Matrassen voor rugklachten

Matrassen voor rugklachten Pijnklachten, zoals rugklachten, kunnen een flink negatieve invloed uitoefenen op de nachtrust. Een verstoorde nachtrust geeft diverse klachten overdag. Matrassen lijken een wisselende invloed te hebben op rugklachten en daarmee de slaapkwaliteit. Maar wat zijn nu goede matrassen voor rugklachten? Uit divers onderzoek komt het matras met medium hardheid als winnaar naar voren. Daarnaast lijkt het handig je matraskeuze af te stemmen op je slaaphouding.

Slaap en rugklachten

Slaap vormt een essentieel onderdeel van ons leven, iedere dag brengen we gemiddeld zo'n zeven à acht uur slapend door. Een goede slaap en nachtrust is erg belangrijk, gezien de invloed die slaap op de fysieke, psychische en emotionele gezondheid heeft. Een flink deel van de mensen heeft echter een verstoorde nachtrust. Er zijn verschillende oorzaken aan te wijzen van een verstoorde nachtrust. Zo kun je bijvoorbeeld uit je slaap gehouden worden door een pasgeboren baby die veel aandacht vraagt, kan het drinken van alcohol de slaap negatief beïnvloeden of is je slaapkamer mogelijk niet optimaal ingericht (te licht of juist te donker, te warm of juist te koud, te lawaaierig et cetera). Ook pijnklachten blijken een negatieve invloed te hebben op de slaapkwaliteit. Met name rug- en schouderklachten lijken de nachtrust te kunnen verstoren. Diverse onderzoekers hebben gepoogd de invloed van het matras op dergelijke klachten - en daarmee indirect de slaapkwaliteit - in kaart te brengen. Wat is nu een goed matras voor mensen met rugklachten?

Soorten matrassen

Om te beginnen is het handig om te weten welke soorten matrassen er nu precies zijn. Er wordt vaak een onderscheid gemaakt tussen binnenveringsmatrassen, volschuimmatrassen en watermatrassen.

Binnenveringsmatrassen zijn opgebouwd uit een groot aantal stalen veren, die onderling verbonden zijn. De veerkracht van een dergelijk matras wordt mede bepaald door de dikte van het staaldraad, de vorm van de veren en de hoeveelheid veren. Een binnenveringsmatras voelt meestal wat koeler aan door de vele lucht die zich tussen de veren bevindt. Er zijn verschillende typen binnenveringsmatrassen, zoals het bonellvering matras en de pocktervering matras.

Volschuimmatrassen zijn in hun geheel opgebouwd uit één soort materiaal. Polyurethaan en latex zijn veelgebruikte materialen voor dergelijke matrassen. Volschuimmatrassen bestaan in verschillende prijs- en kwaliteitsklassen.

Het watermatras, ook wel waterbed genoemd, is een matras dat gevuld is met - de naam zegt het al - water. Het watermatras is heel goed aan de persoonlijke voorkeuren aan te passen, zo kan men de temperatuur en de hardheid van het matras zelf instellen.

Waar op letten bij de aanschaf van een matras?

Een goed matras kopen is geen gemakkelijke opgave, ook niet voor mensen zonder rugklachten. Iedereen - mensen met en zonder rugklachten - doet er goed aan rekening te houden met onderstaande factoren bij de aanschaf van een nieuw matras:
  • Lengte: matrassen bestaan in verschillende maten. Houdt rekening met je lichaamslengte wanneer je een nieuw matras aanschaffen gaat, zodat je alle ruimte hebt. Het is verstandig om een matras te kopen dat minstens 20 centimeter langer is dan je zelf bent.
  • Allergieën: gezien de mens zelf de voedingsbodem voor veel allergische stoffen (zoals huisstofmijt) is, maakt het materiaal van een matras niet per se uit. Wel voorkomt het ene materiaal de opslag van huisstofmijt in het matras beter dan het andere materiaal. Er bestaan speciale anti-allergene matrassen welke vaak een speciale coating bevatten die de huisstofmijt tegenhoudt.

Goed matras voor rugklachten

Uit de meeste onderzoeken komt naar voren dat het verstandig is de slaaphouding grondig onder de loep te nemen voor men naar de beddenwinkel gaat. Welk matras het meest geschikt is wanneer je rugklachten hebt lijkt namelijk sterk samen te hangen met je voorkeursslaappositie. Verschillende slaaphoudingen zorgen voor verschillende drukpunten in het matras, waardoor de behoefte aan ondersteuning ook verschilt. Verder lijkt een hard, stevig matras niet aan te raden, deze oefent veel druk uit op de pijnlijke gewrichten, waardoor de klachten eerder toe dan af zullen nemen. Een matras van medium stevigheid lijkt de beste keuze voor mensen met rugklachten.
© 2013 - 2024 Melod, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Het kiezen van het juiste matras voor een goede nachtrustHet kiezen van het juiste matras voor een goede nachtrustEen matras is een belangrijke factor voor de kwaliteit van je nachtrust. Het is daarom goed om te kijken of je wel op he…
Wat is nu een goed matras voor kinderen?Voor een kind, maar ook voor volwassenen is een goede nachtrust erg belangrijk. Een goede nachtrust zorgt ook voor een g…
Rugpijn door het matras of bedbodemRugpijn door het matras of bedbodemRugpijn kan ontstaan door een verkeerd matras, een doorgezakte bedbodem of een verkeerd kussen. Steeds meer mensen krijg…
Traagschuim en koudschuim matras: wat is het verschil?Traagschuim en koudschuim matras: wat is het verschil?Traagschuim en koudschuim zijn materialen die veel worden gebruikt in matrassen. De twee begrippen worden echter vaak me…

Tips als je vies uit de mond ruikt vanwege slechte ademTips als je vies uit de mond ruikt vanwege slechte ademZo’n 50% van de volwassenen heeft wel eens een slechte adem vanwege stinkende zwavelgassen in de mond. Probeer je daarte…
Wat zijn aambeien en wat doe je ertegen?Aambeien, heel vervelend als je ze hebt en je wilt er snel vanaf. Aambeien zijn uitgezakte zwellichaampjes binnen de kri…
Bronnen en referenties
  • Bergholdt K., Fabricius R.N., Bendix T. (2008). Better Backs by Better Beds? SPINE vol 33 (7)
  • Jacobson B.H., Boolani, A., Dunklee, G., Shepardson, A. & Acharya H. (2010). Effect of prescribed sleep surfaces on back pain and sleep quality in patients diagnosed with low back and shoulder pain. Applied Ergonomics vol 42 (1)
  • Kovacs F. M., Abraira V., Pena A., Martín-Rodríguez J.G., Sánchez-Vera M., Ferrer E., Ruano D.,Guillén P., Gestoso M., Muriel A., Zamora J., Gil del Real M.T. & Mufraggi N. (2003). Effect of firmness of mattress on chronic non-specific low-back pain: randomised, double-blind, controlled, multicentre trial. Lancet 362: 1599–604
  • http://www.consumentenbond.nl/test/woning-huishouden/slapen/matrassen/extra/soorten-matrassen/
  • http://www.matrassen.nl/i/39/huisstofmijtallergie.html
Melod (654 artikelen)
Gepubliceerd: 20-06-2013
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Diversen
Bronnen en referenties: 5
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.
Medische informatie…
Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.