Problemen door sterilisatie met de Essure-methode
U weet zeker dat u geen kinderen meer wilt en besluit u te laten steriliseren. Bij de vrouw kan dat op twee manieren. De bekendste methode is het afsluiten van de eileiders. Dit gebeurt onder algehele narcose en de ingreep duurt ongeveer een half uur. Een andere manier is de Essure-methode. Deze methode wordt sinds 2002 in Nederland uitgevoerd. Er is geen narcose bij nodig en de ingreep duurt, zonder complicaties, hooguit zeven minuten. U kunt meteen na de ingreep weer aan het werk. U zou denken dat deze minder tijdrovende en gezondere manier (zonder narcose) een uitkomst is voor vrouwen. Helaas geldt dit niet voor alle vrouwen die voor de Essure-methode gekozen hebben. In januari 2016 wordt in het actualiteitenprogramma 'Een Vandaag' bezorgdheid uitgesproken door gynaecologen over de Essure. Veel vrouwen hebben klachten en hoogstwaarschijnlijk staan die in verband met de Essure-methode.
Sterilisatiemethodes
Onder algehele narcose
Voor vrouwen zijn er twee sterilisatiemethodes. De bekendste methode is het afsluiten van de eileiders. Onder algehele narcose worden er twee sneetjes in de buikwand gemaakt. Eén vlak langs de rand van het schaamhaar en één vlakbij de navel. Er wordt ongeveer twee tot drie liter CO2-gas (kooldioxide) in de buikholte gepompt, via het sneetje bij de navel zodat de buikwand omhoog komt en de gynaecoloog beter overzicht heeft. Via het andere sneetje brengt de arts een klemmetje of een ringetje over de eileiders aan. Het is ook mogelijk om via deze weg de eileiders te laten dichtbranden of helemaal te laten verwijderen. Zodra de ingreep is verricht wordt het gas uit de buikholte gelaten en worden de sneetjes gehecht. De ingreep heeft ongeveer een half uur geduurd. Nadat u bent bijgekomen van de narcose, mag u naar huis. Een aantal dagen erna kunt u wat buikpijn en een opgeblazen gevoel hebben. De eerste drie dagen na de ingreep dient u het rustig aan te doen. Tien dagen na de ingreep mogen de hechtingen eruit.
Bron: Essure Essure-methode
De Essure-methode wordt sinds 2002 in Nederland uitgevoerd. Deze innovatieve methode heeft allerlei voordelen. Zo hoeft de vrouw in kwestie niet onder narcose en worden er geen sneetjes in de buikwand gemaakt. De enige pijnstilling die nodig is, is het innemen van paracetamol in combinatie met ibuprofen. Via de vagina wordt een kijkbuis door de baarmoeder tot aan de eileider gebracht. Door deze zelfde kijkbuis wordt een veertje in de eileider geplaatst. Eerst in de ene en dan in de andere eileider. De arts volgt via een beeldscherm de gehele behandeling. De ingreep zelf duurt ongeveer zeven minuten. Hierna wordt er een röntgenfoto of echo gemaakt om te kijken of de veertjes op de juiste plek zitten. Daarna mag u naar huis. U moet nog drie maanden een ander voorbehoedsmiddel gebruiken voordat de veertjes zijn vergroeid met de eileiders. Soms zijn er complicaties en lukt het niet om de veertjes in te brengen. Dit gebeurt bij ongeveer 10% van de ingrepen. Heel soms gaat het plaatsen verkeerd en wordt er door de eileider heen geprikt, waarna de veer weer verwijderd moet worden via een kijkoperatie.
Problemen die mogelijk verband houden met de Essure
Lichamelijke klachten
Er kunnen wat lichamelijke klachten voorkomen bij de Essure-methode. Zo is bekend dat er na het plaatsen van de veertjes wat pijn kan voorkomen. Maar ook vaginale bloedingen, gewichtsschommelingen, stemmingswisselingen en zelfs huidirritatie. De medische wetenschap heeft nog geen idee waardoor deze klachten komen. Wanneer dit de enige klachten zijn en deze klachten snel weer verdwijnen, dan moet daar toch tijdelijk mee te leven zijn. Helaas voor veel vrouwen zijn dit geen tijdelijke klachten. En dat niet alleen. Er zijn vele andere klachten voor zover al die vrouwen die hun krachten en klachten bundelen het kunnen beoordelen. Vrouwen die maar niet weten waar al die lichamelijke klachten toch vandaan komen. Vrouwen die door heel wat medische molens gaan om erachter te komen wat zij mankeren. Vrouwen die zelfs niet meer kunnen werken of voor hun gezin zorgen. Vrouwen die ten einde raad, dan toch, meer vrouwen tegenkomen met dezelfde klachten. Eindelijk is daar iemand die aan de bel trekt. Via een Amerikaanse site zijn een aantal Nederlandse vrouwen met klachten elkaar tegengekomen. De Nederlandse Francesca Baghus, heeft naar aanleiding hiervan een Facebookgroep opgericht. De
Essure problemen Nederland-Facebookgroep is geboren.
Essure Problemen Nederland
In mei van het jaar 2015 was het aantal Essure-gerelateerde klachten bij de IGZ (inspectie voor gezondheidszorg) nog maar 21 en in januari 2016 kwam dit aantal op 40. Niet zo heel veel zou men op het eerste gezicht denken. Inderdaad, het aantal vrouwen dat een klacht indient via IGZ is nog erg laag. Dat komt mede doordat heel veel vrouwen niet weten waar hun klachten vandaan komen. Op de Facebookgroep 'Essure Problemen Nederland' komen steeds meer vrouwen met klachten terecht. Er wordt geadviseerd om klachten door te geven aan IGZ. Door dit te doen komen de problemen met Essure onder de aandacht van de gezondheidszorg. Dit is belangrijk om te zorgen dat deze sterilisatiemethode nogmaals onder de loep wordt genomen. En waar nodig wordt aangepast of zelfs helemaal van de markt wordt gehaald. Vooralsnog vinden gynaecologen het niet nodig om de Essure helemaal van de markt te halen. Aangezien er ook heel veel vrouwen blij zijn met de Essure-methode.
De media
In januari 2016 wordt er in het nieuws en actualiteitenprogramma 'Een Vandaag' tien minuten lang gesproken over de Essure-methode. Waar de klachten vandaan komen is nog niet bekend, maar dat er klachten zijn is zeker. Op 7 maart 2016 heeft ook het Nederlands consumentenprogramma 'Radar' een programma over de Essure. Ook daar komen specialisten en ervaringsdeskundigen aan het woord. Na dit programma van 'Radar' zijn in een week tijd, een kleine tweeduizend vrouwen zich bewust geworden van de relatie tussen hun klachten en de Essure die zij hebben laten plaatsen.
Lijst met mogelijke klachten
Algemene klachten
- Moeilijk in te brengen, pijnlijk
- Meer dan twee veertjes moeten laten inbrengen
- Plaatsing met lokale verdoving
- Plaatsing onder gehele narcose
- Alsnog behoefte aan andere anticonceptie (pil o.i.d.)
- Bloed bij urine
- Bloed bij ontlasting
- Zwangerschap
- Miskraam
- Endometriose
- Vroege menopauze
- Opvliegers
- Nachtzweten
- Buitensporig zweten overdag
- Baarmoederhalskanker
- Migratie van Essure
- "Verdwijnen" van Essure
- Essure ingegroeid in andere organen
- Perforatie
- Hysterectomie (baarmoederverwijdering)
- Verwijdering eileiders
- Pijnlijke menstruatie (dysmenorroe)
- Onregelmatige menstruatie
- Langdurige menstruatie (polymenorrhea)
- PMDD (Premenstruele dysofore stoornis)
- Bloedingen tussen menstruatie in (menorrhagia)
- Constant 'spotten' (beetje bloedverlies)
- Uitblijven menstruatie
- Zeer pijnlijke eisprong (Mittelschmerz)
- Bloedverlies na seks
- Pijnlijke seks
- Libidoverlies
- Geen orgasme meer kunnen ervaren
- Opgeblazen buik
- Gewichtstoename
- Gewichtsverlies
- Gezwollen benen en/of voeten
- Vermoeidheid
- Slapeloosheid
- Bijnieruitputting
- Slaapapneu
- Haarverlies
- Haargroei op vreemde plekken
- Droge huid/haar/ogen
- Zichtproblemen
- Tandproblemen
- Galproblemen
- Leverproblemen
- Depressie
- Verklevingen
- Cyste(s) eierstokken
- Cyste(s) eileider
- Cyste(s) baarmoeder
- Cyste(s) vagina
- Baarmoederontsteking
- Blaasontsteking
- Veel moeten plassen
- Incontinentie
- Candida-infectie
- Sterke toename afscheiding met/zonder geur
- Vaginitis/cervitis (gezwollen en branderige vagina)
- Vreselijke jeuk, branden, prikken ingang vagina
- Pijnlijke borsten
- Onderbuik 'onrust', vlinders, spasmen
Pijnen
- Krampen
- Scherpe steken in heup
- Niet meer kunnen lopen door pijnen onderlijf
- Spierpijn
- Pijnen aan gewrichten
- Hoofdpijn
- Aangezichtspijn
- Migraine
- (Lage) rug, borst, benen, nek, ruggenmerg, heup
- Chronische bekkenpijn
- Gehele lichaam
- Pijn aan stuitje
Darm-Hoofd
- Misselijk, overgeven
- Constipatie, diarree
- Darmproblemen
- Duizeligheid
- Gevoel van prikkels door hele lijf (extreem kippenvel)
- Plaatselijke gevoelloosheid
- Gevoelloosheid in dijen
- Prikkels afgewisseld met gevoelloosheid
- Neurologische aandoening
- Tremor
- Zenuwpijn
- Brain fog (wattenhoofd)
- Vergeetachtigheid, uitstelgedrag
- Tinnitus (oorsuizen)
- Mentale aandoening
- Metaalsmaak in mond
- Zuurbranden
- Angst/paniekaanvallen
- Gemoedsschommelingen
- Depressie
- Beroerte
- Hartaanval symptomen
- Black-outs/flauwvallen
- PTSD (posttraumatisch stresssyndroom)
Bloedafwijkingen
- Bloedarmoede/IJzertekort/Laag ferritine
- Bloedstolsels
- Hoge bloeddruk
- Vitamine D-tekort
- Vitamine B12-tekort
- Onverklaarbare blauwe plekken
- Verhoogde bloedwaardes
- Bloedsuikerschommelingen
- Longembolie
Autoimuun
- Lupus
- MS
- Reumatische artritis
- Fibromyalgie
- CVS (Chronisch Vermoeidheid Syndroom)
- Raynauds
- Ziekte van Graves
Allergieën
- Voedselintolerantie
- Metaalallergie (nikkel)
- Voedselallergieën
- Glutenintolerantie
- Opgezwollen ogen/lippen en of gezicht
- Acne
- Jeukende huiduitslag droog
- Jeukende huiduitslag nat met blaasjes
Bron: essureproblemen.info/klachten/
Hoe nu verder?
De fabrikant
Niet iedereen die de Essure heeft laten plaatsen heeft problemen. Er zijn ook heel veel vrouwen die geen enkele klacht hebben. Er zijn vrouwen die heel tevreden zijn met hun Essure. Voor die vrouwen is het alleen maar fijn dat zij geen klachten hebben. Maar voor de vrouwen die wel klachten hebben, waarvan niemand weet waar ze vandaan komen en wat eraan te doen, is er hulp. Het is belangrijk om zoveel mogelijk informatie over de Essure en de mogelijke bijwerkingen op het internet te krijgen. Zodat er steeds meer vrouwen informatie krijgen over alle mogelijkheden die zich voor kunnen doen na het zetten van de Essure. De fabrikant Bayer stelt: "
dat geen enkele vorm van anticonceptie zonder risico is en geschikt voor elke vrouw. Vrouwen dienen hun zorgverleners te raadplegen voordat zij een anticonceptiemethode kiezen, zodat ze volledig begrijpen wat de risico’s zijn en kunnen bepalen welke keuze het best bij hun behoefte aansluit." Toch moet Bayer van de Amerikaanse FDA (Food en Drug Administration) de bijsluiter van Essure aanpassen zodat er meer informatie over de mogelijke risico's in komt te staan. Ook wil de FDA dat er een speciale checklist voor de patiënten wordt bijgesloten en dat Essure een waarschuwingslabel krijgt.
Het verwijderen van de Essure
Het aantal leden dat de Facebookgroep heeft, is van 7 maart 2016 tot op 15 maart 2016 gestegen van 706 leden naar 2536 leden. Gelukkig worden de problemen rond de Essure erkend door het NVOG (Nederlandse Vereniging voor Obstetrie Gynaecologie). Ook worden er artsen opgeleid om de Essure te verwijderen bij vrouwen met problemen. Het verwijderen van de Essure blijkt nog niet zo gemakkelijk te zijn als de meeste gynaecologen denken. De Essure zit namelijk vergroeid met de eileiders waardoor de zaadjes de eileiders niet meer in kunnen om de eicel te bevruchten. Ook is de Essure niet gemaakt om weer uit de eileiders te verwijderen. Hierdoor is de Essure erg kwetsbaar. Zodra er aan getrokken wordt is er grote kans dat het afbreekt waardoor er restjes blijven zitten en de klachten niet verdwijnen. Op de Facebookgroep staat een lijst met artsen die inmiddels een speciale opleiding hebben gevolgd om de Essure te verwijderen.
Bron: Essure Klachtenvrij door verwijderen Essure
Als al deze vrouwen met klachten dit van tevoren hadden geweten dan waren ze meteen voor de sterilisatie gegaan waarbij de eileiders weggehaald worden. Want nu de Essure er weer uit moet, krijgen ze alsnog te maken met een narcose. En met niet twee, maar drie sneetjes in de buik, waardoor de ingreep kan plaatsvinden zodat de eileiders en het stukje van de baarmoeder waarin de Essure is vastgegroeid, eruit gehaald kan worden. Veel vrouwen zijn gedupeerd en hebben jarenlang met klachten rondgelopen. Niet alleen gedupeerd door de klachten zelf, maar ook nog eens door huisartsen en gynaecologen die hen steeds maar weer naar huis stuurden. Voor de vrouwen met klachten is het erg fijn dat er vrouwen zijn geweest die de link hebben gelegd. En er zo voor kunnen zorgen, samen met artsen die zich er in willen verdiepen, dat er iets gedaan kan worden aan al deze klachten. Maar ook aan het beter onderzoeken van vrouwen die in de toekomst toch voor de Essure-methode gaan.
Tot slot
Het is altijd raadzaam om naar uw huisarts te gaan bij welke klachten dan ook. Dit artikel is niet bedoeld om artsen of fabrikanten van medische hulpstukken in een slecht daglicht te stellen. Wel is er een advies om goed te luisteren naar uw eigen lichaam. En om u zeker niet weg te laten sturen wanneer u voelt dat er iets niet klopt in uw lichaam. Lees verder en laat u informeren over dit onderwerp. Stel vragen en onderzoek.
Onderzoek alles en behoud het goede