Bril online kopen: Valkuilen en tips

Bril online kopen: Valkuilen en tips Wanneer je toe bent aan een nieuwe bril (glazen en montuur), is de verleiding groot om snel een bestelling te plaatsen via een online-brillenwinkel. Tegenwoordig is zo goed als alles online aan te kopen, dus ook een bril. Dat gaat lekker snel, is gemakkelijk en veelal zijn de brillen een stuk goedkoper dan bij de opticien. Er zijn echter wel wat valkuilen verbonden aan het online aanschaffen van een bril. Deze zijn vaak niet of minder goed bekend waardoor miskopen mogelijk zijn of de klachten nadien nog toenemen.

Online is goedkoper

Een opticien rekent al snel een paar honderd euro voor een nieuwe bril. Daarom opteren veel mensen voor een online alternatief. Dat lijkt eenvoudig: even een montuurtje uitzoeken in een online winkel en daarna je sterkte doorgeven. Voor enkele tientallen euro's heb je dan al een standaard bril te pakken. Een ingewikkelder exemplaar is net wat duurder maar vaak nog stukken goedkoper dan bij de opticien. Wel loopt de levertijd mogelijk op tot twee weken.

Online: Geen metingen

Maar heb je dan wel de juiste bril wanneer deze thuis aankomt? Op zich is de kwaliteit van de online- en offlinebrillen hetzelfde. Maar wanneer je je bril online koopt, heb je je ogen natuurlijk niet door een opticien of oogarts laten controleren. Op het internet is het onmogelijk uit te testen of de bril wel echt goed bij je past. Zo moet het optisch middelpunt precies op het midden van de pupil zitten. Dit moet je bij dergelijke online brillenwinkels zelf bepalen.

Enkele tips

De Nederlandse Unie Van Optiekbedrijven (NUVO) en de Consumentenbond hebben enkele adviezen uitgewerkt voor personen die een bril willen kopen.

Oogmeting

Het is geen goed idee om de sterkte van je oude bril over te nemen. De sterkte van je ogen verandert om de paar jaar, en daarom is een oogmeting bij een opticien of zelfs een uitgebreid oogonderzoek bij de oogarts aan te raden. Hierdoor krijg je niet alleen meer informatie over de nieuwe brilsterkte maar eveneens over mogelijke oogaandoeningen. Bovendien verwijst een opticien je indien nodig door naar een oogarts. Mocht je toch online je bril willen bestellen, wees dan zeker dat je beschikt over een goed brilrecept met onder andere de pupilafstand en dit dus voordat je een bestelling plaatst. Best koop je sowieso niet online wanneer er een verschil in sterkte is van meer dan 2 dioptrie.

Glazen slijpen

Het goed slijpen van glazen is van essentieel belang. Hiervoor bepaalt een opticien de exacte positie van het optisch centrum van de brillenglazen; die zit precies op het midden van je pupillen. Wanneer je online een bril bestelt, dien je dit zelf op te meten wat erg complex is daar dit op de millimeter nauwkeurig moet zijn. Als je vervolgens een online bril thuis geleverd krijgt waarbij het centrum niet goed in het midden zit, krijg je mogelijk klachten van vermoeidheid, dubbelzien (medische term is "diplopie") en hoofdpijn (cefalalgie).

Hoogte van leesdeel

Bij multifocale brillen dient de hoogte van het leesdeel te kloppen. Dit is voor elke persoon en elk montuur weer verschillend. Het is van groot belang dat dit op de goede plaats zit om goed en comfortabel te lezen. Koop een multifocale bril daarom liever niet in een webwinkel.

Montuur

Het montuur valt online natuurlijk niet te passen. Dit hangt helemaal van je gezichtsvorm af en daarom is niet elk montuur geschikt voor iedereen. Het is wel mogelijk de maten van je oude montuur over te nemen. Die vind je meestal terug in de pootjes van het montuur.

Nazorg

Nazorg heb je niet als je je bril online koopt. Dit is een mogelijk nadeel daar de gemaakte bril meestal nog een juiste afstelling vereist. Dit dien je bijgevolg zelf te doen als je je bril online hebt gekocht. Natuurlijk kan je steeds terecht bij de opticien om bijvoorbeeld je bril recht te laten zetten als hij scheef zit, maar vele mensen voelen zich dan toch beschaamd.

Keurmerk

De NUVO biedt gediplomeerde opticiens een keurmerk aan. Als je bij een opticien langsgaat, kan je steeds controleren of hij dat keurmerk heeft. Aan online brillendiensten echter zijn geen keurmerken verbonden. Je kan bijgevolg niet weten of gediplomeerde opticiens meewerken aan dat platform.

Innovaties in online brillenverkoop

Virtual Try-On Technologie

Anno augustus 2024 is de technologie voor het virtueel passen van brillen sterk verbeterd. Steeds meer online brillenwinkels bieden een 'virtual try-on' aan, waarbij je via augmented reality (AR) kunt zien hoe een bril je staat. Dit geeft een beter idee van hoe het montuur past bij je gezichtsvorm en stijl, hoewel het niet volledig dezelfde ervaring biedt als het fysiek passen van een bril bij een opticien.

Opkomst van hybride winkels

In augustus 2024 is er een duidelijke trend zichtbaar waarbij online brillenwinkels fysieke locaties openen waar klanten hun ogen kunnen laten opmeten of hun online bestelde brillen kunnen laten afstellen. Deze hybride modellen bieden de voordelen van zowel online winkelen als de service van een traditionele opticien.

Garantie en retourbeleid

Het retourbeleid bij online brillenwinkels is anno augustus 2024 veel klantvriendelijker geworden. Veel aanbieders geven klanten nu de mogelijkheid om hun bril binnen 30 dagen zonder vragen te retourneren als de pasvorm of sterkte niet naar wens is. Ook de garanties op glazen en monturen zijn verbeterd, wat een extra geruststelling biedt bij het online kopen van een bril.

Pas goed op wanneer je online een bril gaat kopen. Wees kritisch en zorg ervoor dat je beschikt over alle essentiële informatie. Goedkoop houdt namelijk in sommige gevallen "duurkoop" in.
© 2015 - 2024 Miske, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Welk soort brilmontuur bij dikke glazen?Welk soort brilmontuur bij dikke glazen?Ook als je flink bijziend of verziend bent, wil je er met een bril aantrekkelijk uitzien. En bovendien wil je graag dat…
Een bril kopen bij Pearle opticiensEen bril kopen bij Pearle opticiensEen bril kan je kopen bij de grotere opticienketens zoals Hans Anders, Pearle of Eyewish. Natuurlijk zijn er ook de wat…
Een bril kopen bij een goede opticien: tipsEen bril kopen bij een goede opticien: tipsBij het kopen van een bril kiest u bij voorkeur een goede opticien. Een goede opticien let op meer dan een leuk montuur.…
Welk soort brillenglas voor een sterke oogcorrectie?Welk soort brillenglas voor een sterke oogcorrectie?Heb je sterk corrigerende brillenglazen nodig? En heb je een hekel aan het glas dat een stuk uit het montuur steekt? Of…

Leverwaarden: symptomen normale en verhoogde leverwaardenLeverwaarden: symptomen normale en verhoogde leverwaardenWat zijn verhoogde leverwaarden en wat zijn normale leverwaarden en wat zeggen verhoogde leverwaarden over je lever? Een…
Oogdruppels en oogdruppelen: Tips en oogdruppelrichtlijnenOogdruppels en oogdruppelen: Tips en oogdruppelrichtlijnenSoms moet een patiënt zelf oogdruppels toedienen, of een ander persoon moet oogdruppels aanbrengen voor een oogziekte of…
Bronnen en referenties
  • Inleidingsfoto: Timbo84, Pixabay
  • NUVO en Consumentengids, Februari 2013
Miske (4.039 artikelen)
Laatste update: 25-08-2024
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Diversen
Bronnen en referenties: 2
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.
Medische informatie…
Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.