Visceraal vet: Een dodelijk probleem

Lichaamsvet heeft goede en slechte eigenschappen. Het vet dat men kan zien, is niet het vet waar we ons druk over moeten maken. Dit vet is namelijk tamelijk onschuldig. Het vet dat zich diep in het lichaam verstopt (visceraal vet) is veel gevaarlijker voor onze gezondheid.

De evolutie van de mens

Een aantal duizenden jaren geleden liepen onze voorouders over de toenmalige toendra's. Als men in die tijd achtervolgd werd door wilde beesten en men kon niet op tijd terug zijn in het afgeschermde kamp, dan had men een probleem. Omdat de man in die tijd op jacht ging naar voedsel en de vrouw meestal in het buurt van het kamp bleef, is het bovenlichaam van de man zo geëvolueerd, dat dit is staat is om meer energie op te slaan dan een vrouw. Op deze wijze bood het lichaam van de jagers weerstand tegen hun natuurlijke vijanden. Jagers konden namelijk aanspraak maken op deze vetreserves als dit nodig was. De reden dat met name het bovenlichaam was geëvolueerd is omdat het lichaam vetreserves in de buikholte makkelijker aanspreekt dan ergens in het lichaam. (Onderzoek: prof. Fedrik Karpe, 2012)

Goede eigenschappen lichaamsvet

Ook al wordt vet vandaag de dag vaak afgeschilderd als de boosdoener van talloze kwaaltjes, het heeft wel degelijk een belangrijke functie in ons lichaam. Visceraal vet (ook wel orgaanvet of buikvet genoemd) heeft eveneens een functie in ons lichaam. Het viscerale vet werkt als een stootkussen en beschermt zo onze organen tegen krachten van buitenaf. Het vet in ons lichaam slaat overtollig glucose en vet op, dat anders in het bloed zou blijven zwerven en giftig zou worden. Eveneens speelt dit vet een sleutelrol in onze hormoonhuishouding. Het wordt pas een probleem als er een overschot van visceraal vet in ons lichaam ontstaat.

Slechte eigenschappen visceraal vet

Verhoogd kans op lichamelijke klachten

 • Teveel visceraal vet gaat drukken tegen de organen. Hierdoor krijgt men last van kwaaltjes als kortademigheid, drukkend gevoel, lusteloosheid, etc.
 • Visceraal vet zorgt voor een verhoogd risco op hartkwalen.
 • Visceraal vet zorgt voor een verhoogd risco op diabetes-2.

Veroorzaakt giftige verbindingen

Hier zijn een aantal voorbeelden waarvan men weet wat de eigenschappen zijn en wat de stoffen veroorzaken in ons lichaam. Als regel kan men hanteren: hoe meer visceraal vet, hoe meer van deze giftige stoffen men aanmaakt.
 • CRP (ontstekingseiwit) - tast je vaatwanden aan.
 • Granulocyte Colony-Stimulanting Factor - dit stofje helpt bij het aanwakkeren van ontstekingsprocessen
 • Tumor Necrose Factor-alpha - verantwoordelijk voor het afsterven van weefsel.

Testosteron neemt af

Bij mannen met een BMI van meer dan 25 neemt hun testosteron spiegel snel af. Braziliaanse onderzoekers vonden in mannen met een BMI van 20-25 maar liefst veertig procent meer vrij testosteron dan in dikke mannen met een gemiddelde BMI van 30. Dit komt omdat vetweefsel, met name visceraal vet, testosteron omzet in het vrouwelijke hormoon estradiol. De gevolgen hiervan op langere termijn zijn: minder spiermassa en minder energie.

Voorkomen of verminderen van visceraal vet

Verminder of vermijd suiker

In frisdrank & sportdrankjes zitten veel snel opneembare koolhydraten. Als je bezig bent om twintig kilometer te rennen, komen die misschien goed van pas, maar in andere situaties legt je lichaam die vast als buikvet (visceraal vet). Probeer alle suikerhoudende producten te vermijden, hierdoor neemt de buikomvang af. Houd er rekening mee dat ook vruchtensappen foute suikers bevatten. Men hoeft zich geen zorgen over fruitsuikers, die worden niet snel opgenomen en omgezet in visceraal vet.

Slaap genoeg

Als men niet genoeg slaapt, wordt men sneller dik dan als men voldoende nachtrust krijgt. De hoeveelheid buikvet (visceraal vet) neemt hierdoor toe. Als men 's nachts minder dan vijf uur slaapt, dan bouwt het lichaam tien keer sneller buikvet op dan als men 's nachts zes tot zeven uur slaapt. (Onderzoek: Wake Forest University)

Sport & beweging

Het is niet mogelijk om buikvet (visceraal vet) te verliezen door middel van krachttraining. Krachttraining vergroot het volume van de spiermassa, maar verbrandt niet het visceraal vet dat is opgeslagen tussen de organen. Om visceraal vet te verliezen is cardiotraining nodig. Als je beweegt maken je spieren een enzym aan dat ventmoleculen uit het bloed plukt en verbrand. (Onderzoek: Duke University, 2011)

Eet volle granen

 • Eet bruine rijst in plaats van witte rijst.
 • Eet volkoren pasta in plaats van witte pasta.
 • Eet volkoren brood in plaats van witbrood.

Verminder of vermijd stress

Stress kan bij mensen leiden tot een grotere aanmaak van het stress-hormoon cortisol. Dit stress-hormoon kan op zijn beurt weer zorgen voor extra opslag van visceraal vet. Probeer dan ook stress te verminderen. Sporten & Yoga zijn twee van vele manieren om stress aan te pakken.

Volg geen crash-dieet!

Met crash-diëten bereikt men het juist het tegenovergestelde van het einddoel, namelijk het verliezen van visceraal vet. Onderzoekers geven aan dat het lichaam door een crashdieet beter wordt in het opslaan van visceraal vet, vermijden dus!
© 2013 - 2024 Another, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Het ontstaan van buikvet en de gevolgen voor de gezondheidAls je je favoriete jeans niet meer dicht kunt krijgen of je je riem een paar gaatjes verder moet zetten, kijk dan uit.…
Snel afvallen buik? Dit is wat je meteen kunt doenSnel afvallen buik? Dit is wat je meteen kunt doenJe hebt hardnekkig vet rond je buik dat maar niet weggaat en wilt er snel vanaf. Er zijn een aantal acties die je meteen…
Platte buik Tips om het buikvet kwijt te rakenPlatte buik Tips om het buikvet kwijt te rakenZonder dat we er erg in hebben kunnen we enkele kilootjes aankomen en een buikje ontwikkelen. Dat merken we pas als de s…
Buikvet schaadt meer dan overgewichtBuikvet schaadt meer dan overgewichtWist u dat buikvet gezondheidskiller nummer één is? Buikvet (visceraal vet) brengt volgens wetenschappers grote gezondhe…

Ongezonde supplementenOngezonde supplementenVoedingssupplementen zijn vandaag de dag wereldwijd geaccepteerd in ons dieet. Toch zijn lang niet alle supplementen ong…
HLA-bloedtest bij auto-immuunziekte en orgaantransplantatieHLA-bloedtest bij auto-immuunziekte en orgaantransplantatieOm de invloed van de afweer te kunnen bepalen, kan een HLA bloedtest worden gedaan. Het is een goede indicator voor bepa…
Bronnen en referenties
 • http://www.dokterdokter.nl/gezondheid/uiterlijk/24084/ook-slanke-mens-moet-orgaanvet-te-lijf
 • http://www.ingevanhaselen.nl/afvallen/pak-even-de-centimeter/
Another (6 artikelen)
Gepubliceerd: 11-12-2013
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Diversen
Bronnen en referenties: 2
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.
Medische informatie…
Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.