Een mooi gebit: mondhygiëne instructies

Een mooi gebit: mondhygiëne instructies Een goede mondhygiëne is erg belangrijk om een gezond gebit te hebben én te behouden. Tandplaque is de grootste oorzaak van problemen in de mond, zoals gaatjes (cariës), tandvleesontsteking (gingivitis) en parodontale afbraak (parodontitis). Maar niet iedereen weet hoe hij of zij het beste de tandplaque kan verwijderen. Daarom staan hier enkele tips beschreven voor een optimale mondhygiëne.

Handtandenborstel of elektrisch poetsen

Een goede tandenborstel is essentieel! Let er bij de aanschaf op dat u er een koopt met een kleine kop (een grote zorgt ervoor dat u achterin moeilijk kunt poetsen) en zachte haartjes. Zo kan het tandvlees minder snel beschadigd raken. Wetenschappelijk onderzoek heeft aangetoond dat elektrische tandenborstels meer plaque verwijderen dan normale handtandenborstels. Als u problemen heeft met uw gebit (bijvoorbeeld ernstige tandvleesontsteking), dan is het raadzaam om over te stappen op elektrische borstels.

Poetsinstructie mondhygiëne

U start door de tandenborstel onder een schuine hoek van 45 graden tegen de tandvleesrand te plaatsen. Begin achteraan. Oefen een lichte druk uit. Maak vervolgens korte heen en weer gaande bewegingen. Blijf een aantal seconden op dezelfde plaats poetsen en schuif daarna de borstel een stukje verder. Erg belangrijk is om systematisch te poetsen en probeer een vaste volgorde aan te houden, zodat geen enkel gebied wordt overgeslagen. Een volgorde is bijvoorbeeld: binnen, buiten en boven op de tanden. Het poetsen aan de buitenzijde achter in de mond wordt makkelijker door de mond iets te sluiten. Er gaat dan spanning van de wangen af.

Poets minimaal twee maal daags en neem hier de tijd voor, zeker als u vaak last hebt van (tandvlees)ontstekingen. Doe dit elke keer twee minuten per kaak (boven én onder).

Tandenstoker

Op nog moeilijk bereikbare plekken is een ander middel nodig. De tandenstoker is niet alleen handig om achtergebleven voedselresten te verwijderen, maar ook voor het verwijderen van de plaque tussen uw tanden en kiezen. Dit gaat als volgt: houd de tandenstoker tussen duim en wijsvinger dicht bij de punt vast, en voor u begint is het aan te raden om de stoker nat te maken (dan breekt zij minder makkelijk!). Breng de tandenstoker voorzichtig loodrecht tussen de tanden en duw zo ver mogelijk door. Trek de stoker terug en duw hem opnieuw stevig terug. Herhaal deze beweging ongeveer vijf keer en hierdoor schuurt u de zijkanten van de tanden schoon. De plaque verdwijnt hierdoor.

De tandenstoker heeft een platte kant en een scherpe kant. Houd altijd de platte kant richting het tandvlees, zodat u dat weefsel ook niet kunt beschadigen.

Flossen: flosdraad of tandzijde

Achterin en ook vaak bij de voortanden is het moeilijk te stokeren, daar kunt u ook flossen. Wikkel ongeveer 40cm tandzijde om de middelvingers en span hiervan 2 à 3 cm tussen de duimen en/of wijsvingers. Ga met een zagende beweging door het contactpunt van de tanden (plek waar ze tegen elkaar aan komen). Breng daarna de tandzijde voorzichtig tussen de tanden tot onder de tandvleesrand. Buig deze dan om de zijkant van de tand en breng zachtjes met een zagende beweging de draad van het tandvlees terug naar het contactpunt. Stop onmiddellijk als het tandvlees pijn begint te doen en herhaal de beweging voor de zijkant van de andere tand of kies.

Ragers

Bij de plaatsen in uw mond waar de ruimte tussen de tanden en kiezen groot is (of een tand ontbreekt!), kan ook het ragertje gebruikt worden. Een juiste maat is erg belangrijk! Houd de rager tussen duim en wijsvinger en breng het borsteltje loodrecht tussen de tanden in en duw zo ver mogelijk. Beweeg hierna de rager een aantal keren horizontaal heen en weer – dus van buiten naar binnen. Als er voldoende ruimte is kan de rager ook kruislings gebruikt worden, waardoor de effectiviteit toeneemt. Maak de ragers na gebruik weer schoon, zodat u ze een volgende keer weer kunt gebruiken.

Voorkeur hulpmiddel bij mondhygiëne

U hoeft natuurlijk niet geheel bovenstaand rijtje af te werken, als u aan de slag gaat met uw gebit. Het hangt af van uw situatie. Sommige mensen houden hun tanden schoon alleen door te poetsen en te flossen, anderen hebben - doordat ze een tand missen - veel baat bij een rager naast hun normale tandenborstel.

En bedenk: geen enkele mond is geheel plaque-vrij te krijgen en dat dwingt niemand u ook!

Tot slot

Lees ook de special Aandoeningen aan de tanden en tandvlees en vind alle informatie over uw mond en gebit.
© 2007 - 2024 Victorho, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Mijn tandvlees bloedt, hoe komt dat?Mijn tandvlees bloedt, hoe komt dat?Bloedend tandvlees kan plotseling de kop opsteken, maar bloedend tandvlees kan ook chronisch zijn. Hoe komt het dat je t…
Pijn aan je tandvlees? Tips tegen tandvleesontstekingPijn aan je tandvlees? Tips tegen tandvleesontstekingPijn aan je tandvlees kan erg vervelend zijn, zowel bij een maaltijd als erna. Pijnlijk en gezwollen tandvlees kan te ma…
Flossen of tandenstoken: wat is effectiever?Flossen of tandenstoken: wat is effectiever?Je poetst waarschijnlijk al tweemaal daags je tanden en toch kan je last hebben van tandplak, gaatjes of tandvleesontste…
Elektrische tandenborstel: voordelenElektrische tandenborstel: voordelenPoetsen met een elektrische tandenborstel heeft veel voordelen. Eén voordeel is dat elektrisch poetsen tandplak effectie…
Functies van de leverFuncties van de leverDe lever is een van de belangrijkste organen die we hebben. Het ligt rechtsboven in de buikholte en er vinden allerlei p…
Bronnen en referenties
  • Inleidingsfoto: Stevepb, Pixabay
  • Brochure 'Mondverzorging: een bewuste keuze'.
  • Preventieve tandheelkunde, Op weg naar een doelmatige aanpak. Loveren van C. et al. Houten.
Reacties

Paula, 05-03-2012
Ik gebruik al jaren lang nicotinekaugum. Daarnaast poets ik mijn tanden heel goed. Toch is de tandarts bang dat ik paradontis heb. Ik heb nooit bloedend tandvlees of een slechte adem. Kan de kaugum een oorzaak zijn? Reactie infoteur, 05-03-2012
Beste Paula,
In de literatuur is bekend dat rokers een ernstiger vorm van parodontitis hebben dan niet-rokers. Mogelijk ligt dit inderdaad in de nicotine die in sigaretten zit. Of de nicotine in kauwgum ook hetzelfde effect geeft, is niet duidelijk.
Maar parodontitis is een multifactoriële aandoening, waarbij niet specifiek 1 oorzaak is aan te wijzen. Het is een combinatie van factoren. Een genetische aanleg bijvoorbeeld speelt ook een rol.
Met groet,
Victor

Jolanda, 07-11-2011
Nu heb ik me laten vertellen dat electrisch poetsen een andere gebruiksaanwijzing heeft dan met de hand poetsen. Helaas komt dat niet uit bovenstaande naar voren… Wel gewenst! Ook mis ik een stukje tekst waarom tandartsen Q10 aanbevelen. Reactie infoteur, 08-11-2011
Beste Jolanda,
Bedankt voor de tip, ik zal dit extra toevoegen.
Het stukje tekst waarom tandartsen Q10 aanbevelen schrijf ik niet, want er is te weinig wetenschappelijk literatuur dat aantoont dat dit mogelijk zou helpen bij tandvlees-problematiek. Het wordt dan ook doorgaans niet aanbevolen, ook niet op de universiteiten.
Groet,
Victor

Hoste Marienka, 24-08-2010
Hallo Victor
ik heb momenteel een ontsteking aan mijn tandvlees
mijn vraag is hoe zal dit genezen
moet ik naar de dokter om een anti biotica kuur of gaat dit vanzelf weg
indien het vanzelf weg gaat hoelang kan dit duren want ik kan bijna niet eten
Groetjes Marienka Reactie infoteur, 26-08-2010
Beste Marienka,
Voor een tandvleesontsteking wordt normaal nooit antibiotica voorgeschreven. Dagelijks 2x poetsen en ook tussen de tanden, met bijvoorbeeld floss of tandenstokers, doet een ontsteking binnen 2 weken genezen.
Indien het zeer pijnlijk is zou ik u aanraden om naar de tandarts te gaan, deze kan u ook medicijnen voorschrijven of het gebruik van paracetamol aanraden.
Met groet,
Victor

Lucia, 06-02-2010
Wat is nu precies het nut van mondspoelwater (Listirine) en helpt het werkelijk bij tandvleesproblemen? Reactie infoteur, 08-02-2010
Beste Lucia,
In de wetenschappelijke literatuur zijn veel tegenstrijdige onderzoeken over mondspoelmiddelen, zoals Listerine.
Zelf adviseer ik het patienten nooit, aangezien tandvleesproblemen met goed poetsen en goede reiniging tussen de tanden met bijvoorbeerld ragers en floss, ook kunnen genezen.
Groet,
Victor

Rowan, 02-02-2010
Ik heb ook tandvlees ontsteking. normaal poets ik mijn tanden 2x per dag. nu met de ontsteking doe ik het 3x. Maar als ik het stuk van mijn tandvlees poets dat ontstoken is, gaat het bloeden en doet het heel erg veel zeer. Is er een andere manier die minder pijn doet om er vanaf te komen? Reactie infoteur, 03-02-2010
Beste Rowan,
De tandvleesontsteking ontstaat door plaque, waardoor het tandvlees wordt geirriteerd en ontstoken raakt.
Ik raad je daarom toch aan heel zachtjes en voorzichtig daar te poetsen. Zet de tandenborstel schuin tegen de tand en het tandvlees aan, dan reinig je het beste.
Succes!
Victor

Sha, 19-01-2009
Hoy, ik ben 12 jaar en ik wil wat informatie over tandvlees ontsteking. Ik heb het nu al een tijdje en ik wil graag dat het weer normaal wordt. wat kan ik doen? Ik poets 2x per dag maar toch ik heb het gevoel dat me tanden bewegen. ik wil niet dat het verergert en uitvalt! Reactie infoteur, 20-01-2009
Hoi Sha,
Wees gerust: van tandvleesontsteking vallen je tanden niet uit! Dus ik geloof niet echt dat je tanden bewegen, zeker niet aangezien je 2x per dag poetst. Als je poetst zoals onder het kopje "Poetsinstructie" en af en toe middelen gebruikt om ook tussen je tanden te komen (stokers en floss), dan verdwijnt je tandvleesontsteking en loop je ook minder kans op gaatjes. Tweemaal voordeel dus! Succes.
Groet,
Victor
(auteur artikel)

Cynthia Wittenberg, 05-01-2008
Hoii, ik heb even een vraagje ik heb onstoken tandvlees. Ik poets drie keer per dag en heb toch ontstoken tandvlees ik denk dat ik misschien verkeerd poets? Ik wil graag weten hoe ik hier vanaf kom? En hoe ik moet poetsen moet ik met mijn tandenborstel rondjes draaien zeg maar? of juist anders?

Ik hoop dat ik zo snel mogelijk van u antwoord terug ontvang, als vast bedankt. Reactie infoteur, 06-01-2008
Hallo Cynthia,

Bedankt voor jouw reactie.
Je poetst drie keer per dag. Daar kunnen heel wat mensen een voorbeeld aan nemen!

Dat je met drie keer per dag poetsen toch nog tandvleesontsteking hebt kan verschillende oorzaken hebben:
Of je poetst tekort en niet op alle plekken: er blijft dan tand plaque achter dat het tandvlees irriteert. Advies: probeer elke keer als je poetst - minimaal 2 keer per dag, dat doe je dus uitstekend - 2,5 minuten per kaak te poetsen (onder plus boven). Ook is een vaste volgorde belangrijk zodat je niks overslaat: bijvoorbeeld binnen, buiten boven.

Een andere oorzaak is dat je te hard poetst; hiervan kan ook het tandvlees van gaan bloeden. Gebruik je een borstel met harde haren? Koop er dan voortaan een met zachte haren (de soft-variant). Kies er ook een uit met een kleine kop, zodat je achterin ook goed kunt poetsen. En oefen een lichte druk uit! Het is niet zo dat je door hard te poetsen minder last krijgt van tandvleesontsteking!

Hoe je kunt poetsen vind je in dit artikel. Hier wordt de horizontale heen-en-weer beweging uitgelegd (de Bass-methode, werkt erg goed). Je kunt inderdaad ook de rondjes draaien (de Roll-methode). Een combinatie van beide is erg effectief.

Ik hoop dat het snel overgaat! En onthoud: Tijdens het proces naar een goed gebit, mag het tandvlees nog bloeden. Met deze instructie zul je merken dat na verloop van tijd steeds minder wordt.

Succes!

groetjes van Victor

Victorho (163 artikelen)
Laatste update: 22-09-2016
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Diversen
Bronnen en referenties: 3
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.
Medische informatie…
Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.