Slimme zorgpleister met monitoring voor COPD-patiënten
Philips heeft samen met het Nijmeegse Radboud Universitair Medisch Centrum een slimme pleister voor COPD-patiënten ontwikkeld. De zorgpatch is onderdeel van het nieuwe digitale zorgplatform van Philips. Mensen thuis beschikken over een innovatieve zorgpatch; deze staat namelijk in verbinding met een speciale app. De app verzamelt gegevens over bijvoorbeeld de ademhaling, het hartritme, de hartslag en de fysieke activiteit van de patiënt, waardoor real-time monitoring gewaarborgd is voor zowel arts als patiënt. Deze eCare-toepassing biedt veel voordelen.
Oude werkwijze
Veel
COPD-patiënten (chronisch obstructief longlijden) gaan één of enkele keren per jaar op controle bij de arts. Tijdens dit consult onderzoekt de arts de patiënt en controleert hij de patiëntengegevens. Zowel de patiënt als de arts zien niet wat er de rest van het jaar speelt, waardoor mogelijk belangrijke informatie verloren gaat. De tests zijn namelijk slechts een momentopname van de toestand van de patiënt. De arts stelt bij dit consult een behandelingsplan voor, maar het beeld van de patiënt is hierbij nooit compleet. COPD-patiënten belanden daardoor vrij vaak in het ziekenhuis voor opnames, omdat de behandeling vaak complex is en de aandoening progressief is.
Nieuwe werkwijze: Philips digitale zorgpleister
Met een goede begeleiding valt de kans op een ziekenhuisopname wel te verkleinen, waardoor de zorg efficiënter verloopt en ook minder duur wordt. Het bewandelen van de digitale weg via zorg op afstand (e-Health) is daarom een goede en betrouwbare keuze. Het bedrijf Philips is actief in de digitale zorgverlening. Zo zet het bedrijf zich bijvoorbeeld sterk in voor patiënten met chronische aandoeningen zoals
kanker,
hart- en vaatziekten,
diabetes mellitus maar ook COPD. Zij hebben een eCare-platform ontwikkeld dat voor zowel patiënt als arts een grote toevoeging betekent. Dit elektronische systeem zorgt voor een actieve betrokkenheid van de patiënt en biedt een betere zorgcoördinatie.
De werkwijze is als volgt:
- De patiënt krijgt bij het verlaten van het ziekenhuis een slimme pleister waarin een sensor verwerkt is. Zo is zijn gezondheidstoestand dag en nacht in de gaten te houden.
- Een cloudtoepassing en twee daaraan gekoppelde apps (eCareCompanion en eCareCoordinator) verzamelen en registreren vervolgens alle gegevens.
- Het Health Suite digitale gezondheidsplatform van Philips ontvangt deze gegevens via het internet. De data verschijnen automatisch dankzij de eCareCoordinator in het EPD van het Radboudumc. Hierdoor krijgt de arts of verpleegkundige de patiëntengegevens en volgt hij het ziekteverloop meteen op.
- Dankzij de app eCareCompanion bekijkt de patiënt op een tablet zijn gezondheidsgegevens. Het delen van deze gegevens is eveneens mogelijk. De patiënt is bovendien in staat om op deze manier met de zorgverlener te communiceren.
Partners slimme zorgpatch
- Philips: Het technologieconcern Philips heeft de apps gebouwd.
- Radboudumc: Het Radboudumc heeft de pleister met sensor (draagbare technologie) ontwikkeld en staat in voor een nieuwe manier van zorgverlening.
- Salesforce: Salesforce, een Amerikaans softwarebedrijf, zorgt voor de cloudtechnologie.
Voordelen monitoring COPD-patiënten
Zowel de patiënt als de arts volgen in real-time altijd en overal alles op. Dit levert bijgevolg voor beide partijen veel voordelen op:
Arts
- Krijgt dankzij real-time informatievoorziening informatie die nauwkeurig, volledig en gedegen is samengesteld; hij krijgt zo een volledig beeld over de aandoening.
- Kan hierdoor eventueel de behandeling tussentijds aanpassen.
Patiënt
- Kan zijn eigen toestand in de gaten houden.
- Moet bovendien minder vaak naar het ziekenhuis gaan.
- Voelt zich veiliger en mobieler, waardoor zijn levenskwaliteit aanzienlijk stijgt.
- Communiceert real-time met de zorgverlener.
- Communiceert in de toekomst ook met andere patiënten.
Radboudumc
Dit ziekenhuis is anno september 2024 het enige centrum in Europa dat met Philips samenwerkt voor deze slimme pleisters. Deze manier van zorg verlenen is echter nog vrij jong: Philips en Radboudumc hebben het prototype namelijk in oktober 2014 voorgesteld op de conferentie Dreamforce 2014 in San Francisco. Deze revolutionaire manier van digitale zorg creëert nog veel mogelijkheden in de toekomst voor andere patiënten en zorgtrajecten.