nieuws uitgelichtPijn meten mogelijk met nieuwe toestellen
Pijn inschatten voor een arts of verpleegkundige is erg moeilijk. Iedereen heeft immers een andere pijngrens en pijn wordt door vele parameters beïnvloed. Daarom is de pijnindex reeds lange tijd een bekend instrument. Een patiënt geeft hiermee op een schaal van nul tot tien een score aan zijn pijngevoel. Nul houdt dan geen pijn in, terwijl tien staat voor de meest erge pijn die er bestaat. Zulke pijnmeting is echter uiterst subjectief en daarom bestaan sinds juli 2014 twee revolutionair nieuwe pijnmeettoestellen: "Medasense" en "Conditioned Pain Modulator". De Medasense brengt op een objectieve manier pijn in kaart waardoor de subjectieve pijnscore deels verleden tijd is. De meting van de pijn van chronische pijnpatiënten gebeurt met de Conditioned Pain Modulator.
UZA: Primeur met twee nieuwe pijnmeettoestellen
Het multidisciplinair pijncentrum van het Universitair Ziekenhuis Antwerpen (UZA) trapte de primeur af door als eerste ziekenhuis ter wereld twee objectieve pijnmeettoestellen in gebruik te nemen. Deze zijn ontwikkeld door de Israëlische firma Medoc in samenwerking met het UZA en het Belgische DEN Medical in Antwerpen.
Medasense: Meten van acute pijn
Werkwijze
De Medasense meet de intensiteit van acute
pijn via een sensor aan de
vinger van de patiënt. Daarbij meet het toestel in totaal zeven parameters van het autonoom zenuwstelsel, zoals de doorbloeding en de weerstand van de huid. De registratie van pijn en gevoel gebeurt in het sensorisch zenuwstelsel, waar de parameters nauw mee samenhangen. Hierdoor valt de pijnintensiteit van de patiënt te meten en via een wiskundige formule levert deze meting een pijncijfer op. Dit is interessant bij de behandeling van pijn, aangezien de Medasense meet of de pijn vermindert bij het toevoegen van
pijnstillers tijdens de behandeling, of bij het aanzetten van een neurostimulator ter behandeling van acute pijn.
Optimalisatie van verdoving tijdens operaties of bij intensieve zorgen
Het meettoestel spoort in alle omstandigheden pijn op, zelfs wanneer een patiënt onder narcose is. Hij voelt misschien toch nog pijn, maar met het Medasense-toestel is dit verleden tijd. Het toestel meet immers tijdens een operatie of de patiënt al dan niet nog pijn ervaart. Dit is nuttig bij bepaalde heelkundige ingrepen waarbij het afstellen van de verdoving niet altijd eenvoudig is, of bij patiënten met mogelijke
ademhalingsproblemen van een narcose, zoals patiënten met aandoeningen van het longvlies of
obese patiënten. Een voldoende verdoving is uiteraard nodig, maar de anesthesist waakt erover om een minimale verdoving toe te dienen. De patiënt is namelijk langdurig versuft bij een teveel aan pijnstilling tijdens de operatie. Een groot voordeel voor de anesthesist is dat hij met de Medasense tijdens de operatie de verdoving optimaal kan instellen en ook continu kan aanpassen, wat de revalidatie van de patiënt achteraf ten goede komt. Bovendien betekent dit pijnmeettoestel een grote doorbraak bij patiënten die niet in staat zijn aan te geven of ze pijn hebben, zoals bijvoorbeeld gesedeerde patiënten op intensieve zorgen. Bij een meting op regelmatige basis is de pijnmedicatie bij de patiënt meteen juist af te stellen.
CPM pijntoestel
Een ander pijnmeettoestel is de CPM (Conditioned Pain Modulator), wat handig is voor chronische pijnpatiënten. Het controlesysteem stuurt signalen van de
hersenen naar het ruggenmerg. De CPM meet een eventuele storing. Vooreerst meet het toestel bij de patiënt de drempelwaarden voor detectie van koude, extreme koude, warmte en pijnlijke hitte. De patiënt krijgt daarna een continue koude- of warmtestimulus toegediend die net boven deze detectiedrempels ligt. Wanneer een patiënt dan bijvoorbeeld direct extreme warmte aanvoelt wanneer er bijvoorbeeld maar één graad meer dan de gewone warmtedrempel wordt toegediend, zal het duidelijk zijn dat het controlesysteem niet goed werkt. Het is met andere woorden mogelijk om een defect van het pijndempingssysteem van het centrale zenuwstelsel op te sporen met de CPM. Wanneer er hier een defect is, ervaren chronische pijnpatiënten pijn. Met deze informatie behandelt een arts de pijn gerichter met aangepaste pijnmedicatie.
Doorbraak in onderzoek naar pijn
Dit toestel betekent een grote doorbraak in het onderzoek naar pijn. Na verloop van tijd zijn aan de hand van vele metingen de algemene referentiewaarden gekend. Het interpreteren van deze cijfers vereist nog een degelijke training, maar mogelijkerwijs zullen deze metingen toekomstgericht deel uitmaken van een standaard diagnostische oppuntstelling en behandeling. Kwantitatief sensorieel onderzoek in klinische omstandigheden gebeurt in België enkel in het UZA. Intussen werden sinds maart 2014 meer dan honderd patiënten reeds met de nieuwe toestellen gemeten. Het is de bedoeling van de producenten dat in de toekomst overal in ziekenhuizen deze meettoestellen gebruikt worden.
Preventie van pijnmetingstoestellenproblemen
Hoewel er geen directe preventiemaatregelen zijn voor het gebruik van pijnmetingstoestellen zoals Medasense en CPM, zijn er enkele algemene richtlijnen die kunnen bijdragen aan een effectieve toepassing en het voorkomen van problemen:
Vroege training en opleiding
Zorg ervoor dat alle medische professionals die met de toestellen werken goed getraind zijn in het gebruik en de interpretatie van de gegevens. Dit voorkomt fouten in de metingen en zorgt voor een juiste afstemming van pijnbehandeling.
Onderhoud en kalibratie
Regelmatig onderhoud en kalibratie van de pijnmeettoestellen zijn essentieel om de nauwkeurigheid en betrouwbaarheid van de metingen te waarborgen. Volg de aanbevelingen van de fabrikanten voor onderhoudsintervallen en controleprocedures.
Integratie in behandelplannen
Integreer de gegevens van pijnmeettoestellen zorgvuldig in het behandelplan van de patiënt. Zorg ervoor dat de informatie wordt gebruikt om gepersonaliseerde behandelingen te ontwikkelen die passen bij de unieke behoeften van de patiënt.
Bewustwording van beperkingen
Wees bewust van de beperkingen en mogelijke foutenbronnen van de toestellen. Hoewel ze waardevolle objectieve gegevens kunnen leveren, moeten de metingen worden gecombineerd met subjectieve rapportages van de patiënt voor een volledig beeld van de pijn.
Continue evaluatie en aanpassing
Evalueer regelmatig de effectiviteit van de pijnmetingstoestellen en de behandelingsstrategieën die op basis van deze gegevens worden toegepast. Pas de behandelstrategieën aan op basis van de nieuwste informatie en trends in de pijnmeting.
Deze richtlijnen kunnen helpen om het gebruik van pijnmeettoestellen te optimaliseren en de beste resultaten voor patiënten te waarborgen.
Lees verder