Een beter geheugen

Een beter geheugen Vergeetachtig? Je bent niet de enige, veel mensen hebben er in meer of mindere mate last van. Niets aan te doen? Jazeker wel! Er zijn diverse dingen die je kan doen om je geheugen te trainen. Ga je verstrooidheid te lijf met onderstaande tips.

Schrijf alles op

Uit een onderzoek van Jackie Andrade van de University of Plymouth in Groot-Brittannië in 2009 is gebleken dat mensen die alles op papier zetten (to-do-lijstjes) 29% beter presteren bij geheugentest dan mensen die niet alles opschrijven. Hersenen zijn namelijk goed in multitasken met handelingen waarbij je niet hoeft na te denken. Die handeling, het schrijven, doe je op de automatische piloot waardoor je het beter onthoudt.

Daag je geheugen uit

Laat je hersenen harder werken door dingen die je normaal gesproken zonder na te denken doet, nu nét even anders te doen. Doe je altijd alles met rechts? Poets je tanden, stofzuig of strijk dan met links. Als je je hersenen op deze manier uitdaagt, kun je je vergeetachtigheid aardig in toom krijgen. Wat ook helpt is kruiswoordpuzzels maken, sudokuín of andere cryptische spelletjes spelen. Dit bevordert het logisch denken en verbanden zien en het verhoogt de creativiteit

Doe een tukje

Voldoende slaap, zoín acht uur per nacht, zorgt ervoor dat je geheugen nieuwe informatie beter vasthoudt. Slaap voorkomt dat het geheugen dingen of gebeurtenissen negeert en vergeet. Het verankert wat je overdag hebt geleerd en meegemaakt. Goed slapen is daarom een must als je de dag erna bijvoorbeeld een belangrijke werkdag voor de boeg hebt.

Geheugenvoer

Lecithine is een stofje dat een goede invloed heeft op je hersenen. Het zit in lever, eieren, sojabonen en pindaís. Vette vis, zoals makreel, is eveneens goed. Hierin zitten vetzuren die je geheugen een oppepper geven. Ook Griekse yoghurt, quinoa en zwarte bessen zijn prima voor je verstand. En wat dacht je van pure chocolade? Dit zit vol flavonoïden die de hersenfuncties bevorderen. Ook in wijn, vooral in rode, zitten flavonoïden. Een half glaasje per dag kan je geheugen al boosten. Hou het daar wel bij; veertien of meer glazen per week kan juist de kans op dementie verhogen!

Beweging/sport

Zorg dat je minstens een half uur per dag sport of maak een stevige wandeling. De hersenen hebben een goede doorbloeding nodig zodat je goed kan functioneren en dus minder vergeet. De hersenen wegen niet veel maar verbruiken veel energie. Naast het feit dat beweging belangrijk is voor de algehele gezondheid, zorgt het ook voor ontspanning en raak je stress kwijt. Dit is ook erg belangrijk. Stress zorgt er namelijk voor dat je snel dingen vergeet.

Herhaal

Door informatie te herhalen train je het lange termijn geheugen. Vind je iets belangrijk om te onthouden herhaal het dan regelmatig, zo sla je de informatie op in je geheugen. Besteed voldoende aandacht en tijd aan hetgeen je wilt onthouden.

Weetjes

  • 80% van de zwangere vrouwen heeft last van zwangerschapsdementie. Dit komt door het hormoon progesteron. Dit hormoon neemt tijdens de zwangerschap toe waardoor de hersenactiviteit tijdelijk kan worden aangetast.
  • Je vergeet dingen als je ze niet met volle aandacht doet. Als je half nadenkt over de boodschappen, dan is het logisch dat je maar met de helft thuiskomt.
    Bron: PublicDomainPictures, PixabayBron: PublicDomainPictures, Pixabay
  • Mannen verliezen letterlijk hun verstand als er een knappe vrouw tegenover hen zit. Dit blijkt uit onderzoek van Johan Karremans van de Radboud Universiteit in 2009. Mannen kunnen maar een paar moeilijke dingen tegelijkertijd en benutten bijna al hun hersencapaciteit om indruk te maken op de vrouw.
  • Muziek luisteren stimuleert het brein dankzij de moeilijke patronen in een nummer. Vooral met opzwepende reggae- en salsanummers.
© 2014 - 2023 Ma-lin, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Train je geheugenTrain je geheugenVind je het moeilijk om namen te onthouden? Of ben je alweer een belangrijke afspraak vergeten? Soms lijkt het wel alsof…
Vergeetachtigheid in de overgangVeel vrouwen noemen vergeetachtigheid als overgangsklacht. Dat is niet zo vreemd, want ook de hersenfuncties zijn gevoel…
Het geheugen in het algemeenHet geheugen in het algemeenHet geheugen is iets dat we allemaal dagelijks gebruiken. Zonder ons geheugen zouden we nergens zijn. Maar, wat is het g…
Vergeetachtig of een slecht geheugen? Train uw geheugen!Vergeetachtig of een slecht geheugen? Train uw geheugen!Vergeetachtig of geheugenverlies. Dingen vergeten of niet goed kunnen onthouden. Verstrooidheid... Hebt u moeite om ding…

Wat zijn eiwitten?Wat zijn eiwitten?Eiwitten zijn belangrijke stoffen die in het dagelijks leven van veel belang zijn. Zo zorgen eiwitten voor een gezond li…
Vooral bij zwangerschap is een gezonde mond en gebit nodigVooral bij zwangerschap is een gezonde mond en gebit nodigEen gezond gebit is een belangrijke prioriteit. Want kiezen en tanden die ontstoken zijn, of waarin gaatjes voorkomen, g…
Bronnen en referenties
  • www.nhs.uk/news/2009/02February/Pages/Doesadoodlehelpthenoodle.aspx
  • www.mamaenzo.nl
  • www.voxweb.nl/denkend-aan-vrouwen/
  • Afbeelding bron 1: PublicDomainPictures, Pixabay
Ma-lin (15 artikelen)
Gepubliceerd: 02-04-2014
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Diversen
Bronnen en referenties: 4
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.
Medische informatie…
Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.