Wat is een lisexcisie?

Wat is een lisexcisie? Een lisexcisie is een behandeling die door de gynaecoloog wordt uitgevoerd om verschillende klachten in de baarmoeder te verhelpen. Een dergelijke behandeling kan veel vragen met zich meebrengen. Hoe wordt een lisexcisie nu precies uitgevoerd, doet het pijn en hoe lang moet je na de behandeling herstellen?

Wat is een lisexcisie?

Een lisexcisie is een behandeling door de gynaecoloog waarbij er een stukje weefsel van de baarmoedermond wordt verwijderd.

Wanneer wordt een lisexcisie uitgevoerd?

Als er na het afnemen van een uitstrijkje blijkt dat er sterk afwijkende cellen voorkomen op de baarmoedermond, kun je in aanmerking komen voor een lisexcisie. Deze afwijkende cellen kunnen wijzen op (het voorstadium van) baarmoederhalskanker, dit zal door de arts meteen nader onderzocht worden.

Een lisexcisie wordt ook vaak uitgevoerd als een patiënt last heeft van bloedingen van de baarmoederwand, doordat het slijmvlies te dun is geworden. Dit kan onder andere het gevolg zijn van pilgebruik of een bacteriële infectie. Deze klachten zijn bij 75% van de patiënten na een lisexcisie verholpen.

Hoe wordt de behandeling precies uitgevoerd?

Een lisexcisie wordt in bijna alle gevallen uitgevoerd op de poliklinische operatiekamer. Vaak mag je als je wil iemand meenemen in de behandelkamer. De patiënt gaat op de behandeltafel liggen met de benen in een beugel, en krijgt een plaatselijke verdoving. Er wordt een eendenbek ingebracht, zodat de baarmoederhals makkelijker bereikt kan worden. Hierna wordt er een lis, een dunne metalen soort staaf, verhit. Deze lis is ongeveer 10 centimeter lang en een paar millimeter dik. Er wordt een sticker op het been geplakt om de stroom die wordt gebruikt voor het verhitten van de lis te geleiden.

Door de eendenbek kan de arts met de lis gemakkelijk de te behandelen plekjes aanstippen. Met de lis worden de plekjes met afwijkend weefsel weggebrand. Door het verbranden van het weefsel kan er rook vrijkomen en soms kun je dit ook ruiken. Het daadwerkelijke wegbranden duurt vaak maximaal 10 minuten, vanaf de binnenkomst tot je weer naar buiten mag, ben je ongeveer een half uur bezig.
Het weefsel dat wordt weggehaald, wordt vaak bewaard en opgestuurd naar een laboratorium om dit verder te onderzoeken.

Doet een lisexcisie pijn?

Een lisexcisie doet in principe geen pijn, omdat er wordt gewerkt met een plaatselijke verdoving. De prik waarmee de verdoving wordt gegeven kun je wel even voelen. Wanneer je hoest op het moment dat je de prik krijgt, zul je de pijn nauwelijks voelen. Wel kan het zo zijn dat de verdoving minder werkzaam is, als het weefsel dat moet worden weggehaald geïrriteerd of ontstoken is. Als je ondanks de verdoving toch wat voelt van de behandeling, kun je dit aangeven bij een behandelende gynaecoloog. Je zult dan een extra spuitje met verdovende vloeistof krijgen op de te behandelen plek. Als de verdoving is uitgewerkt, kan de behandelde plek nog wel licht pijnlijk aanvoelen.

Hoe lang moet je herstellen na een de behandeling?

Na een lisexcisie zul je nog 1 tot 2 weken wondvocht en eventueel wat bloed verliezen, dit gaat vanzelf over. Zolang dit wondvocht of bloed nog wordt afgescheiden is het verstandig om niet te sporten of te zwemmen of geslachtsgemeenschap te hebben. Verder kun je vrijwel direct na de behandeling alles weer doen. Ongeveer 2 maanden na de behandeling zal er een controle-afspraak met de gynaecoloog worden gepland. In deze vervolgafspraak wordt het herstel na de behandeling besproken en de uitslag van het onderzochte weefsel in het laboratorium.
© 2016 - 2024 Loes_e, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Conisatie of exconisatie aan de baarmoederhalsConisatie of exconisatie aan de baarmoederhalsConisatie of exconisatie: een operatie waarbij een wigvormig stukje weefsel uit de baarmoederhals wordt weggenomen. Deze…
Het eerste gynaecoloogbezoekJonge vrouwen die de eerste keer een gynaecoloog bezoeken weten vaak niet goed wat ze moeten verwachten. Wat vraagt een…
Onderzoek baarmoederhalskanker bij vrouwen: het uitstrijkjeOnderzoek baarmoederhalskanker bij vrouwen: het uitstrijkjeBaarmoederhalskanker komt meestal voor bij vrouwen tussen de dertig en zestig jaar. Deze groep vrouwen krijgt dan ook om…
Bloedverlies na de overgangBloedverlies na de overgangDe gemiddelde leeftijd dat een vrouw in de overgang komt ligt tussen de vijfenveertig en vijfenvijftig jaar. Op het mome…

Hangman's fracture: breuk in de nekwervel C2Hangman's fracture: breuk in de nekwervel C2Een Hangman's fracture is een type nekfractuur die vaak optreedt bij een verhanging. Daarnaast kan deze breuk ontstaan a…
Wat is het verschil tussen beelddenken en woorddenken?Wat is het verschil tussen beelddenken en woorddenken?Vijf procent van de bevolking is een beelddenker. Dit wil zeggen dat vijf procent van de mensen denkt in beelden in plaa…
Bronnen en referenties
  • Inleidingsfoto: DarkoStojanovic, Pixabay
  • http://www.flevoziekenhuis.nl/patientenfolders-download/gynaecologie/2686-lisexcisie/file
Loes_e (147 artikelen)
Gepubliceerd: 29-01-2016
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Diversen
Bronnen en referenties: 2
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.
Medische informatie…
Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.