Bril online kopen: Valkuilen en tips
Wanneer je toe bent aan een nieuwe bril (glazen en montuur), is de verleiding groot om snel een bestelling te plaatsen via een online-brillenwinkel. Tegenwoordig is zo goed als alles online aan te kopen, dus ook een bril. Dat gaat lekker snel, is gemakkelijk en veelal zijn de brillen een stuk goedkoper dan bij de opticien. Er zijn echter wel wat valkuilen verbonden aan het online aanschaffen van een bril. Deze zijn vaak niet of minder goed bekend waardoor miskopen mogelijk zijn of de klachten nadien nog toenemen.
Online is goedkoper
Een opticien rekent al snel een paar honderd euro voor een nieuwe bril. Daarom opteren veel mensen voor een online alternatief. Dat lijkt eenvoudig: even een montuurtje uitzoeken in een online winkel en daarna je sterkte doorgeven. Voor enkele tientallen euro's heb je dan al een standaard bril te pakken. Een ingewikkelder exemplaar is net wat duurder maar vaak nog stukken goedkoper dan bij de opticien. Wel loopt de levertijd mogelijk op tot twee weken.
Online: Geen metingen
Maar heb je dan wel de juiste bril wanneer deze thuis aankomt? Op zich is de kwaliteit van de online- en offlinebrillen hetzelfde. Maar wanneer je je bril online koopt, heb je je ogen natuurlijk niet door een opticien of oogarts laten controleren. Op het internet is het onmogelijk uit te testen of de bril wel echt goed bij je past. Zo moet het optisch middelpunt precies op het midden van de pupil zitten. Dit moet je bij dergelijke online brillenwinkels zelf bepalen.
Bril online kopen: Veelgemaakte fouten en hoe je ze vermijdt
Verkeerde metingen kunnen leiden tot onjuiste pasvorm
Het kopen van een bril online begint vaak met het meten van je pupillengte en de juiste maat van je gezicht. Het niet correct meten van deze waarden kan ervoor zorgen dat je bril niet goed past, wat kan leiden tot ongemak of zelfs slechter zicht. Veel online brillenwinkels bieden hulpmiddelen om je eigen metingen te verrichten, maar het is essentieel om te weten hoe je dit nauwkeurig doet. Het raadplegen van een opticien voor de juiste metingen kan een verschil maken.
Niet alle brillen zijn geschikt voor jouw gezichtsvorm
Een van de grootste valkuilen bij het online kopen van een bril is het kiezen van een montuur dat niet goed bij je gezichtsvorm past. Elk gezicht is uniek, en niet elk montuurtype zal de gewenste uitstraling of functionaliteit bieden. Het is belangrijk om vooraf te weten welke monturen het beste passen bij je gezichtsvorm, zoals ronde, vierkante of ovale gezichten. Gelukkig bieden veel online winkels virtuele pasvormtechnologieën aan om je te helpen het juiste model te vinden.
Bril online kopen: Kwaliteit en prijsverschillen begrijpen
Is goedkoop altijd duurkoop?
Bij het kopen van een bril online kunnen de prijzen sterk variëren. Goedkopere brillen zijn vaak aantrekkelijk, maar het is belangrijk om te begrijpen dat deze lagere prijzen mogelijk gevolgen hebben voor de kwaliteit van de glazen en het montuur. Goedkopere brillen kunnen minder duurzaam zijn en sneller slijten, wat uiteindelijk kan leiden tot extra kosten op lange termijn.
Hoe herken je een goede online brillenwinkel?
Niet elke online brillenwinkel biedt dezelfde kwaliteit van service of producten. Het is belangrijk om te kiezen voor een winkel die betrouwbare producten aanbiedt, klanttevredenheid hoog in het vaandel heeft staan, en een keurmerk heeft voor kwaliteitsgarantie. Het lezen van reviews en het checken van garantie- en retourbeleid kan helpen om een weloverwogen keuze te maken.
Bril online kopen: Tips voor een veilige aankoop
Zorg voor duidelijke garantie en retourmogelijkheden
Bij het kopen van een bril online is het belangrijk om te weten wat de garantie- en retourvoorwaarden zijn. Door deze van tevoren te controleren, kun je eventuele ongemakken voorkomen als de bril niet naar wens is. Een betrouwbare online winkel biedt een duidelijke retourpolicy zodat je de bril kunt ruilen of terugsturen als hij niet goed past of beschadigd is.
Vraag advies aan een specialist voordat je koopt
Hoewel het online kopen van een bril veel voordelen biedt, kan het geen vervanging zijn voor professioneel advies. Het is altijd goed om een opticien te raadplegen om te zorgen dat je de juiste glazen kiest en je ogen goed laat meten. Als je twijfelt over je keuze, kan een specialist je helpen de beste bril voor jouw situatie te vinden.
Enkele andere tips voor het kopen van een bril
De Nederlandse Unie Van Optiekbedrijven (NUVO) en de Consumentenbond hebben enkele adviezen uitgewerkt voor personen die een bril willen kopen.
Oogmeting
Het is geen goed idee om de sterkte van je oude bril over te nemen. De sterkte van je ogen verandert om de paar jaar, en daarom is een oogmeting bij een opticien of zelfs een
uitgebreid oogonderzoek bij de oogarts aan te raden. Hierdoor krijg je niet alleen meer informatie over de nieuwe brilsterkte maar eveneens over mogelijke oogaandoeningen. Bovendien verwijst een opticien je indien nodig door naar een oogarts. Mocht je toch online je bril willen bestellen, wees dan zeker dat je beschikt over een goed brilrecept met onder andere de pupilafstand en dit dus voordat je een bestelling plaatst. Best koop je sowieso niet online wanneer er een verschil in sterkte is van meer dan 2 dioptrie.
Glazen slijpen
Het goed slijpen van glazen is van essentieel belang. Hiervoor bepaalt een opticien de exacte positie van het optisch centrum van de brillenglazen; die zit precies op het midden van je pupillen. Wanneer je online een bril bestelt, dien je dit zelf op te meten wat erg complex is daar dit op de millimeter nauwkeurig moet zijn. Als je vervolgens een online bril thuis geleverd krijgt waarbij het centrum niet goed in het midden zit, krijg je mogelijk klachten van
vermoeidheid,
dubbelzien (
medische term is "diplopie") en
hoofdpijn (cefalalgie).
Hoogte van leesdeel
Bij multifocale brillen dient de hoogte van het leesdeel te kloppen. Dit is voor elke persoon en elk montuur weer verschillend. Het is van groot belang dat dit op de goede plaats zit om goed en comfortabel te lezen. Koop een multifocale bril daarom liever niet in een webwinkel.
Montuur
Het montuur valt online natuurlijk niet te passen. Dit hangt helemaal van je
gezichtsvorm af en daarom is niet elk montuur geschikt voor iedereen. Het is wel mogelijk de maten van je oude montuur over te nemen. Die vind je meestal terug in de pootjes van het montuur.
Nazorg
Nazorg heb je niet als je je bril online koopt. Dit is een mogelijk nadeel daar de gemaakte bril meestal nog een juiste afstelling vereist. Dit dien je bijgevolg zelf te doen als je je bril online hebt gekocht. Natuurlijk kan je steeds terecht bij de opticien om bijvoorbeeld je bril recht te laten zetten als hij scheef zit, maar vele mensen voelen zich dan toch beschaamd.
Keurmerk
De NUVO biedt gediplomeerde opticiens een keurmerk aan. Als je bij een opticien langsgaat, kan je steeds controleren of hij dat keurmerk heeft. Aan online brillendiensten echter zijn geen keurmerken verbonden. Je kan bijgevolg niet weten of gediplomeerde opticiens meewerken aan dat platform.
Innovaties in online brillenverkoop
Virtual Try-On Technologie
Anno augustus 2024 is de technologie voor het virtueel passen van brillen sterk verbeterd. Steeds meer online brillenwinkels bieden een 'virtual try-on' aan, waarbij je via augmented reality (AR) kunt zien hoe een bril je staat. Dit geeft een beter idee van hoe het montuur past bij je gezichtsvorm en stijl, hoewel het niet volledig dezelfde ervaring biedt als het fysiek passen van een bril bij een opticien.
Opkomst van hybride winkels
In augustus 2024 is er een duidelijke trend zichtbaar waarbij online brillenwinkels fysieke locaties openen waar klanten hun ogen kunnen laten opmeten of hun online bestelde brillen kunnen laten afstellen. Deze hybride modellen bieden de voordelen van zowel online winkelen als de service van een traditionele opticien.
Garantie en retourbeleid
Het retourbeleid bij online brillenwinkels is anno augustus 2024 veel klantvriendelijker geworden. Veel aanbieders geven klanten nu de mogelijkheid om hun bril binnen 30 dagen zonder vragen te retourneren als de pasvorm of sterkte niet naar wens is. Ook de garanties op glazen en monturen zijn verbeterd, wat een extra geruststelling biedt bij het online kopen van een bril.
Pas goed op wanneer je online een bril gaat kopen. Wees kritisch en zorg ervoor dat je beschikt over alle essentiële informatie. Goedkoop houdt namelijk in sommige gevallen "duurkoop" in.