Pycnogenol: werkzaamheid, onderzoek en verkrijgbaarheid

Pycnogenol: werkzaamheid, onderzoek en verkrijgbaarheid Pycnogenol is een stof die onder andere wordt gewonnen uit de pijnboomschors van de Pinus pinaster. De stof wordt een heilzame werking toegedicht op diverse gebieden. Zo zou het helpen bij de behandeling van onder andere allergieën, chronische pijnklachten, menstruatiepijn en hoge bloeddruk. Niet op al deze gebieden is (betrouwbaar) wetenschappelijk onderzoek verricht. Wel zijn gunstige effecten van Pycnogenol aangetoond wanneer het gaat om de bloedvaten, concentratie, cognitieve functies, elasticiteit van de huid en erectieproblemen.

Pycnogenol supplementen


Wat is Pycnogenol?

Pycnogenol - ook wel bekend onder de benamingen proanthocyanidine (PAC), oligomerisch proanthocyanidine (OPC), leukocyanidine of leucoanthocyanine - is een groep van flavonoïden. Dit zijn stikstofvrije organische verbindingen die veel voorkomen in het plantenrijk. Zo zitten ze in diverse vruchten, bloemen en groenten. Druiven hebben in het bijzonder een hoog gehalte flavonoïden. Het zijn tevens krachtige antioxidanten die een belangrijke rol spelen bij de stofwisseling van vitamine C in het menselijk lichaam.

Pycnogenol specifiek wordt gewonnen uit de pijnboomschors van de Pinus pinaster, een boom uit de dennenfamilie (ook wel zeeden genaamd) die vooral voorkomt in het Middellandse Zeegebied. Daarnaast kan het gewonnen worden uit druivenpitten en een aantal soorten donkere bessen.

Waarvoor wordt Pycnogenol gebruikt?

Pycnogenol wordt gebruikt ter behandeling van een groot aantal aandoening. Zo wordt het gebruikt bij onder andere:
 • ADHD
 • Allergieën
 • Astma
 • Artrose
 • Chronische pijnklachten
 • Diabetes
 • Endometriose
 • Erectieproblemen
 • Hoge bloeddruk
 • Opvliegers
 • Menstruatiepijn
 • Retinopathie
 • Tinnitus (oorsuizen)
 • Urineweginfecties

Preventief gebruik

Daarnaast wordt Pycnogenol ook preventief gebruikt ter voorkoming van hart- en vaatziekten en darmkanker, om het verouderingsproces van de huid tegen te gaan en om de mannelijke vruchtbaarheid te verbeteren.

Wetenschappelijk onderzoek naar de effectiviteit van Pycnogenol

Het is een populair supplement dat in capsulevorm kan worden ingenomen omdat het inwerkt op de bloedvaten en het bloedvatvernauwende eiwit endotheline-1 onderdrukt. Doordat het door de bloed-hersenbarrière kan werkt het ook in op de bloedvaten in de hersenen. Onderzoek heeft aangetoond dat het tevens de behandeling van verschillende aandoeningen, ziekten en pijnen kan bevorderen. Omdat veel onderzoek wordt gefinancierd door producenten die hier zelf belang bij hebben moeten de resultaten van diverse studies met een korreltje zout genomen worden.

Wetenschappelijk onderzoek - waarover is gepubliceerd in medische wetenschappelijke tijdschriften - heeft echter wel gunstige effecten aangetoond op de volgende gebieden (zie bronnenlijst voor verwijzingen naar publicaties):
 • Gunstige werking op de bloedvaten en bloedsomloop (Enseleit c.s., 2013 & Nishioka c.s., 2007)
 • Verbetering van aandacht en concentratie (Luzzi c.s., 2011)
 • Cognitieve functies (Luzzi c.s., 2011)
 • Elasticiteit van de huid (Marini c.s., 2012)
 • Erectieproblemen (Stanislavov c.s., 2003)

Bijwerkingen en contra-indicaties

Inname van Pycnogenol is veilig tot een dagelijkse dosis van 450 mg per dag. Weinig voorkomende bijwerkingen die van het middel gerapporteerd zijn zijn duizeligheid, hoofdpijn en maagbezwaren. Het mag ook worden ingenomen door kinderen. Er is onvoldoende onderzoek gedaan naar de veiligheid bij gebruik tijdens het geven van borstvoeding.

In theorie kan een hoge dosis Pycnogenol de kans op bloedingen verhogen bij mensen met bloedziekten. In theorie kan het tevens de stolling van het bloed vertragen waardoor het wordt afgeraden het middel te gebruiken kort voor een chirurgische ingreep. Het is tevens verstandig bij een intake voor een operatie aan te geven dat je het middel gebruikt.

Medicijnen die het immuunsysteem onderdrukken kunnen reageren met Pycnogenol. Daarom wordt afgeraden Pycnogenol te gebruiken wanneer je teven medicatie gebruikt die een immuunsysteenonderdrukkende werking heeft zoals bijvoorbeeld azathioprine, basiliximab, cyclosporine, daclizumab en prednison.

Verkrijgbaarheid Pycnogenol supplementen

Pycnogenol is verkrijgbaar in capsules. Het wordt onder andere verkocht door producenten Fytostar, Puritan's Pride, Vitals, Lamberts, Nutrivital, Marma, Vitafarma en Vital Cell Life. In diverse supplementen is gebruik gemaakt van toevoegingen zoals bromelaïne of vitamine C. Ben je op zoek naar Pycnogenol in pure vorm (zonder toevoegingen) dan kun je bijvoorbeeld kiezen voor een Pycnogenol-supplement van Vitals of Lamberts.
© 2016 - 2024 Dessal, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
MSM als pijnstiller bij gewrichtspijnMSM als pijnstiller bij gewrichtspijnMSM of methylsulfonylmethaan is een supplement dat gebruikt kan worden als pijnstiller bij gewrichtspijn. Uit wetenschap…
De geneeskracht van zeedenDe geneeskracht van zeedenVan oorsprong komt deze kaarsrechte den voor in het westen van het Middellandse Zeegebied, in Portugal, Spanje, Frankrij…
Meidoorn: goed voor het hart en de bloedsomloopMeidoorn: goed voor het hart en de bloedsomloopMeidoorn wordt in supplementvorm gebruikt ter ondersteuning van de bloedsomloop en voor het in een goede conditie houden…
Ontstekingsremmend supplement SAMe: werking en effectiviteitOntstekingsremmend supplement SAMe: werking en effectiviteitSAMe is een supplement dat gebruikt wordt als ontstekingsremmend middel. Er is vooral veel onderzoek gedaan naar het geb…

Koorts en verhoogde lichaamstemperatuur met zwakteKoorts en verhoogde lichaamstemperatuur met zwakteKoorts is de tijdelijke verhoging van de lichaamstemperatuur als gevolg van een ziekte of aandoening. Dit symptoom treed…
Bloedtransfusie: Soorten en risico’sBloedtransfusie: Soorten en risico’sEen bloedtransfusie is levensbelangrijk voor een patiënt die (dringend) bloed nodig heeft tijdens of na een operatie, on…
Bronnen en referenties
 • Inleidingsfoto: WikimediaImages, Pixabay
 • http://www.webmd.com/vitamins-supplements/ingredientmono-1019-pycnogenol.aspx?activeingredientid=1019
 • https://examine.com/supplements/pycnogenol/
 • https://en.wikipedia.org/wiki/Proanthocyanidin
 • http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/22240497 (Enseleit c.s., 2013)
 • http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/18037769 (Nishioka c.s., 2007)
 • http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/22108481 (Luzzi c.s., 2011)
 • http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/22270036 (Marini c.s., 2012)
 • http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/12851125 (Stanislavov c.s., 2003)
Dessal (1.118 artikelen)
Laatste update: 04-03-2020
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Diversen
Bronnen en referenties: 9
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.
Medische informatie…
Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.