Slimme zorgpleister met monitoring voor COPD-patiënten

Slimme zorgpleister met monitoring voor COPD-patiënten Philips heeft samen met het Nijmeegse Radboud Universitair Medisch Centrum een slimme pleister voor COPD-patiënten ontwikkeld. De zorgpatch is onderdeel van het nieuwe digitale zorgplatform van Philips. Mensen thuis beschikken over een innovatieve zorgpassing; de zorgpatch staat namelijk in verbinding met een speciale app. De app verzamelt gegevens over bijvoorbeeld de ademhaling, het hartritme, de hartslag en de fysieke activiteit van de patiënt waardoor een real time monitoring gewaarborgd is voor zowel arts als patiënt. Deze eCare-toepassing biedt veel voordelen.

Oude werkwijze

Veel COPD-patiënten (chronisch obstructief longlijden) gaan één of enkele keren per jaar op controle bij de arts. Tijdens dit consult onderzoekt de arts de patiënt en controleert hij de patiëntengegevens. Zowel de patiënt als arts zien niet wat er de rest van het jaar speelt waardoor mogelijk belangrijke informatie verloren gaat. De tests zijn namelijk slechts een momentopname van de toestand van de patiënt. De arts stelt bij dit consult een behandelingsplan voor, maar het beeld van de patiënt is hierbij nooit compleet. COPD-patiënten belanden daardoor vrij vaak in het ziekenhuis voor opnames doordat de behandeling veelal complex is en de aandoening progressief is.

Nieuwe werkwijze: Philips digitale zorgpleister

Met een goede begeleiding valt de kans op een ziekenhuisopname wel te verkleinen, waardoor de zorg efficiënter verloopt en ook minder duur wordt. Het bewandelen van de digitale weg via zorg op afstand (e-Health) is daarom een goede en betrouwbare keuze. Het bedrijf Philips is actief in de digitale zorgverlening. Zo zet het bedrijf zich bijvoorbeeld sterk in voor patiënten met chronische aandoeningen zoals kanker, hart- en vaatziekten, diabetes mellitus maar ook COPD. Zij hebben een eCare-platform ontwikkeld die voor zowel patiënt als arts een grote toevoeging betekenen. Dit elektronisch systeem zorgt voor een actieve betrokkenheid van de patiënt en biedt een betere zorgcoördinatie.

De werkwijze is als volgt:
 • De patiënt krijgt bij het verlaten van het ziekenhuis een slimme pleister waarin een sensor verwerkt is. Zo is zijn gezondheidstoestand dag en nacht in de gaten te houden.
 • Een cloudtoepassing en twee daaraan gekoppelde apps (eCareCompanion en eCareCoordinator) verzamelen en registreren vervolgens alle gegevens.
 • Het Health Suite digitale gezondheidsplatform van Philips ontvangt deze gegevens via het Internet. De data verschijnen automatisch dankzij de eCareCoordinator in het EPD van het Radboudumc. Hierdoor krijgt de arts of verpleegkundige de patiëntengegevens en volgt hij het ziekteverloop meteen op.
 • Dankzij de app eCareCompanion bekijkt de patiënt op een tablet zijn gezondheidsgegevens in. Het delen van deze gegevens is eveneens mogelijk. De patiënt is bovendien in staat om op deze manier met de zorgverlener te communiceren.

Partners slimme zorgpatch

 • Philips: Het technologieconcern Philips heeft de apps gebouwd.
 • Radboudumc: Het Radboudomc heeft de pleister met sensor (draagbare technologie) ontwikkeld en staat in voor een nieuwe manier van zorgverlening.
 • Salesforce: Salesforce, een Amerikaans softwarebedrijf, zorgt voor de cloudtechnologie.

Voordelen monitoring COPD-patiënten

Zowel de patiënt als de arts volgen in real time altijd en overal alles op. Dit levert bijgevolg voor beide partijen veel voordelen op:

Arts

 • krijgt dankzij real time informatievoorziening informatie die nauwkeurig, volledig en gedegen is samengesteld; hij krijgt zo een volledig beeld over de aandoening.
 • kan hierdoor eventueel de behandeling tussentijds aanpassen.

Patiënt

 • kan zijn eigen toestand in de gaten houden.
 • moet bovendien minder vaak naar het ziekenhuis gaan.
 • voelt zich veiliger en mobieler waardoor zijn levenskwaliteit aanzienlijk stijgt.
 • communiceert real time met de zorgverlener.
 • communiceert in de toekomst ook met andere patiënten.

Radboudumc

Dit ziekenhuis is anno oktober 2020 het enige centrum in Europa dat met Philips samenwerkt voor deze slimme pleisters. Deze manier van zorg verlenen is echter nog vrij jong: Philips en Radboudumc hebben het prototype namelijk in oktober 2014 voorgesteld op de conferentie Dreamforce 2014 in San Francisco. Deze revolutionaire manier van digitale zorg creëert nog veel mogelijkheden in de toekomst voor andere patiënten en zorgtrajecten.
© 2014 - 2024 Miske, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
COPD; chronic obstructive pulmonary diseaseCOPD; chronic obstructive pulmonary diseaseCOPD is een afkorting voor chronic obstructive pulmonary disease. Dit is een verzamelnaam voor verschillende longziekten…
Verschillen astma en COPDIedereen heeft wel eens van astma en COPD gehoord. Het zijn beide aandoeningen aan de luchtwegen. Wat veel mensen niet w…
COPD bij het paardCOPD bij het paardPaarden kunnen net als mensen last krijgen van COPD oftewel dampigheid. COPD is een chronische ziekte die vrij regelmati…
Acute- en chronische bronchitisAcute- en chronische bronchitisIemand met bronchitis heeft een ontsteking aan de luchtwegen. Deze aandoening heb je in 2 vormen, dit zijn acute bronchi…

Help, ik heb een koortslip!Help, ik heb een koortslip!Het begint met een vervelende tinteling rond de lippen. Je hoopt dat het wel zal meevallen, maar helaas. Een koortslip o…
Welke soorten anesthesie zijn er?Het woord anesthesie komt uit het Grieks en betekent “geen gewaarwording”. De term anesthesie wordt in de hedendaagse zo…
Bronnen en referenties
 • http://fd.nl/ondernemen/898182/philips-komt-met-slimme-pleister-om-patienten-te-volgen
 • http://www.boardroomzorg.nl/Nieuws/radboudumc-en-philips-werken-samen-aan-digitale-zorg.html
 • http://www.ed.nl/economie/philips/slimme-pleister-copd-pati%C3%ABnten-ontwikkeld-door-philips-en-radboudumc-1.4577715
 • http://www.skipr.nl/actueel/id20023-radboudumc-monitort-copd-patient-met-zorgpatch.html
 • http://www.telecompaper.com/nieuws/philips-en-radboudumc-werken-samen-aan-digitale-zorg--1042809
 • http://www.zorgvisie.nl/ICT/Nieuws/2014/10/Radboudumc-volgt-COPD-patienten-met-slimme-pleister-1620177W/
 • https://www.youtube.com/watch?v=7onOfo10MEE
 • https://www.youtube.com/watch?v=r0QMQSoKqnc
Miske (4.039 artikelen)
Laatste update: 04-10-2020
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Diversen
Bronnen en referenties: 8
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.
Medische informatie…
Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.