Vergeetachtigheid in de overgang

Veel vrouwen noemen vergeetachtigheid als overgangsklacht. Dat is niet zo vreemd, want ook de hersenfuncties zijn gevoelig voor oestrogenen. Als er minder oestrogenen circuleren, kunnen bepaalde hersenfuncties een beetje veranderen. Vrouwen merken dat bijvoorbeeld aan de werking van het geheugen. Voor alle duidelijkheid - dit betekent niet dat er met de hersenen iets ernstigs aan de hand is. Ook zwangere vrouwen kunnen door hormoonschommelingen vergeetachtig zijn.

De werking van het geheugen

Even een paar lastige termen. De werking van het geheugen zetelt in de hippocampus. Samen met de hypothalamusen de thalamus maakt de hippocampus deel uit van het limbische systeem. Het limbische systeem is het deel van de hersenen dat verantwoordelijk is voor onder meer beheersing en motivatie. De mogelijke invloed van hormoonschommelingen op de hersenfuncties merken vrouwen in de overgang niet alleen aan vergeetachtigheid, maar ook aan woedeaanvallen.

Een hoofd vol watten

Vergeetachtigheid is misschien ook het gevolg van slecht slapen. Opvliegers en nachtelijke transpiratieaanvallen zijn typische overgangsverschijnselen die een flinke aanslag doen op de nachtrust. Wie slecht slaapt, loopt overdag met een hoofd vol watten. Het is dan niet verwonderlijk dat je dingen gaat vergeten.

Er zijn de bekende tips en trucjes om de vergeetachtigheid binnen de perken te houden:
  • leg sleutels of je mobiele telefoon altijd op dezelfde vaste plaats; dat kan je veel zoeken besparen;
  • maak elke dag een lijstje met dingen die je moet onthouden en vink ze af;
  • hang een leitje in de keuken en schrijf meteen op wat je te binnen schiet.
Als je je echt zorgen maakt over de vergeetachtigheid, kun je natuurlijk met je huisarts overleggen. Je kunt ook eens een geheugentest doen - er staan er genoeg op internet - en kijken hoe je het ervan afbrengt.

Middeltjes van de drogist

Er zijn verschillende zelfzorgmiddelen die je bij vergeetachtigheid kunt gebruiken. Meestal zijn dit homeopathische middelen of middelen uit de fytotherapie. Deze kunnen ginkgo biloba of ginseng bevatten. Of ze echt werken, is een kwestie van proberen. Misschien speelt alleen het placebo-effect een rol. Alle medicijnen, ook de reguliere medicijnen van de huisarts of specialist, hebben een placebo-effect: het psychologische effect omdat je iets tegen de klacht doet. Gezonde, afwisselende voeding, met veel groente, fruit en noten, zorgt in ieder geval voor de juiste vitamines en mineralen. Van vitamine B12 is bekend dat het een positieve werking heeft bij vergeetachtigheid en concentratieproblemen.
Sommige vrouwen hebben de ervaring dat een massage van de hoofdhuid helpt.

Anti-vergeetachtigheid tips

  • Gebruik minder alcohol; te veel alcohol tast het geheugen aan.
  • Ga eens vaker lopen: een wandeling is ook goed voor de geest.
  • Maak lijstjes, niet alleen voor de dagelijkse boodschappen, maar ook met ideeën en plannen.
  • Probeer of mediteren helpt. Door mediteren leer je je aandacht op één ding te concentreren. Mediteren leer je door middel van een cursus. Je kunt het ook zelf leren uit boeken of met behulp van video's of dvd's.
  • Maak je vooral niet boos over je vergeetachtigheid. Dat leidt maar tot ongewenste spanning. Spanning kan namelijk ook maken dat je dingen vergeet.
© 2009 - 2024 Vokus, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Zelf Ginkgo biloba thee makenZelf Ginkgo biloba thee makenGinkgo biloba: de meeste mensen hebben er wel eens van gehoord, maar wat het precies is weet men vaak niet. Zonde! Ginkg…
Ginkgo biloba voor een betere hersenfunctie en geheugenGinkgo biloba voor een betere hersenfunctie en geheugenGinkgo biloba wordt vaak een levenselixer genoemd. Het gebruik van Ginkgo biloba als voedingssupplement heeft enkele bel…
Kruidengeneeskunde: ginkgo (ginkgo biloba)Kruidengeneeskunde: ginkgo (ginkgo biloba)Ginkgo biloba is een gezond kruid dat steeds populairder wordt in de kruidengeneeskunde. Ginkgo heeft namelijk diverse g…
Ginkgo wetenschappelijk bekekenGinkgo wetenschappelijk bekekenGinkgo biloba, Tempelboom wordt al duizenden jaren beschreven in Chinese apothekersboeken. Maar hoe en waarvoor worden d…

Rehabilitatie: opkomst en verloop in NederlandRehabilitatie: opkomst en verloop in NederlandRehabwat?! Rehabilitatie is een veel gehoord woord. Bijna iedereen kent dit woord; er wordt vaak gedacht aan terugkeer i…
Het ondergaan van een ooglaserbehandelingHet ondergaan van een ooglaserbehandelingSinds de jaren negentig is het mogelijk om een ooglaserbehandeling te ondergaan om het gezichtsvermogen te verbeteren. E…
Bronnen en referenties
  • Cora de Vos - De nieuwe menopauze (The House of Books)
Vokus (7 artikelen)
Gepubliceerd: 19-01-2009
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Diversen
Bronnen en referenties: 1
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.
Medische informatie…
Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.