Het effect van kleur op je humeur

Het effect van kleur op je humeur Kleuren zijn er altijd en overal om ons heen, maar zijn wij ons wel bewust van de werking van deze kleuren op ons humeur? Wat kunnen we zelf doen om onze dag letterlijk en figuurlijk meer kleur te geven?

Rood

Rood, de kleur van de liefde. Of misschien toch meer? Rood staat voor passie, vuur, kracht en macht. De kleur rood is een opvallende kleur. Het schijnt zelfs zo te zijn dat de kleur rood mannen aantrekt. Wellicht een goede kleur voor extra activiteit in de slaapkamer?

Groen

De kleur groen wordt meestal gekoppeld aan de natuur. De koppeling naar natuur geeft veel mensen een rustgevend of vredig gevoel. Het draagt bij aan het gevoel van harmonie. Wellicht een goede kleurkeuze voor in de woonkamer zodat je het bezoek met een harmoniserend gevoel welkom kunt heten.

Geel

Een gele kleur wordt veelal ervaren als een vrolijke kleur. Het is dan ook niet voor niks dat de associatie met de zon al snel gemaakt wordt. Deze vrolijke kleur heeft ook een negatief bij effect. Het kan een oorzaak zijn van huilende kinderen! Dit vanwege het feit dat geel het centrale zenuwstelsel prikkelt. Wellicht een kleur om te vermijden in een kinderkamer maar juist vanwege het vrolijke, prikkelende effect is het des te meer een kleur om te gebruiken in je hobbykamer. Het stimuleert namelijk de creativiteit.

Blauw

Blauw is een rustige maar ook een koele kleur. Naast het kalmerende effect geeft het een betrouwbare uitstraling. De kleur blauw staat voor de man. Het dragen van een blauw pak naar je werk kan een betrouwbare uitstraling teweeg brengen. Blauw staat ook voor productiviteit. Naast het dragen van een blauw pak is het aan te raden het kantoor van een blauwe wand te voorzien zodat wellicht de productiviteit wordt verhoogd.

Roze

Een lieflijke, vreugdevolle kleur. Niet voor niks zegt men: 'ze zitten op een roze wolk' of 'alles door de roze bril bekijken'. Roze is met name de kleur bij de geboorte van een meisje. Peuters en kleuters laten hun voorkeur voor roze vaak blijken met betrekking tot de associatie met het leven van een prinsesje. Een leuke kleur voor de kinderkamer van een meisje.

Kleuren en voeding

Naast het effect van kleurgebruik in ruimtes heeft kleur op meerdere vlakken invloed op ons dagelijks bestaan. Misschien heb je er nog niet eerder bij stilgestaan maar de kleur van onze maaltijden spelen een grote rol met betrekking tot onze eetlust.
Vanuit ons oerinstinct mijden wij graag bepaalde soorten kleuren. Zwarte, paarse en blauwe voedingsmiddelen kunnen aversie oproepen. Onze hersenen kunnen deze kleuren niet plaatsen als een gezonde voedingsstof. Blauw is een goede kleur voor het onderdrukken van de eetlust. Wil je een aantal pondjes kwijt raken zorg dan voor blauwe borden, blauwe kleedjes, blauw bestek en onderdruk de eetlust.

Kleurige spreekwoorden

  • Zwartkijker; pessimistisch zijn.
  • Groene vingers hebben; kwaliteiten als tuinier.
  • Blauw bloed hebben; van adel zijn.
  • Dat werkt als een rode lap op een stier: woede verergeren.
  • De prins op het witte paard: de ware tegen komen.
  • Alles door de roze bril zien: door verliefdheid positief in het leven staan.
© 2014 - 2024 Arts1984, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Effect van kleuren in huisEffect van kleuren in huisKleuren in huis kunnen voor veel effect en gevoel zorgen. Kleuren wekken iets op en het is dan ook handig om te weten wa…
Kleuren en je humeurKleuren en je humeurKleuren beïnvloeden je humeur. Een groen geverfde muur in je huis maakt je kalm, maar je hebt het ook sneller koud. De k…
Tips voor een beter humeurTips voor een beter humeurEen slecht humeur is niet alleen erg vervelend voor degene die ermee zit, maar ook voor de mensen erom heen. Vaak laten…
Chromotherapie: verbeter je welzijn door kleurentherapieChromotherapie: verbeter je welzijn door kleurentherapieChromotherapie is een vorm van kleurentherapie dat ervan uit gaat dat kleur gebruikt kan worden om een verstoord energie…

Hoofd-, nek-, rugpijn door onjuiste beha-maatHoofd-, nek-, rugpijn door onjuiste beha-maatVanaf het begin van de puberteit en soms eerder groeien de borsten tot deze een volwassen formaat hebben. Ook gedurende…
Bloedtransfusie: bloeddonatie voor een kwart miljoen mensen!Bloedtransfusie: bloeddonatie voor een kwart miljoen mensen!Bloed is de levensader van ons bestaan en dus moeten we voldoende gezond bloed hebben. Wegens operaties of levensreddend…
Bronnen en referenties
Arts1984 (47 artikelen)
Laatste update: 16-09-2016
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Diversen
Bronnen en referenties: 1
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.
Medische informatie…
Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.