartkloppingen door vermoeidheidHartkloppingen door vermoeidheidWanneer je een hartklopping krijgt, voel je het hart hevig bonzen, het kan onregelmatig en snel gaan. Het kan een gevoel…
Hartkloppingen: oorzaken en symptomenHartkloppingen: oorzaken en symptomenBij hartkloppingen voel je het hart in je borst kloppen, waarbij het snel of onregelmatig bonst. Ook kan het een gevoel…

Azijn als opsporingsmiddel van baarmoederhalskankerBaarmoederhalskanker is in Nederland over het algemeen goed te behandelen als de vrouw er op tijd bij is. In ontwikkelin…
Striae, wat is het?Striae is een herkenbaar probleem voor veel vrouwen. Het kan zelfs een reden zijn om niet meer naar het zwembad te gaan.…
Bronnen en referenties
  • http://www.gezondheidsnet.nl/slaap-lekker/artikelen/446/dit-zegt-je-slaaphouding-over-jou
Bibiana (1.560 artikelen)
Gepubliceerd: 07-04-2013
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Diversen
Bronnen en referenties: 1
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.
Medische informatie…
Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.