Hoe gevaarlijk is de malariamug en wat kan ik ertegen doen?

Hoe gevaarlijk is de malariamug en wat kan ik ertegen doen? De malariamug is niet alleen een vervelende, maar óók een zeer gevaarlijke steekmug. Ten opzichte van andere diersoorten is hij het meest dodelijk. Het is echter mogelijk om jezelf tegen deze mug te beschermen. Dit insect heeft namelijk de voorkeur voor een bepaald klimaat. Door de kamertemperatuur te regelen is het mogelijk om de steekmuggen te doden. Hiernaast zijn er nog diverse anderen manieren om jezelf te beschermen. Hoeveel slachtoffers maakt deze mug? Wat voor kleding kan ik ter bescherming dragen?

De malariamug


De steekmug

De malariamug behoort tot de familie 'Culicidae', oftewel steekmuggen. Slechts de steekmuggen die malaria kunnen overbrengen worden malariamuggen genoemd. Malaria wordt ook wel 'moeraskoorts' genoemd. De muggen die hierbij betrokken zijn maken bijna geen zoemend geluid waardoor ze niet opvallen. Tevens steken zij slechts op bepaalde tijden; namelijk tijdens zonsopgang en zonsondergang. Slechts de muggen van het vrouwelijk geslacht hebben echter het vermogen om te steken. Deze steekmuggen behoren tot het geslacht 'Anopheles' en hebben hun onderlichaam hoger gelegen dan andere muggensoorten. Deze soort komt ook in Nederland voor, echter is de malariaparasiet hier al uitgestorven. Er bestaan een hoop symptomen die in verband staan met deze ziekte.

De symptomen

De symptomen van deze ziekte zijn meestal na ongeveer 10 dagen merkbaar. De ziekte heeft hierbij veel overeenkomsten met de griep en koorts. Hiernaast kan men last krijgen van onder andere braken en diarree. Er bestaat een kans op het hebben van malaria wanneer de symptomen langer dan twee dagen merkbaar zijn. Het is dan aangeraden om zo spoedig mogelijk een bloedonderzoek te ondergaan. Wanneer de ziekte geconstateerd is kan het vervolgens met behulp van medicijnen behandeld worden. Het staat ook wel bekend als een 'infectieziekte'.

Malaria ontstaat vanwege een parasiet
Infectieziektes kunnen veroorzaakt worden door verschillende soorten micro-organismen, zoals bacteriën, virussen en parasieten. Parasieten van het geslacht Plasmodium veroorzaken malaria. Net als andere parasieten gebruiken zij hun gastheer om te kunnen overleven. Deze parasieten kunnen zich zowel in een persoon als in een mug ontwikkelen (ongeslachtelijke ontwikkeling). Soms ontwikkelen ze zich zelfs geheel in een mug. Deze cyclus wordt ook wel 'geslachtelijke ontwikkeling' genoemd. De benaming heeft betrekking tot de type cellen (geslachtscellen) die hierbij ontstaan en verantwoordelijk zijn voor de verspreiding van de cellen.

De malariamug komt in warme landen voor

De malariamug komt in gebieden voor waar er een tropisch klimaat heerst. Hierdoor zijn ze op een hoogte van twee kilometer haast niet te vinden. Muggen sterven namelijk wanneer de temperatuur afneemt en hebben de voorkeur voor warme temperaturen. Tevens bevinden zij zich op plaatsen waar water in overvloed aanwezig is. Hiernaast komen deze insecten op de geur van voeten af.

Hoe dodelijk is malaria?

De malariamug is indirect verantwoordelijk voor honderdduizenden doden per jaar. Hierdoor staat hij bovenaan de lijst van de gevaarlijkste dieren op aarde. In 2015 was het aantal doden (wereldwijd) 438.000. Dit aantal is vanwege voorzorgmaatregelen sinds het jaar 2000 voor meer dan 50 procent afgenomen. De ziekte komt in verschillende varianten voor. De meest gevaarlijke variant heet 'malaria tropica'. De symptomen hiervan zijn zelfs een week eerder merkbaar dan bij andere varianten. Een snelle behandeling is hierbij noodzakelijk. Personen met een zwakke weerstand zijn het meest vatbaar voor deze ziekte. Er bestaan echter voorzorgmaatregelen om de kans op het krijgen van de ziekte effectief te verkleinen.

Wat voor voorzorgmaatregelen kan ik treffen?

De malariapil

Om jezelf te beschermen tegen malaria is het mogelijk om een pil te slikken. Deze pillen worden meestal sterk aangeraden wanneer je een land bezoekt waarin deze ziekte heerst. Het is hierbij belangrijk om je kuur af te maken en de gebruiksaanwijzing te volgen. De ziekte heeft namelijk het vermogen om pas op een later moment ontdekt te worden.

Producten die een bepaalde geur afstoten

Producten zoals 'Deet' kunnen ervoor zorgen dat je niet gestoken wordt. Dit product dient op de huid gesmeerd te worden en is speciaal tegen muggen ontworpen. Cosmetische producten kunnen soms nadelig zijn. De insecten komen namelijk op onder andere parfum en deodorant af. Het is tevens aanbevolen om voedsel zorgvuldig op te bergen. Het is verstandig om hiernaast ervoor te zorgen dat muggen geen toegang hebben tot je huid door dichte kleding te dragen.

Kleding
Het dragen van een lange broek kan veel muggensteken voorkomen. Hiernaast is het nuttig om donkere kleding zoveel mogelijk te vermijden. Zij komen hier namelijk vaker op af dan lichte kleding. Wanneer een shirt of broek vrij dun is, hebben muggen vaak nog de mogelijkheid om hier doorheen te kunnen prikken. Ze hebben ook de mogelijkheid om door dunne sokken te kunnen steken.

Voorzorgmaatregelen die je kunt nemen in je verblijf

Zorg ervoor dat de ramen en deuren zoveel mogelijk gesloten zijn. Een airco of ventilator kan eveneens ervoor zorgen dat je minder gestoken wordt. De muggen zijn namelijk niet bestand tegen kou. Wanneer je niet de mogelijkheid hebt om een kamer te verkoelen kan een klamboe een oplossing zijn.

Klamboe
Een klamboe zorgt ervoor dat de meeste muggen gestopt worden. Er moet hierbij rekening gehouden worden dat de klamboe altijd dicht blijft. Een mug kan hierin namelijk opgesloten raken.
© 2016 - 2024 Tijger3, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Malaria desastreusMalaria desastreusMalaria kan verwoestend werken terwijl het zo eenvoudig te voorkomen zou zijn. Wat is malaria eigenlijk.
Mogelijkheden klamboeMogelijkheden klamboeStrikt genomen is de klamboe niets meer of minder dan een muskietennet. Zeer fijnmazig en in bepaalde landen een must om…
Tropische ziekten: jezelf beschermen tegen malariaTropische ziekten: jezelf beschermen tegen malariaIndien je reisplannen hebt naar een subtropische bestemming, dan hou je best rekening met de malariamug. Dit insect is d…
Insecten: muggenInsecten: muggenJe ligt 's nachts op bed, en dan ineens hoor je dat vreselijke geluid rond je oren. Deze vervelende insect is vooral 's…

Ogen thuis testen op oogafwijkingenOgen thuis testen op oogafwijkingenVia enkele onderzoeken in de thuisomgeving is een patiënt in staat om zelf zijn gezichtsvermogen te testen of een oogaan…
Artritis: Hulpmiddelen en aanpassingen in en rond het huisArtritis: Hulpmiddelen en aanpassingen in en rond het huisBij artritis zijn één of meer gewrichten ontstoken. Een gewricht is het gebied waar twee botten elkaar tegengekomen. Hie…
Bronnen en referenties
  • Inleidingsfoto: Photo Credit: James Gathany Content Providers(s): CDC, Wikimedia Commons (Publiek domein)
  • http://www.who.int/gho/malaria/epidemic/deaths/en/
  • http://www.who.int/features/factfiles/malaria/en/
  • http://www.ggdreisvaccinaties.nl/malaria-bescherming/malaria-malariapillen
  • http://www.ggd.amsterdam.nl/dierplagen/overzicht-dieren/muggen/
  • https://nl.wikipedia.org/wiki/Infectieziekte
  • https://nl.wikipedia.org/wiki/Malaria
Tijger3 (112 artikelen)
Laatste update: 25-12-2019
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Diversen
Bronnen en referenties: 7
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.
Medische informatie…
Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.