Is ontharen met behulp van een IPL behandeling gevaarlijk?

Is ontharen met behulp van een IPL behandeling gevaarlijk? Ongewenste haargroei tegen kunnen gaan is vooral de wens van heel veel vrouwen. Al jaren wordt er vooral door de vrouwen in de hele wereld gezocht naar een mogelijkheid om de ongewenste haargroei tegen te gaan en of van ongewenste haargroei af te komen. Er zijn al veel mogelijkheden uitgeprobeerd en getest, maar een echte oplossing is nimmer gevonden. De laatste jaren wordt er veel reclame gemaakt voor Intense Pulsed Light (IPL). Een IPL behandeling lijkt de perfecte behandeling te zijn om deze wens waarheid te laten worden. Toch is een IPL behandeling zeker niet zonder gevaren. Wanneer een IPL behandeling ondeskundig wordt uitgevoerd of plaatsvindt op een ongeschikt huidtype, dan kan dat grote complicaties veroorzaken. Bij complicaties kan bijvoorbeeld gedacht worden aan ernstige brandwonden.

Hoe werkt IPL ontharen?

IPL staat voor Intense Pulsed Light en is een nieuwe manier van permanent ontharen. IPL ontharen wordt ook wel de "flitslicht-methode" genoemd. Dit omdat men bij de lichtflitsmethode voor de ontharing gebruik maakt van sterke lichtflitsen. De lichtflitsen waarvan men gebruikmaakt bij de IPL behandeling zijn lichtflitsen van een laserlicht van één Xenon-lamp. Dit licht heeft verschillende golflengten. De lichtflitsen dringen door tot in de haarzakjes. Hierdoor kunnen zowel de haarwortels als de haarzakjes worden vernietigd. Het gevolg van het vernietigen van de haarzakjes is dat er geen nieuwe haren kunnen gaan groeien. Per behandeling wordt ongeveer 15% van de haarzakjes op het te behandelen lichaamsgebied verwijderd. Aangezien de groei van de haren in fasen gebeurt, is het noodzakelijk om meerdere IPL behandelingen te ondergaan. De IPL behandelingen moeten echter wel met een tussenperiode van vier weken plaatsvinden. Voor een goed resultaat zal er bij de keuze voor een IPL behandeling rekening gehouden moeten worden moeten worden met ongeveer acht behandelingen.

Is een IPL behandeling geschikt voor alle huidtypes?

Een IPL behandeling kan niet altijd worden toegepast. Daarom wordt bij de aanvraag om een IPL behandeling een onderzoek gedaan naar het huidtype. Gebleken is dat een IPL behandeling alleen kan worden toegepast wanneer de huid over een juiste hoeveelheid pigment beschikt. Dit houdt bijvoorbeeld in dat mensen met grijs haar niet geschikt zijn voor een IPL behandeling. Dit komt omdat er bij grijs haar nagenoeg geen pigment meer in het haar aanwezig is. Ook bij een donkere huid kan er geen IPL behandeling plaatsvinden. Dit komt omdat een donkere huid weer te veel pigment bevat.

Medische gevaren IPL behandeling

IPL behandeling lijkt de perfecte oplossing voor overbeharing. Toch is dit niet in alle situaties het geval. Wanneer men kiest voor een IPL behandeling, moet er ook rekenschap gehouden met de medische gevaren die een IPL behandeling met zich mee kan brengen. Zo kunnen er in bepaalde gevallen pigmentveranderingen en verbranding van de huid optreden. Ook is het mogelijk dat de haarzakjes wel beschadigd raken, maar niet worden vernietigd. Hierdoor kan men te maken krijgen met extra beharing. De extra beharing kan groeien omdat er uit één haarzakje dan meer haren zullen kunnen groeien. Om de kans op bijwerkingen zo klein mogelijk te houden, zal men dus een IPL behandeling door een deskundige moeten laten uitvoeren. Het is daarom raadzaam dat er dan ook altijd eerst op een onopvallend stukje huid uitgetest wordt hoe de huid op de lichtflitsen zal reageren.

Geen diploma's

De kans op bijwerkingen kan aanzienlijk worden vergroot wanneer de behandeling niet deskundig genoeg wordt uitgevoerd. Voor het uitvoeren van een IPL behandeling heeft men geen diploma nodig. Het gevolg is dat er voor IPL behandelingen steeds meer mogelijkheden zijn en er vele klinieken zijn en komen die een IPL behandeling uitvoeren. Heel vaak worden IPL behandelingen aangeboden voor een goedkoper tarief. Het advies is dan ook om altijd een gecertificeerde behandelaar te kiezen en of bij ongewenste haargroei een huisarts te raadplegen.
© 2014 - 2024 Tekstschrijvert, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Permanente ontharing: Elektrische ontharing, laser en IPLWanneer mensen last hebben van overbeharing, zijn er tal van methoden beschikbaar. Scheren, epileren, ontharingscrème of…
Ontharen met licht: de Philips LumeaDe Philips Lumea staat voor ontharen met een lichtflits. U verwijdert ongewenst lichaamshaar met gepulseerd licht. Dus g…
Behandeling van overbeharing (laserbehandeling, hormonen)Overbeharing is voor veel mensen een probleem. Ze schamen zich en hebben vaak van alles geprobeerd om ervan af te komen.…
Je bikinilijn ontharen: Klaar voor de zomer!Je bikinilijn ontharen: Klaar voor de zomer!Zodra het lekker weer wordt, gaan wij Nederlanders het liefst zo snel mogelijk richting het strand. Na een koude winter…

Fietsergometrie: Fietstest voor zuurstofvoorziening hartFietsergometrie: Fietstest voor zuurstofvoorziening hartDe fietsergometrie (ook bekend als fietstest of fietsergometrisch onderzoek) is een diagnostische procedure waarbij een…
Fentanyl: bijwerkingen, dosering, alcohol en autorijdenFentanyl: bijwerkingen, dosering, alcohol en autorijdenFentanyl is een opiaatagonist die de opiaat-receptoren in de hersenen stimuleert en een sterk pijnstillende werking heef…
Bronnen en referenties
  • Inleidingsfoto: D Vdm, Flickr (CC BY-SA-2.0)
  • http://www.metiplontharen.nl/
  • Radar uitzending 22 september 2014
  • http://www.plastische-chirurgie-wijzer.nl/ontharen_ipl.html
Tekstschrijvert (367 artikelen)
Laatste update: 12-06-2017
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Diversen
Bronnen en referenties: 4
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.
Medische informatie…
Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.