Tips om winterdip en najaarsdepressie te overwinnen

Tips om winterdip en najaarsdepressie te overwinnen Als in de herfst de bladeren gaan vallen en de dagen korter worden, kan menigeen overvallen worden door een winterdip en een somber gevoel. Maar in veel gevallen kunnen we wel met succes tegen die neerslachtige gevoelens in verzet komen. De donkere dagen hoeven niet te leiden tot depressieve gevoelens en een pessimistische kijk. Want ook de winter heeft zijn zonnige kant. Dus kop op, en aanpakken die depressieve stemming.

Winterdip

Vooral bij het ingaan van de wintertijd worden jaarlijks veel mensen geconfronteerd met een wat somberder kijk op hun persoonlijke situatie en het leven in het algemeen. Het feit dat de dagen korter worden, de bomen lijken te sterven en de verwarming weer duur aardgas gaat verstoken, veroorzaakt bij menigeen symptomen als:
  • Meer slapen, langer in bed liggen,
  • concentratieverlies,
  • minder actief, zowel binnenshuis als in de buitenlucht,
  • een pessimistischer kijk op veel zaken,
  • teveel tobben en piekeren.

Serotine

Onderzoek in 2012-2013 door de Universiteit van Kopenhagen, toont aan dat personen met een najaarsdepressie een geringere hoeveelheid aan serotine hebben, een hormoon dat ons een goed gevoel geeft. Vanwege het onvoldoende aanwezig zijn van dit hormoon raken mensen vermoeid en lusteloos. Maar een mens heeft gelukkig een aantal handvatten en gereedschappen, om zich tegen die winterdip te weer te stellen, zoals hieronder beschreven.

Beweging in de buitenlucht

Je zelf binnenshuis opsluiten, met als excuus dat het buiten zulk slecht en grauw weer is, versterkt de sombere gevoelens. Wat we daarentegen moeten doen is (weer of geen weer), dagelijks minstens twee keer naar buiten en de frisse lucht in. Niet om een boodschap in de supermarkt te doen, maar om een flinke stevige wandeling te maken, waardoor ons hart sneller gaat kloppen, onze longen worden geactiveerd en we lekker warm worden. Gelijk na het ontbijt daarmee beginnen en genieten van de mooie dingen die we zien zoals, spelende kinderen, honden, vogels, de herfstpracht, de mooie wolkenlucht etc. Woon je in het centrum van dorp of stad dan is er ook de levendigheid die een mens goed doet. Betekent tevens dat je op je werk tijdens de lunchpauze niet in de kantine moet gaan zitten, maar een stevige middagwandeling moet maken. Desnoods alleen, maar met een sympathieke collega is het leuker. Maar daarnaast regelmatig sporten is ook nuttig.

Sport

Het is al langer bekend dat sport niet alleen goed is voor lijf en leden, maar ook depressieve gevoelens wegneemt. Dus behalve dat hart, longen, spieren en bloedvaten er wel bij varen, geeft het ook een positief gevoel. Dat komt doordat bij intensieve lichamelijke inspanning, zodanig dat je goed transpireert en je longen aan de slag moeten, er endorfine vrij komt. Endorfine geeft je een euforisch gevoel dat somberheid uit de weg ruimt. Vandaar dat twee maal per week hardlopen of stevig een uurtje fietsen goed voor je is, temeer daar je gelijk wat extra zonlicht tot je neemt, waardoor je vitamine-D binnen krijgt. Maar nogmaals, dagelijks een stevige wandeling van liefst een vol uur is ook prima.

Zorg voor vitamine-D

Vitamine-D is nodig voor een sterk skelet en een mooi gebit, en het komt vooral via zonlicht in ons lichaam. Aan voldoende zonlicht is in de donkere maanden vanzelfsprekend een gebrek, en daarom dien je het vitamine-D gehalte zelf aan te vullen. Reden waarom in de jaren '50 van de vorige eeuw, opgroeiende kinderen dagelijks een lepel walvis levertraan moesten slikken. Maar voor volwassenen kan dat nu via een vakantie naar zonniger oorden of een lichttherapie. Of nog simpeler via een vitamine-D pilletje,

Lichttherapie

Voor een lichttherapie is meestal een verwijzing van de huisarts nodig, maar zo'n daglicht gevende lamp kun je ook gewoon voor een betaalbare prijs kopen bij onder meer de thuiszorgwinkel, die ongetwijfeld kan adviseren over nut en gebruik. De lamp zorgt bij regelmatig gebruik voor een beter humeur, beter slaappatroon, meer energie en bestrijdt winterdepressie, vermoeidheid, burn-out. En daglicht maakt ook dat je actiever wordt, vandaar dat in veel leslokalen en werkplaatsen, daglichtlampen branden.

Een zonnebank wordt afgeraden, aangezien die door artsen en dermatologen als zeer ongezond wordt bestempeld i.v.m. het risico op huidkanker. (bron: NVDV: Nederlandse Vereniging voor Dermatologie en Venereologie)

Winterkost houdt vitaal

De dierlijke proteïne in stoofvlees, wildvlees e.d. zorgen ervoor dat ons lichaam makkelijker de stof cortisol kan aanmaken. Dit hormoon maakt het ons eenvoudiger om met stress en spanning om te gaan, dat vooral tijdens een winterdip goed uitkomt. Dus winterkost als andijvie, boerenkool regelmatig op het menu zetten.

Bekijk het van de andere kant

Je kunt somberen dat in december de dagen zo kort zijn, maar je kunt je in die donkere periode ook verlekkerd in de handen wrijven dat het vanaf 21 december alweer de goede kant uit gaat. (Uiteraard trekken we een soortgelijke conclusie niet in de maand juni.)
© 2014 - 2023 Robbie, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Winterdip: symptomen en tipsWinterdip: symptomen en tipsDe winterdip, ook wel de winterdepressie genoemd: in de maanden dat het weer buiten kouder en guurder wordt, het 's avon…
Winterdepressie, symptomen en behandelingWinterdepressie, symptomen en behandelingEen winterdepressie, winterblues of winterdip. Dit ontstaat wanneer de dagen korter en de nachten langer worden. De hoev…
Wat te doen aan een winterdip?Wat te doen aan een winterdip?In het najaar wordt het al vroeg donker. Het wordt kouder, je hebt weinig energie, je bent vermoeid en je voelt je sombe…

Hoe behandel je huidschimmel?Huidschimmels groeien op de huid, in de nagels en in de haren van mensen en dieren. Het is echter zo dat wanneer deze sc…
Verstandskies bij kaakchirurg laten trekkenVerstandskies bij kaakchirurg laten trekkenSommige mensen hebben geen verstandskiezen. Sommige mensen krijgen wel verstandskiezen, maar hoeven ze niet te laten ver…
Bronnen en referenties
  • Metro, 11 nov 2014
  • NH-Dagblad 26-2-2018
Robbie (588 artikelen)
Laatste update: 14-12-2020
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Diversen
Bronnen en referenties: 2
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.
Medische informatie…
Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.