De juiste hardloopkleding vind je zo!

De juiste hardloopkleding vind je zo! Als je sportkleding goed zit, kun je veel meer uit je sportmoment halen. Bij hardlopen is het bijvoorbeeld niet handig om een te los vallende broek te hebben. Strakke kleding 'fladdert' minder en zal ook voor minder irritatie zorgen. Te korte kleding en hempjes kunnen er bij het rennen voor zorgen dat je armen langs je lichaam schuren en schaafplekken veroorzaken, of de binnenkant van je bovenbenen kan geïrriteerd raken door wrijving. Het is dus geen overbodige luxe om goed op te letten wat voor kleding je koopt en draagt. Als je het hardlopen in eerste instantie 'uitprobeert', kun je beter eerst iets goedkoops aanschaffen waarvan je denkt dat het goed is, om vervolgens tijdens het sporten te ontdekken of het soort kleding echt goed bij je past. Op dat moment kun je gaan investeren in kleding die wat duurzamer is. Verder kun je onderstaande tips toepassen om meer kans te hebben dat je gelijk de beste sportkleding koopt voor het hardlopen. Goede renkleding is namelijk belangrijk!

Materiaal

Begin je net met hardlopen? Vaak zul je dan een (oud) hempje of shirt gebruiken, bijvoorbeeld van katoen. Katoen is ademend, dus wat dat betreft is het geen verkeerd materiaal. Echt goede hardloopkleding is echter van technische materialen gemaakt.

De meeste hardloopmerken hebben kleding die zweet transporteren naar de buitenlucht (of naar de volgende kledinglaag). Zo plakt je shirt niet aan je lichaam, wat het rennen een stuk aangenamer maakt. Geschikt materiaal hiervoor is technisch materiaal met polyesterverbindingen en een toegevoegde vezel om het materiaal soepel te maken. Elastane is hier een voorbeeld van.

De juiste sokken

Wat betreft materiaal zit je bij de meeste sportsokken wel goed. Het belangrijkste om te onthouden is dat goede hardloopsokken geen naden hebben. Ook is een sok van 100% katoen niet geschikt om mee hard te lopen. Je zult merken dat je dan minder snel blaren oploopt.

Wil je je kleding wassen? Hoe vaker je wast, hoe sneller de kwaliteit achteruit zal gaan. Soms is een spoelwas al voldoende om je kleding weer schoon en fris te kunnen gebruiken. Je kunt ook tijdens het douchen na het sporten je kleding met de hand 'uitwassen'.

Kleden op het weer

Met hardlopen (net als met alle (buiten)sporten) kun je je kleden in laagjes. Het voordeel hiervan is dat je een laagje uit kunt trekken als je bent opgewarmd en het je te warm wordt. Hiervan is het nadeel echter dat je met een kledingstuk zit dat je in geval van een shirt of jasje met lange mouwen hooguit kunt omknopen. Praktischer is om vooraf te kijken wat voor weer het is en je hierop te kleden. Als het de eerste minuten fris aanvoelt, is dat niet zo erg, zolang je maar niet oververhit (op het eind) of onderkoeld (de eerste X minuten) raakt.

Kenmerken van onderkoeling zijn blauwe handen/vingers, oververhitting (en uitdroging) kan je onder meer knallende hoofdpijn geven.

Je kunt je helaas makkelijker kleden op kou dan op warmte. Je een laagje koeler kleden dan wanneer je 'gewoon' naar buiten zou gaan is een goede graadmeter.

Kleden op kou

Bij koud weer draag je buiten je hardloopschoenen een lange, strakke broek (of minimaal driekwart, maar onder de nul het liefst een lange broek) met daarboven een hemd/shirt en een jasje met lange mouwen. Bij temperaturen onder nul kun je als eerste laag kiezen voor een thermoshirt (lange mouwen) met daarboven nog een jasje. In de winter kan het ook fijn zijn als je thermoshirt een col heeft. Je kunt eventueel speciale sjaals kopen als je een gevoelige keel hebt. Een gewone sjaal dragen heeft als nadeel dat het warmte niet goed afvoert.

Handschoenen en een muts?

Je hebt speciale thermische handschoenen, maar in principe warmen je handen snel op. Het is verder een mythe dat je de meeste energie via je hoofd verliest, maar een muts kan helpen het lekker warm te krijgen. Je gezicht kun je beschermen met een laagje vaseline.

Kleden op warmte

Soms is het zo warm, dat zelfs shorts en een hemdje te heet aanvoelen. Bij echt hete temperaturen kun je besluiten in de avond of vroeg in de ochtend te gaan rennen, want midden op de dag is het dan onverantwoord. Kies voor schaduwrijke hardloopstukken; dit scheelt in temperatuur.

Ga je alsnog naar buiten om hard te lopen bij warmte, draag dan shorts (iets langer als je snel last hebt van schurende bovenbenen) en een top/hemd (spreid je armen voldoende om wrijving met je arm en de huid onder je oksel te voorkomen). Met shorts en alleen een blote bast of enkel een sportbh rennen is ook een optie. Bij 'normale' warme temperaturen in de zomer kun je kiezen voor een korte broek en een shirt dat goed de warmte afvoert.

Speciaal voor vrouwen

Als vrouw heb je nog een extra kledingstuk nodig tijdens het rennen; om je borsten goed te ondersteunen, is het nodig om een sportbh te dragen. Er zit nauwelijks spierweefsel in borsten - voornamelijk bind- en vetweefsel - en daardoor kunnen je borsten zichzelf moeilijker ondersteunen. Bij grotere borsten (vanaf cup C) is het aan te bevelen dat een sportbh kruislings geplaatste bandjes heeft. Deze geven meer ondersteuning dan bandjes van rug naar schouder.

Lees verder

© 2014 - 2024 Maresa, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Beginnen met hardlopenBeginnen met hardlopenHardlopen is een zeer populaire sport, het is zelfs de meest beoefende sport in Nederland. Er zijn veel verschillende re…
Osaga: sportmerk met talrijke sportkleding en sportartikelenOsaga: sportmerk met talrijke sportkleding en sportartikelenEen aantal sportmerken is al jarenlang zeer bekend. Veel sporters zijn vertrouwd geraakt met een bepaald merk en houden…
Hardlopen in het donkerHardlopen in het donker is voor veel hardlopers gedurende de herfst- en wintermaanden onvermijdelijk. Overdag heb je gee…
Snelheid bevorderende hardloopkleding in de kouSnelheid bevorderende hardloopkleding in de kouProfessionele hardloopkleding geschikt voor lage buitentemperaturen is volop verkrijgbaar. Moderne kunststof kleding hou…

Hardlopen en afvallen. Hoe, wat en tipsHardlopen en afvallen. Hoe, wat en tipsHardlopen en afvallen, gaat het samen? Veel mensen die willen afvallen willen graag sporten om de pondjes eraf te krijge…
Verschillen en overeenkomsten tussen CT- en MRI-scannersVerschillen en overeenkomsten tussen CT- en MRI-scannersVeel mensen hebben wel eens van een CT of MRI-scanner gehoord. Maar wat zijn nou eigenlijk de verschillen tussen deze ap…
Bronnen en referenties
  • http://shop.runnersworld.nl/advies/11874-hardloopkleding-het-hoe-en-het-wat.html
  • http://www.npowetenschap.nl/nieuws/artikelen/2008/december/Medische-mythen-ontkracht.html
Maresa (130 artikelen)
Laatste update: 21-07-2015
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Diversen
Bronnen en referenties: 2
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.
Medische informatie…
Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.