Opstaan met een kater

Opstaan met een kater Een avondje lekker doorgezakt, veel lol en stevig in het glaasje gekeken. Het overkomt menigeen één of meerdere malen. Ieder maakt voor zichzelf uit of hij/zij het er voor over heeft om de volgende dag “niet zo fris op te staan”. De gradatie van “niet zo fris op staan” kan weer van persoon tot persoon verschillen. Helaas staat de een op zonder een centje pijn en de ander is verschrikkelijk brak. De een laat het maar gewoon gebeuren en de ander wil er zo snel mogelijk vanaf om toch de dag nog enigszins redelijk door te komen. Maar ja, wat kan je allemaal doen om die kater zo snel mogelijk te laten verdwijnen?

Kan je de kater vermijden?

Helaas, als je stevig alcohol inneemt en je weet dat je normaliter de volgende dag brak bent, dan is er geen manier om er aan te ontkomen, dan het feestje zonder alcohol te vieren. Menigeen heeft er de kater de volgende dag echter gewoon voor over.
Je kunt de kater wel proberen te beperken. Dat wil bij een aantal mensen nog wel eens lukken door de hoeveelheid alcohol tegelijk op te laten lopen met de hoeveelheid water die je inneemt. Het geeft geen garanties, maar het helpt wel de vochtbalans in je lichaam te behouden.

Dat de ochtend beginnen met opnieuw een glas alcohol zou werken is een fabel. Je stelt de kater een beetje uit … maar komen doet hij toch! Koffiedrinken is ook zo’n fabel, het geeft je een kortstondig gevoel van energie, maar de terugval wordt alleen maar groter.

Hulpmiddelen om de kater “in toom te houden”

Er zijn wel wat middelen die helpen om de kater die volgende dag tevoorschijn komt, enigszins binnen de perken te houden. Vergeet niet dat proberen normaal te ontbijten ook belangrijk is (ook al geeft je lichaam iets anders aan) en als je de tijd hebt, zoek de frisse buitenlucht op.

Bron: Biancamentil, PixabayBron: Biancamentil, Pixabay
Water
Het begint bij wat je de vorige avond hebt gedaan, namelijk veel water drinken. Zowel tijdens het nuttigen van de alcohol als ook de volgende ochtend water drinken kan echt helpen. Het voorkomt namelijk de uitdroging die je anders bij het drinken van alcohol oploopt. Bovendien verlaat de alcohol je lichaam sneller.

Water in de vorm van lauwe douche direct nadat je uit bed gekomen bent, wil ook het ergste gevoel nog wel eens voor een deel weghalen.

Suiker

Niet voor iedereen ideaal, maar het kan werken. Vóór het slapengaan een flinke hap suiker nemen en dit wegspoelen met 2 tot 3 glazen water. Daarna nog een krachtige pijnstiller er achteraan en dan gaan slapen (je moet alleen niet misselijk zijn, dan is het niet aan te raden een pijnstiller te nemen).

Bouillon

Voor het slapen gaan en de volgende ochtend kan een kopje bouillon helpen. Het vult tevens de hoeveelheid zout in het lichaam weer aan. Bovendien kan een kater de volgende ochtend ook zorgen dat je niet wilt eten en dat is eigenlijk niet goed. Een kopje bouillon gaat er bij veel mensen dan nog wel in en vult je maag enigszins.

Eieren

Wat veel mensen toepassen en inderdaad kan werken is het eitje. In ei zit cysteïne en dat breekt de ethanal af. Je kunt het eitje koken of bakken, dus wat je vaak op televisie ziet met het rauwe ei is niet noodzakelijk (en dat zien veel mensen ook niet zitten). Ook hiervoor geldt dat het geen wondermiddel is!

Bron: Anelka, PixabayBron: Anelka, Pixabay
Fruit
In verschillende fruitsoorten zit kalium en dat is goed tegen de alcohol. Er zijn verschillende fruitsoorten die kalium bevatten, maar de banaan is wel de bekendste en zo op de vroege morgen mogelijk ook een goede bron van energie. De avocado kan ook, maar om de hoeveelheid kalium van de banaan binnen te krijgen, moet je 2 avocado’s eten.
Maar mogelijk is een combinatie in de vorm van een smoothie misschien nog het beste oplossing en ook direct voedzaam.

Conclusie

Middelen die de kater in je hoofd direct doen verdwijnen of zelfs voorkomen, zijn er niet. Daarvoor moet je gewoon niet of heel beperkt drinken, maar er zijn wel wat middelen die het leed de volgende morgen ietwat kunnen verzachten. Beter nog is er al over na te denken op de avond dat je denkt behoorlijk wat alcohol in te nemen.

Spreekt voor zich dat het sowieso goed is om iets dergelijks niet met de regelmaat van de klok te doen. Je lichaam herstelt wel, maar hoe vaker je het doet, hoe moeizamer het herstel is. Het is mogelijk een open deur, maar ook als je jong bent kan het gevolgen hebben voor de toekomst. Wees zuinig met je lichaam, je kunt het maar éénmaal verprutsen!
© 2014 - 2024 Annastaal, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Middel tegen kater, de anti-kater pilMiddel tegen kater, de anti-kater pilTeveel alcohol drinken heeft als gevolg dat je last krijgt van een kater. Omdat je je dan doodziek voelt, zal je vast op…
Hoe kom ik van mijn kater af?Hoe kom ik van mijn kater af?Hoe ontstaat een kater? En hoe voorkom je een kater? Een kater krijg je doordat er een probleem in het afbraak proces va…
Symptomen die bij een kater horenSymptomen die bij een kater horenEen avondje drinken kan voor een hoop plezier en gezelligheid zorgen, maar de volgende dag zul je toch echt met de gevol…
Wat kan je doen tegen een katerWat kan je doen tegen een katerJe bent een avondje uit geweest en hebt nu last van een kater. Meestal gaat dit gepaard met hoofdpijn, misselijkheid en/…

Borsten: in de puberteit, tijdens zwangerschap en zogenBorsten: in de puberteit, tijdens zwangerschap en zogenDe vrouwenborst bestaat naast bindweefsel uit voornamelijk klierweefsel en vetweefsel. Het laatste dient vooral als opvu…
Water – het fysiologisch levenselixerWater – het fysiologisch levenselixerWater is cruciaal voor de ontwikkeling van alle organismen. Dus ook voor het menselijk lichaam, dat voor 60 tot 70 proce…
Bronnen en referenties
Annastaal (2.955 artikelen)
Laatste update: 21-09-2016
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Diversen
Bronnen en referenties: 2
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.
Medische informatie…
Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.