Natuurgeneeskunde: maagzweer

Onder een zweer aan de maag verstaat men een wond in het slijmvlies of een trechtervormige verdieping in de maag- wand. Door een gebrek aan weerstand (meestal ontstaan door een onnatuurlijke levenswijze met overmatig vlees, alcohol, tabak en koffiegebruik) krijgt men krampen in de vaten die later de maagzweer doen ontstaan.

Maagzweer

Symptomen:

Plotseling opkomende diarree. Drukgevoel in de maag. Snel en zonder dieet afvallen. Gebrek aan eetlust en last van oprispingen en zuurbranden. Van tijd tot tijd misselijkheid. Overgevoeligheid voor medicijngebruik door jarenlang medicijnmisbruik.

Oorzaak:

Bij het onderzoek zie ik een beslagen tong, blaasjes in de mondhoeken en verhoging. Vaak heet voedsel, drinken van sterk gekoelde dranken. Voorkeur voor sterk gekruid eten. Weinig tijd om te eten. Alcohol en roken. Daar gastritis eigenlijk een zwelling en geïrriteerdheid van de slijmvliesplooien is, kan elk schijnbaar nevenverschijnsel belangrijk zijn. Ook een allergie aan sommige producten kan een maagslijmvliesontsteking teweeg brengen. Ook kan ze het gevolg zijn van een ziekte (lever, gal, darmen, nieren, blaas, hartzwakte, infectieziekten of een slecht gebit).

Behandeling:

Neuraltherapie in de buurt van de nieren. Daardoor komt er meteen verbetering, waardoor de patiënt vertrouwen in de behandeling krijgt, wat nodig is omdat deze altijd bij een maagziekte erg lang duurt. Een twee weken durende lig-kuur met wisselwarme totaal-wassingen, gevolgd door Priessnitzomslagen.

Dieet:
Driemaal daags een kop kruidenthee: een aftreksel van 5 g kummel, 10 g pepermunt, 25 g kamille en 10 g duizendguldenkruid (1 theelepel op 1 kop kokend water).

Genezingsproces:

Rokers en drinkers moeten hiermee ophouden, waardoor snel genezing ontstaat. Belangrijk is ook dat de patiënt ontspannen blijft. Er zijn tijdrovende gesprekken nodig, om de toekomstige levensgewoonten duidelijk te maken. Het is onzin een mens zoveel te verbieden dat hij geen plezier meer in het leven heeft. Daarom is bij iedere maagziekte een individuele behandeling nodig.

Ter voorkoming:

Bij de eerste tekenen; neiging tot overgeven, geen eetlust, misselijkheid, pijn in de maag: direct met een dieet beginnen. Een chronische gastritis moet voorkomen worden.

Zweer aan de maag en twaalfvingerige darm

Symptomen:

Deze ziekte komt vooral bij jonge mannen voor. Veel meer mannen dan vrouwen en vooral mannen tussen de 15 en 35 jaar hebben last van maagklachten. Gebruikelijke kenmerken: Zuurbrand, oprispingen en overgeven. Meestal ook pijn, ongeveer twee uur na het eten, die tot in de rug uitstraalt. En het niet kunnen verdragen van voedsel dat maagpatiënten vooral graag eten, zoals hard gebakken vlees, vleesbouillon, gebakken gerechten, zure wijn, sterke alcohol, zwarte koffie en scherpe kruiden. Verder een opgeblazen gevoel en moeilijke stoelgang. Bovendien herkent men maagpatiënten op het eerste gezicht: ingevallen wangen en diepe plooien, die van de neus naar de mond- hoeken lopen en hun een lijdende gezichtsuitdrukking geven. Houdt u deze regel goed in de gaten: pijn na het ontbijt en meteen na het eten duidt op een zweer in de maag, pijn lange tijd na het eten duidt op een zweer aan de twaalfvingerige darm.

Oorzaak:

Onder een zweer aan de maag verstaat men een wond in het slijmvlies of een trechtervormige verdieping in de maag- wand. Door een gebrek aan weerstand (meestal ontstaan door een onnatuurlijke levenswijze met overmatig vlees, alcohol, tabak en koffiegebruik) krijgt men krampen in de vaten die later de maagzweer doen ontstaan. Deze bevindt zich bijna altijd in de kleine maagkromming of aan het begin van de twaalfvingerige darm. Bij mijn patiënt zijn de klachten plotseling opgetreden, een plotselinge maagbloeding. Zijn nervositeit door zijn inspannend beroep was de oorzaak van een voortdurende verkramping en daardoor had hij een slechte bloedsomloop. Als ik de maag- streek aftast stuit ik op een duidelijk omschreven pijnlijke plek.

Behandeling:

acupuntuur en meteen beginnen met drie dagen vasten. Iedere dag laxeermiddelen. Opmerking: Tijdens de hele behandeling moet de patiënt het bed houden. Drie tot vier weken bedrust.Gedurende deze tijd geen opwinding en geen lichamelijke of geestelijke arbeid. Ook de familie moet hem met rust laten (weinig bezoek). Het bed kan het beste op een balkon staan, dus in de frisse lucht. Na het vasten theelepelsgewijs koude ongekookte amandelmelk en gortepap toedienen. Dan 10 dagen papachtig voedsel, amandelmelk, griesmeel, rijstepap en aardappelpuree. En vruchtensap. Vanaf de 20ste dag maagdieet. Vanaf de 30ste dag vegetarisch voedsel. Naast bedrust en dieet is ook een algehele behandeling nodig. In de eerste twee weken dagelijks wisselwarme totaalwassingen, daarna om de twee uur vochtige Priessnitz-omslagen; vervolgens droog borstelen en ademhalingsoefeningen in de frisse lucht.

Genezingsproces:

Vaak zijn er terugslagen omdat de patiënt zich niet aan de nieuwe regels houdt. Alcohol, nicotine en koffie zijn absoluut verboden. Het is aan te raden vegetarisch voedsel te eten, langzaam te eten, goed te kauwen en met het eten op te houden voordat het hongergevoel helemaal verdwenen is. Het is ook raadzaam voor het eten een eetlepel olijfolie of zonnebloemolie te nemen. In ieder geval geen opwinding. Als al deze maatregelen nagekomen worden, dan treedt er na een paar weken verbetering op. Nabehandeling met een kruidenkuur: drie weken lang elke dag een kop thee van goudsbloemen drinken, sloksgewijze. Deze thee voorkomt door zijn reinigende werking kwaadaardig worden van het proces.

Ter voorkoming:

Verstandige levenswijze. De gevolgen van een maagzweer zij neen maagbloeding, een doorbraak in de buikholte of een vernauwing van het maagportir, allemaal ziekten die een nog langere behandeling vergen.
© 2008 - 2024 Sophocles, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Wat is een maagzweerSoms kan er in het slijmvlies van de maag een soort wondje ontstaan. Dit is een maagzweer. Meestal zit de maagzweer net…
Maagklachten door helicobacter pylori bacterieMaagklachten door helicobacter pylori bacterieIn Nederland wordt verondersteld dat ongeveer 40% van alle mensen boven de 60 jaar in het verleden besmet is geraakt met…
Maagzweer: behandeling en preventieMaagzweer: behandeling en preventieMaagzweren zijn zweren die kunnen voorkomen in de twaalfvingerige darm, maag of slokdarm. Het kan een knagende pijn met…
Hoe herken ik een maagzweer?Hoe herken ik een maagzweer?Een maagzweer en brandend maagzuur kunnen u veel overlast, een maagbloeding en veel pijn veroorzaken. Hoe herkent u een…

Een beker urine drinken, gezond of een fabeltje?Een beker urine drinken, gezond of een fabeltje?Verscheidene mensen in het Oosten en ook sommige in het Westen drinken elke dag een beker met urine. Dit zou erg gezond…
Natuurgeneeskunde: EtalagebenenWelke taak vervult het bloed eigenlijk? Het transporteert de bouwstoffen, regelt de waterhuishouding en de warmtehuishou…
Bronnen en referenties
  • Bron: Naturheilkunde
Sophocles (334 artikelen)
Gepubliceerd: 23-03-2008
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Diversen
Bronnen en referenties: 1
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.
Medische informatie…
Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.