Waarom zweet de één meer dan de ander?

Zweten ervaren veel mensen als iets vervelends. Maar het is heel normaal dat je bij inspanningen, zoals: sporten, drukte en zenuwen, zweet. Daarnaast zijn er mensen die meer zweten dan de ander. Een volwassenen verliest ongeveer 400 ml vocht door transpiratie per dag. Maar er zijn ook mensen die in enkele uurtjes al meer dan 400 ml vocht uitzweten. In de dit artikel krijg je antwoord op de vraag: waarom zweet de één meer dan de ander? Hier zijn meerdere verklaringen voor, deze worden besproken in dit artikel.

Waarom zweten we?

Allereerst is het belangrijk om te weten waarom wij mensen zweten. Door transpiratie raakt het lichaam vocht kwijt. Dit gebeurt via kleine zweetkliertjes op de huid, deze zitten over het hele huidoppervlakte. Onder de oksels, handen en voeten zitten meer zweetkliertjes, dit verklaart waardoor we meer zweten op deze plekken.
Het vocht dat we transpireren komt op de huid terecht en verdampt vervolgens. Dit zorgt ervoor dat het lichaam afkoelt, op deze manier zorgt het lichaam ervoor dat bij warmte of grote inspanningen je lichaamstemperatuur in balans blijft.

Oorzaken overmatig zweten

Het is niet altijd duidelijk waarom de één meer zweet dan de ander. Toch zijn er verschillende oorzaken die bepalen hoeveel je zweet, bijvoorbeeld: aanleg, hoeveelheid lichamelijke inspanningen, stress, koorts, menopauze, angst, een slecht conditie of andere lichamelijke afwijkingen. Hieronder een opsomming van diverse oorzaken:

Mannen zweten meer dan vrouwen

Dit is te verklaren door hun lichaamsbouw. Een mannelijk lichaam is groter en bevat daarom meer lichaamsvocht. Wanneer een vrouw net zoveel zweet als een man, zou dit kunnen zorgen voor uitdroging. Daarnaast hebben mannen over het algemeen een grotere spieropbouw. Spieren hebben energie nodig om te functioneren. Omdat mannen meer energie nodig hebben, zullen ook meer energie verbranden. Hierdoor zweten zij meer.

Een donkere huidskleur zweet meer

Een donkere huid absorbeert meer warmte, dan een blanke huid. Hierdoor wordt de lichaamstemperatuur van een negroïde persoon sneller hoger. Het lichaam gaat de warmte afvoeren door te gaan transpireren.

Heet klimaat verergert zweten

Mensen die in een heet klimaat leven zweten meer dan mensen in een koeler klimaat. De lichaamstemperatuur wordt sneller te hoog, waardoor het lichaam door middel van transpiratie warmte kwijt moet.

Lichamelijke activiteiten beïnvloeden transpireren

Sporter zweten meer als bankliggers ook in een rustsituatie. Hoe meer energie er wordt geproduceerd in het lichaam, hoe meer warmte het lichaam kwijt moet.Dit gebeurt dan door te transpireren. Een getraind lichaam heeft actievere spieren (ook in rust). Dit zorgt ervoor dat een sporter meer transpireert om warmte kwijt te raken, die ontstaat door de actievere spieren.

Voeding beïnvloedt hoeveelheid zweet

Overmatig zweten komt vaak door bepaalde voeding. Dit is een oorzaak die niet bekend is bij veel mensen, maar wel één van de grootste reden waarom sommige mensen meer zweten dan anderen. Bepaald soort eten activeert de zweetklieren zodat je extra veel gaat zweten. Door minder van dit soort voedsel te eten, zal je minder gaan zweten. De volgende producten zorgen ervoor dat je meer gaat transpireren: sterk gekruid eten, alcohol, pepers, cola en koffie.

Is overmatig zweten gevaarlijk?

Het is over het algemeen niet gevaarlijk om bovengemiddeld te zweten. Wanneer je in de nacht ook overmatig zweet, kan dit een teken zijn dat er iets aan de hand is. Je kan bijvoorbeeld last hebben van een infectie, te snel werkende schilklier, overgang, overgewicht of diabetes. Daarnaast kan zweten ook een bijwerking zijn van bepaalde medicijnen.

Conclusie

De zweetproductie van ieder mens is verschillend, dit is in de meeste gevallen niet gevaarlijk en alleen vervelend. Dat de één meer zweet dan de ander kan te maken hebben met het geslacht, huidskleur, het klimaat, lichamelijke activiteiten en de voeding die je eet.
© 2013 - 2024 Sharona1991, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Tips tegen zwetenZweten of transpireren is een natuurlijk proces dat als doel heeft om ons lichaam af te koelen. Er zijn verschillende oo…
Zweet, overmatig zweten en zweethandenIedereen doet het: zweten. Zweten is een nuttige functie van het lichaam. Soms treden er echter problemen rondom zweten…
Heeft u last van nachtelijke transpiratie?Nachtelijk transpireren, of makkelijker gezegd: zweten, is een erg vervelende aandoening waar veel mensen last van hebbe…
Last van overmatig zwetenLast van overmatig zwetenVoor mensen die last hebben van overmatig zweten, is dit erg vervelend en schamen zich hier soms voor. Soms komt er met…

Antigenen versus antistoffenAntigenen versus antistoffenHet lichaam heeft allerlei afweermechanismen ontwikkeld tegen bacteriën, virussen en andere ziekteverwekkers. De huid is…
De wonderlijke rode bloedcellen (erytrocyten)De wonderlijke rode bloedcellen (erytrocyten)Rode bloedcellen (erytrocyten) waarborgen het transport van zuurstof en kooldioxide in het bloed. Dat is hun belangrijks…
Bronnen en referenties
  • http://www.nu.nl/wetenschap/2351706/man-zweet-meer-dan-vrouw--.html
  • http://www.leontien.nl/artikel/1305/leontiennl/eten_en_drinken/voeding_die_je_laat_zweten_of_stinken.aspx
  • http://www.leerwiki.nl/Minder_zweten_door_andere_voeding
Sharona1991 (7 artikelen)
Gepubliceerd: 24-08-2013
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Diversen
Bronnen en referenties: 3
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.
Medische informatie…
Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.