Natuurgeneeskunde: Etalagebenen
Welke taak vervult het bloed eigenlijk? Het transporteert de bouwstoffen, regelt de waterhuishouding en de warmtehuishoudi-ng en beschermt het lichaam tegen vreemde lichamen van buitenaf. Het gezonde hart pompt het bloed in een regelmatig tempo door het lichaam, zodat de organen zonder schade regelmatig van nieuwe stoffen worden voorzien.
Doorbloedingsstoornissen
Symptomen:
Na een kleine afstand lopen begint een van de twee benen of alletwee erg te steken. Na twee, drie minuten gaat dat weer over waardoor de patient verder kan lopen. ( zognaamde etalagebenen). Doffe pijnen, het been voelt koud aan en in de beenslagader is de hartslag moeilijk te vinden. Last van koude voeten.
Oorzaak:
De selchte doorbloeding hoeft niet alleen voor te komen in het been, maar ook in andere gewrichten als handen en vingers. Er ontstaat een gebrek aan zuurstof doordat de doorbloeding niet goed is. Als het been beweegt kost dat spierarbeid en daarvoor zijn veel voedingsstoffen nodig. Zijn de vaten nu te nauw, dan kan er te weinig bloed doorstromen en dan beginnende klachten.Volgens de statistiek krijgen vooral mannen tussen de 40 en 50 jaar er last van en vrouwen boven de 60. De werkelijke oorzaak is moeilijk vast te stellen. Zeker is dat nicotinemisbruik een slechte invloed heeft.
Behandeling:
Niet meer roken. Neuraltherapie boven de nieren. In veel gevallen is er ook succes met de Alexandertechniek. Watergebruik volgens Kneipp (begietingen, koude duik- of wrij fzitbaden, watertrappen) zijn ook goede maatregelen. Is de prikkeling door de kou te groot, dan moet men beginnen met een warmwater-therapie die langzamerhand in een Kneippbehandeling overgaat.
Genezingsproces:
Zonnebaden, veel wandelen en lichte sport versnellen het genezingsproces. Ook is een zorgvuldige huidverzorging nodig.
Ter voorkoming:
Een gezonde levenswijze en direct maatregelen nemen als men last krijgt van koude voeten of handen.
Zwakke bloedsomloop
Oorzaak:
Een zwakte in de bloedsomloop kan acuut optreden. Meestal na een psychische schok, overbelasting, bloedingen en verwondingen. In die gevallen spreekt men van een collaps. Bij zware uitputting kan dit de dood tot gevolg hebben. De chronische zwakte in de bloedsomloop treedt minder heftig maar des te vaker op. In beide gevallen gaat het minder om een zwak hart (alhoewel de mensen ‘s morgens vaak zeggen dat hun hart pijn doet) dan wel om een storing in de bloedsomloop. Eigenlijk gaat het om een soort verslapping van de bloedvaten, waardoor de bloeddruk zakt. Dit voert vooral als men rechtop staat tot een verminderde doorbloeding van de hersens en daardoor ontstaan er weer storingen in de hersencentra. Hoewel veel mensen aanleg hebben om last te krijgen van een zwakke bloedsomloop, is er toch meestal een overbelasting voor nodig, voordat de klachten optreden (vooral een lichamelijk en psychisch onevenwichtige levenswijze). Ook verslapping van de buikwand kan leiden tot een slechte doorbloeding van de hoofdorganen; hierop wordt veel te weinig gelet.
Eerste hulp bij een acute zwakte in de bloedsomloop:
Platleggen,met het hoofd naar beneden, knellende kledingstukken losmaken. Veel frisse lucht (ook in de winter de ramen openzetten). Om afkoeling te voorkomen met een deken toedekken. De huid frotteren met een grove handdoek, direct een dokter roepen. Bij verwondingen met veel bloedverlies, veel vloeistof aan de patiënt geven.
Behandeling:
Deze richt zich op de oorzaak. Ademhalingsgymnastiek geeft vaak een snelle verbetering. Is verslapping van de buikwand de oorzaak, dan deze weer verstevigen door rompoefeningen, ademhalingsoefeningen, wisselwarme zitbaden totdat de buikvaten weer goed functioneren. In andere gevallen de patiënt harden. Hij moet de dag beginnen met droog borstelen, een lichte massage en ademhalingsoefeningen voor een open raam. Driemaal in de week een borst-halfbad met koude begietingen. Bij verbetering van de toestand kunnen wrijf-zitbaden het borstbad afwisselen. Belangrijk zijn wisselwarme voetbaden, arm- en beenbegietingen. Luchtbaden en veel beweging in een zonrijke omgeving ronden het beeld van de behandeling af.
Genezingsproces:
Ook bij een chronische bloedsomloopzwakte is door oefening van betere bloedsomloopreflexen een verbetering mogelijk. De oefeningen voor het harden moeten ook na verbetering volgehouden worden. Veel patiënten zweren bij het volgende huismiddel: vier tot zes uien dagelijks in het eten verwerken. Dit stimuleert het lichaam. Ook knoflooksap wordt aanbevolen. Twee citroenen met schil, drie knoflookteentjes en een ui fijnhakken, vijf minuten lang in een liter water laten koken. Zeven, en dagelijks een half glas ervan opdrinken.
Ter voorkoming:
Veel beweging in de frisse lucht, regelmatig gymnastiekoefeningen, watertrappen en wisselbaden. Algemene harding zoals onder behandeling beschreven. Ik wil er vooral voor waarschuwen niet direct na het eten een bad te nemen zoals veel mensen helaas doen. Daardoor wordt de bloedsomloop te zwaar belast en kunnen er ernstige bijverschijnselen optreden.
© 2008 - 2025 Sophocles, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Natuurgeneeskunde: maagzweerOnder een zweer aan de maag verstaat men een wond in het slijmvlies of een trechtervormige verdieping in de maag- wand.…
Bronnen en referenties
Reactie
D. Zielstra, 10-12-2008
Ik heb last van etalagebenen ik weet nu dat roken een oorzaak is, kan alcohol ook het proces negatief beinvloeden?
Reactie infoteur, 10-12-2008
Beste D.
Bij mijn weten heeft alcohol geen invloed op de zogenaamde etalagebenen. Maar of het goed is?
Sophocles