Vaseline en veel gebruiksmogelijkheden

Vaseline en veel gebruiksmogelijkheden Vaseline is nagenoeg reukloos maar met een beetje fantasie ruik je toch de petroleum waar het van gemaakt is. Uiteraard is er wel een en andere gebeurd met die petroleum om er een onschadelijke reststof van de aardolieraffinaderij van te maken. Door de stugheid van vaseline kan die in de farmaceutische industrie tot de zalfsoorten worden gerekend. Bij de cosmetica wordt vaseline dikwijls als ingrediënt toegevoegd aan diverse producten. Het gaat daarbij dan wel over de witte gezuiverde vaseline. Producten met vaseline kennen talrijke toepassingen van het voorkomen van droge lippen tot het insmeren van een duikpak.

Bekend potje maar ook in talrijke producten

Vaseline is vooral bekend van het doorzichtige rechthoekige en doorschijnende plastic potje met blauw etiket en witte opdruk Vaseline Pure Petroleum Jelly. Het is ook de vaseline uit dat potje die vaak voor allerlei doeleinden wordt gebruikt. Dat vaseline ook in talrijke producten is verwerkt is lang niet bij iedereen bekend. In de cosmetica en geneeskunde is vaseline een veelvoorkomend ingrediënt bij producten ter bescherming tegen kou, vocht of droge huid en wordt dan meestal aangeduid met petrolatum.

Vaseline als restproduct van de aardolieraffinaderij

De term petrolatum slaat op de afkomst van vaseline. Vaseline wordt als restproduct van de winning van aardolie verkregen doordat petroleum vacuüm wordt gedestilleerd. Destilleren gebeurt door verdampen en condenseren. Daarna wordt het product gezuiverd en ontkleurd door beenderkool. Alleen de gezuiverde vorm van vaseline wordt gebruikt in de cosmetica en geneeskunde voor bijvoorbeeld zalf en crème.

Toepassingen van vaseline

Vaseline wordt vooral in de winter veel gebruikt om de lippen in te smeren ter bescherming tegen kou en wind. Maar er zijn veel meer gebruiksmogelijkheden zoals:

Autodeuren

Rubbers van autodeuren kunnen in de winter wel eens vastvriezen als de auto vochtig een vriesnacht ingaat. Met een laagje vaseline wordt dat probleem voorkomen.

Beschermen

Vaseline is een prima product om te voorkomen dat de huid kleur opneemt tijdens het verven van de haren. Insmeren langs de haarlijn en later simpel wegvegen sluit problemen daarmee uit. Ook voor andere vergelijkbare situaties kan vaseline beschermen tegen kleurstoffen of andere stoffen die de huid kunnen aantasten.

Droge lippen

Niet alleen in de winter is het insmeren van de lippen heilzaam maar ook droge lippen kunnen weer zacht aanvoelen met een filmpje vaseline er op gesmeerd.

Duikers

Het schijnt zelfs voor te komen dat duikers hun pak met vaseline insmeren. Maar dan zal het potje snel leeg zijn.

Eczeem

Wie last heeft van eczeem kan ook baat hebben bij vaseline. Ook bij eczeem is de huid immers vaak uitgedroogd.

Ellebogen

Ellebogen zijn gevoelige plekken voor uitdrogen. Vaseline gebruiken is dan een uitstekende remedie.

Haren

Dof haar kan glans krijgen door een beetje vaseline maar gebruik niet teveel om een vet uiterlijk te voorkomen.

Huidverzorging

Vaseline is verwerkt in verschillende producten voor de huidverzorging zoals bodylotion.

Lip scrub

Een simpele vervanger van lip scrub is vaseline vermengd met een beetje suiker.

Make-up remover

Bij gebrek aan beter kan vaseline goed dienst doen als make-up remover maar producten die daar speciaal voor ontwikkeld zijn zullen toch beter bevallen. In nood kan het wel.

Nagels

Vaseline verzacht de nagelriemen en harde huid in de buurt van de randen van de nagels.

Oogschaduw

Om een apart effect te bereiken met oogschaduw kan na het aanbrengen daarvan er een beetje vaseline overheen worden gesmeerd. Voor de liefhebbers uiteraard.

Ring

Het overkomt velen wel eens. Een ring is zo klem gaan zitten dat hij moeilijk af kan. Maak de vinger vet met vaseline en probeer het nog eens. Meestal lukt het dan wel.

Scheren

Als plotseling het scheerschuim op is en het medicijnkasje nog wel een potje vaseline bevat kan dat product goed gebruikt worden als alternatief voor het schuim. Mesjes glijden daarna prima over de huid en nemen de haartjes mee.

Schoenen

Om schoenen te laten glimmen wordt uiteraard schoenpoets van dezelfde kleur als de schoenen gebruikt. Maar bij gebrek daar aan kan de neutrale kleur van vaseline geen kwaad.

Tanden

Wat niet door iedereen als prettig zal worden ervaren maar wel effectief is, is het aanbrengen van een beetje vaseline op de tanden bij last van lippenstift op de tanden.

Tattoo

Een tip van een tattoo-artist is om een kersverse tattoo in te smeren met vaseline wat goed is voor de huid.

Voeten

Het smeren van vaseline op talrijke droge plekken van het lichaam is heilzaam en vooral ook op droge voeten. Royaal smeren en een sok erover trekken is een prima manier om daarna heerlijk zachte voeten te krijgen.

Wenkbrauwen

Weerbarstige wenkbrauwen zijn met een vleugje vaseline weer in het gelid te krijgen.

Wimpervolume

Sommigen geloven in het effect van het smeren van vaseline op de wimpers omdat dit meer volume aan de wimpers zou geven. Het best is dan om s avonds voor het gaan slapen te smeren.

Lees verder

© 2015 - 2024 Rickandie, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Smeer je mooi met vaseline!Veel vrouwen definiëren vaseline als wondermiddel. Niet zo gek als we ons bedenken dat vaseline zoveel gunstige werkinge…
Vaseline, aardolie voor de huidVaseline, aardolie voor de huidVaseline is een bijproduct van aardolie. Het klinkt misschien vreemd om aardolie op je huid te smeren, maar bijna alles…
Hoe kom je af van droge schrale lippen?Iedereen heeft er weleens last van: Schrale en droge lippen. Hoe kom je eraan en hoe kom je er van af?
Vaseline: een veelzijdig product voor in en rondom het huisVaseline: een veelzijdig product voor in en rondom het huisVaseline is een vettig smeermiddel dat gemaakt wordt van petroleum. Het is min of meer een overgebleven restant van de a…

Hoeveel calorieën hebben snacks van de frituur of snackbar?Hoeveel calorieën hebben snacks van de frituur of snackbar?Sinds de jaren zeventig is het aantal verkrijgbare snacks bij de frituur of snackbar meer dan verzesvoudigd. Met deze gr…
Kosten van een beugelKosten van een beugelEen beugel kost doorgaans tussen de 2000 en 2500. Maar de prijs van een beugel kan sterk verschillen. Dat heeft niet a…
Bronnen en referenties
  • http://www.byaranka.nl/waar-kan-je-vaseline-allemaal-voor-gebruiken/
  • http://www.kroon-oil.com/nl/catalogus/product/825/white-vaseline/1565/
  • http://nl.week-lib.com/mode-en-persoonlijke-verzorging/hoe-wordt-vaseline-gebruiken-als-een-beauty-product.php
  • http://www.e-gezondheid.be/vaseline-een-onbekende-schat-voor-onze-huid/actueel/496
Rickandie (1.164 artikelen)
Gepubliceerd: 13-11-2015
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Diversen
Bronnen en referenties: 4
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.
Medische informatie…
Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.