Hoeveel paracetamol per dag is nog gezond?

Hoeveel paracetamol per dag is nog gezond? Wanneer je pijn hebt kan paracetamol een geschenk uit de hemel zijn. Een extra voordeel is dat je het zo overal kunt kopen zonder recept. Maar hoeveel paracetamol mag je maximaal per dag of etmaal innemen? En is die grens echt zo hard? Wat zijn de risico's van teveel paracetamol en heb je nog alternatieven?

Wat is paracetamol

Paracetamol is de bekendste pijnstiller in onze hedendaagse maatschappij. Paracetamol werd al in 1878 voor het eerst gesynthetiseerd, maar is pas veel later breed als pijnstiller ingezet. Vanaf 1955 werd het steeds vaker toegepast. Wat vooral bijzonder is en voor veel mensen onbekend, is dat zelfs anno 2015 de exacte werking van paracetamol onbekend is.

Paracetamol is zonder recept te krijgen

Omdat paracetamol bij normaal gebruik als veilig gezien wordt, kan je ze zo kopen zonder recept. Dat is een groot voordeel, wanneer je het ineens nodig hebt. Je hoeft dan niet eerst naar de huisarts voor een recept, maar kunt zo een drogisterij, supermarkt of andere winkel binnenlopen.

Hoeveel paracetamol per dag?

De gemiddelde tablet bevat 500 mg paracetamol. Het meest gehoorde advies is maximaal zes per dag met steeds een tussenperiode van zo'n 4 uur. De veilige geadviseerde dosering is dus zo'n 3000 milligram per dag. Neem je dus twee pillen van 500 mg in één keer, dan mag dat maar driemaal op een dag. Deze adviezen gelden voor volwassenen, die verder gezond zijn en niet al allerlei medicatie gebruiken.

Hoeveel paracetamol in één keer?

De maximale dosering per inname is 1000 mg. Bij de meeste tabletten is dat 2x500 mg. Er wordt wel gesteld dat je na het innemen van een dosis paracetamol, drie tot vier uur moet wachten.

Bij uitzondering meer innemen?

Acht pillen (dus 4000 milligram) per dag zit binnen de acceptabele grenzen en wordt ook regelmatig geadviseerd in situaties waar dat echt nodig is. In veel gevallen worden er dan twee pillen (dus 1000 mg) per keer ingenomen en dat om de zes uur. Vooral bij plotselinge heftige pijn kan dat verstandig zijn. Denk bijvoorbeeld aan kiespijn of de eerste paar dagen na een ingreep. In die situaties is er een duidelijke verklaring voor de pijn en zou het van korte duur moeten zijn. Denk daarbij aan enkele dagen tot een week. Voor een korte periode (enkele dagen) wordt ook 4000 mg per dag niet als een probleem gezien. Blijf dit echter niet veel langer doen.

Combineren met Ibuprofen

Overigens is paracetamol niet de enige pijnstiller waar je gebruik van kunt maken. Ook Ibuprofen is een populaire pijnstiller die je gewoon zo kunt kopen in de winkel. Ibuprofen heeft naast het pijnstillende effect ook een ontstekingsremmende werking. In het bijzonder van belang voor dit artikel is dat je paracetamol en Ibuprofen mag combineren. Dat biedt extra mogelijkheden bij pijnbestrijding.

Hoeveel Ibuprofen op een dag?

In het algemeen wordt gezegd dat 1200 mg Ibuprofen per dag veilig is. Meestal neem je een dosis van 200 mg, dus dat zijn dan zes dosissen per dag. Ga je voor 400 mg per dosis dan kan dat maximaal driemaal daags. Combineer je Ibuprofen met paracetamol dan kan je bijvoorbeeld steeds afwisselen. Bijvoorbeeld beginnen met 500 mg paracetamol. Dan neem je na drie uur 400 mg Ibuprofen. Na nog eens drie uur, ga je weer terug naar 500 mg paracetamol en zo verder.

Welke risico's zitten er aan teveel paracetamol?

Paracetamol binnen de grenzen wordt als veilig beschouwd. Maar het feit dat er grenzen zijn, geeft al aan dat grote hoeveelheden niet gezond zijn. Daarbij zijn er twee mogelijkheden: een extreem grote hoeveelheid in korte tijd of hoge dosering tot geringe overdosering over een langere periode. Neem je in korte tijd een zware overdosis in, dan kan een arts dat behandelen met acetylcysteïne. Dit moet echter wel binnen zes tot acht uur gebeuren. In dat geval kan het middel voorkomen dat alle paracetamol door het lichaam wordt opgenomen.

Wordt er over een langdurige periode (te) veel paracetamol gebruikt, dan is dat ook erg gevaarlijk. De kans op leverschade is groot. Het probleem is dat dit erg lang door kan gaan, zonder dat je in de gaten hebt dat er iets aan de hand is. Overigens geldt dit risico ook wanneer je je aan de dagelijkse maximale dosis houdt. Doe je dan gedurende een lange periode, dan is dat ook slecht voor je lever. Daarbij heeft paracetamol een verslavend effect en ontstaat er gewenning.

Het moet geen gewoonte worden

Het bestaan van pijnstillers als paracetamol is in veel situaties een zegen. Dankzij het innemen van een paar pillen wordt de pijn draaglijk of verdwijnt deze zelfs nagenoeg helemaal. Toch moet het niet al te gewoon worden. Dag op dag de maximale hoeveelheid innemen is natuurlijk niet normaal, wanneer dit meer dan twee weken aanhoudt. Pijn zou van tijdelijke aard moeten zijn. Als je lichaam goed herstelt, zou de pijn moeten afnemen. Probeer dus niet echte problemen te maskeren door continu pijnstillers te slikken, maar zorg dat je dan medische hulp inroept.

Lees verder

© 2015 - 2024 Manniel, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Ibuprofen, aspirine, paracetamol, wat zijn de verschillen?Ibuprofen, aspirine, paracetamol, wat zijn de verschillen?Er bestaan vele soorten pijnstillers. Van medicijnen tegen zware pijn tot medicijnen tegen eenvoudiger of veelvoorkomend…
Paracetamol tijdens de zwangerschapParacetamol tijdens de zwangerschapParacetamol is wereldwijd de meest gebruikte pijnstiller. Veel zwangere vrouwen vragen zich af of zij paracetamol mogen…
Pijnstillers, wat voor merken bevatten welke stoffenPijnstillers, wat voor merken bevatten welke stoffenEr zijn veel soorten pijnstillers op de markt, vaak dezelfde soort onder een ondere merknaam. Hieronder een overzicht va…

Fit op het werk na een korte nacht: tipsFit op het werk na een korte nacht: tipsNa een weekendje boordevol met feestjes en andere leuke bezigheden moet je maandagochtend terug aan de slag. Dat kan bes…
Het hoe en waarom over massageHet hoe en waarom over massageMassage is goed voor lichaam en geest en toch vindt niet iedereen het prettig. Mogelijk is men niet genoeg in contact me…
Bronnen en referenties
Manniel (221 artikelen)
Gepubliceerd: 24-08-2015
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Diversen
Bronnen en referenties: 2
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.
Medische informatie…
Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.