Help, ik heb een koortslip!
Het begint met een vervelende tinteling rond de lippen. Je hoopt dat het wel zal meevallen, maar helaas. Een koortslip openbaart zich. Er vormt zich een vervelend blaasje of zweertje op of bij je lippen, dat nadrukkelijk aanwezig is. Vooral als je weerstand even wat minder is loop je de meeste kans een koortslip te krijgen. De boosdoener is een besmettelijk virus. Kun je daar vanaf?
Hinderlijke klachten
Op je lippen krijg je een tintelend en branderig gevoel. Meestal niet op de hele lippen, maar op een bepaalde plaats op de onder- of bovenlip. Het gevoel is niet goed te negeren, zeker niet als er op de bewuste plaats pijnlijke zweertjes of blaasjes ontstaan. Je hebt een koortslip, ook wel:
herpes labialis. Ben je ook wat verzwakt, vermoeid en lusteloos? Dat kan er allemaal bij horen.
De boosdoener bij een koortslip
Een karakteristieke koortslip /
Bron: Publiek domein, Wikimedia Commons (PD)De koortslip wordt veroorzaakt door een virus, het
Herpes Simplex Virus, type 1. Soms is het
Herpes Simplex Virus type 2 de boosdoener. Dit virus nestelt zich na besmetting in de
ganglion van Gasser van de nervus trigeminus. Dit is de zenuw die verantwoordelijk voor de
innervatie (het voorzien van zenuwen en zenuwuiteinden in het weefsel) van de tong en het aangezicht. Het afweersysteem van het lichaam kan hier niet bij, het virus kan hier dus ongestoord blijven zitten. Op momenten van verminderde weerstand krijgt het virus de kans zich te manifesteren. Ook kan het de kop opsteken tijdens stress, menstruatie of onder invloed van UV-licht.
Hoe raak je besmet met dit virus?
Je kunt besmet raken via transpiratievocht, bijvoorbeeld door het kussen van en knuffelen met iemand die al besmet is. De incubatietijd, de tijd tussen besmetting en openbaring van ziekteverschijnselen, is tussen twee tot veertien dagen, met vier tot vijf dagen als gemiddelde. Ben je eenmaal besmet, dan raak je je hele leven waarschijnlijk niet meer van dit virus af.
Ben je besmettelijk voor anderen?
Je bent voor anderen besmettelijk in de periode dat je het tintelende gevoel op je lippen krijgt tot het moment dat de verschijnselen verdwenen zijn. Laat het kussen en knuffelen in deze periode maar liever achterwege.
Wat kun je doen tegen een koortslip?
Een koortslip openbaart zich vooral op momenten van verminderde weerstand. Het is dus zaak de weerstand weer snel op peil te krijgen. Gezonde voeding en voldoende nachtrust zijn hierbij belangrijk. Als je de tintelende aankondiging van de koortslip voelt, neem dan meteen actie. Gebruik bijvoorbeeld zinkzalf of koortslipcrème om op de betreffende plek te smeren, en was een paar keer per dag je gezicht. Hiermee voorkom je dat je ook op andere plekken in je gezicht problemen krijgt.
Het moet niet erger worden!
Als zich eenmaal een koortslip openbaart dan is dat best vervelend. Het belemmert je bij eten en drinken, maar ook bij sociale contacten. Op de eerste plaats ziet het er niet prettig uit, en anderzijds moet je erop bedacht zijn dat je anderen niet besmet. Verder moet je voorkomen dat het virus zich ook op andere plekken op je lijf, met name in het gezicht, kan verspreiden.
- Was je gezicht voorzichtig
- Let op als je make-up opdoet, het virus mag zich niet verspreiden naar de ogen.
- Als je contactlenzen gebruikt, was dan eerst goed je handen en raak je lippen niet aan. Als je een koortslip hebt én je ogen raken geïnfecteerd, neem dan snel contact op met de huisarts.
Zit een koortslip altijd op je lippen?
Een koortslip zit meestal op je lippen, de naam geeft dat al aan. Toch hoeft dat niet altijd zo te zijn, ook op andere plekken op je lijf kan het
Herpes Simplex Virus voor een uitbraak zorgen. Zie je zoiets op een andere plek dan de lippen en je twijfelt wat het is, neem dan even contact op met je huisarts.
Is een koortslip te voorkomen?
Als je nog geen besmetting hebt opgelopen dan kun je preventieve maatregelen nemen.
- Gebruik geen handdoeken in het gezicht, die een ander ook al heeft gebruikt.
- Drink niet uit kopjes of glazen, die een ander ook gebruikt.
- Gebruik een eigen bord.
- Voorkom in het algemeen contact met voorwerpen die een ander met de mond aanraakt.
- Blijf van de blaasjes af, zodat je het niet op je vingers krijgt. En omdat zoiets niet altijd te voorkomen is: was erna je handen.
Als je eenmaal bent besmet met het Herpes Simplex Virus, dan kun je proberen een uitbraak van het virus te voorkomen door te zorgen voor voldoende weerstand. Gezonde voeding, goede nachtrust en een adequaat reageren op mogelijke andere virusinfecties (verkoudheid, griep, e.d.) zijn hierbij belangrijk.