Röntgenfoto's van het gebit: waarom worden deze gemaakt?

Röntgenfoto's van het gebit: waarom worden deze gemaakt? Röntgenfoto's van het gebit zijn foto's van je tanden en kiezen die je tandarts gebruikt om naar de gezondheid van het gebit te kijken. Deze foto's worden genomen met een laag niveau röntgenstraling, de tandarts kan hiermee in en onder je tanden en kiezen kijken. Dit kan de tandarts helpen om problemen te ontdekken, zoals bijvoorbeeld gaatjes, tandbederf en ontstekingen in de kaak. Het nemen van röntgenfoto's van de tanden en kiezen zal soms overdreven lijken maar het is een middel dat net zo belangrijk is als het poetsen van je tanden.

Waarom worden er röntgenfoto's van het gebit gemaakt?

Meestal worden er elk jaar of elke twee jaar foto's gemaakt of vaker als je tandarts de vooruitgang of behandeling van een probleem met het gebit wil controleren. Factoren die kunnen beïnvloeden hoe vaak je tandarts foto's maakt zijn je leeftijd, de gezondheid van je mond, symptomen van problemen met het gebit en een geschiedenis van tandbederf.

Als je een nieuwe patiënt bent zal je tandarts waarschijnlijk foto's maken zodat hij een duidelijk beeld heeft van de gezondheid van je gebit. Dit is vooral belangrijk als je van je vorige tandarts geen foto's hebt.

Kinderen hebben soms meer foto's nodig dan volwassenen omdat de tandarts het nodig heeft om de groei van het gebit onder het melkgebit te monitoren. Dit is belangrijk omdat het de tandarts helpt te besluiten of de melktanden getrokken moeten worden om complicaties te voorkomen, zoals het groeien van de nieuwe tanden achter de melktanden.

Risico's van röntgenfoto's van het gebit

Hoewel er straling komt kijken bij de foto's van het gebit is het niveau van blootstelling aan de straling zo laag dat het niet gevaarlijk is voor kinderen en volwassenen. Als je tandarts digitale röntgenfoto's gebruikt in plaats van dat hij ze ontwikkelt is het niveau van blootstelling aan de straling nog lager. Je tandarts kan een loodschort over je borst of buik plaatsen om te voorkomen dat je vitale organen onnodig worden blootgesteld aan straling. Er kan een kraag worden gebruikt in geval van problemen met de schildklier.

Zwangerschap is een uitzondering. Zwangere vrouwen of vrouwen die denken in verwachting te zijn moeten alle soorten röntgenfoto's vermijden. Vertel het je tandarts als je zwanger bent omdat de straling wellicht niet veilig is voor de ontwikkeling van de foetus.

Voorbereiding op röntgenfoto's van het gebit

Er is geen speciale voorbereiding nodig voordat de foto's worden genomen. Het enige wat je waarschijnlijk zal doen is je tanden poetsen voor je naar je afspraak met de tandarts gaat. Dat zorgt ervoor dat de tandarts in een meer hygiënische omgeving kan werken. Bij het nemen van de foto's zal je in een stoel zitten, misschien met een loodschort voor je borst. Het röntgenapparaat wordt aan de zijkant van je hoofd in positie gebracht om de foto's te namen. Sommige tandartsen hebben een aparte kamer voor het nemen van de foto's terwijl andere tandartsen het uitvoeren in dezelfde kamer als waar ze de andere behandelingen uitvoeren.

Typen röntgenfoto's

Er zijn verschillende typen röntgenfoto's, ze geven verschillende beelden van de mond. De foto's die het meest worden gemaakt zijn intra-orale foto's, zoals:
  • Bitewing: Bij deze techniek worden er overzichtsfoto's gemaakt en wordt er soms op een speciaal papier gebeten zodat je tandarts kan zien hoe goed de kronen of vullingen in je tanden passen. Het wordt tevens gebruikt om gaatjes tussen de tanden te ontdekken. Er wordt zowel van de linkerkant als de rechterkant een foto gemaakt. De tanden en kiezen zijn te zien en een klein gedeelte van de wortels.
  • Solo-opname: Er wordt een foto gemaakt van één tand op kies waarop de kroon, de wortel en het gebied rond de wortelpunt. Hier kan een ontsteking aanwezig zijn.
  • Röntgenschedel-profielfoto: Meestal wordt deze foto gemaakt door een beugeltandarts om een beter inzicht te krijgen in de kaak, de schedel en het gebit om een zo goed mogelijk behandelplan op te kunnen stellen.

Extra-orale foto's worden gemaakt als de tandarts verwacht dat er problemen buiten de tanden en kiezen om zijn, zoals in de kaak. De focus van zo'n foto zijn de kaak en de schedel en er kan niet in detail naar de tanden en kiezen worden gekeken. Er wordt meer gekeken naar de ontwikkeling van de kaak ten opzichten van de tanden en kiezen, naar de groei van de tanden en kiezen en naar potentiële problemen met het kaakgewricht.

De tandarts zal je begeleiden bij het proces van het maken van de foto's. De tandarts stapt soms even de kamer uit en zal je vertellen dat je stil moet zitten op het moment dat de foto's gemaakt worden.

Na het maken van de foto's

Als de foto's klaar zijn, en dat is meteen in het geval van digitale röntgenfoto's, zal je tandarts ze controleren op afwijkingen. Als de tandarts je tanden schoonmaakt dan zal hij wellicht naar de foto's kijken als deze behandeling is gedaan. Als de tandarts afwijkingen ziet, zoals gaatjes of tandbederf, zal hij de mogelijke behandeling met je bespreken.

Tot slot

Net als het poetsen van je tanden en flossen is het regelmatig laten maken van röntgenfoto's van het gebit een belangrijk deel van het onderhouden van je gebit. Een tandartscontrole waarbij er geen gaatjes worden gevonden kan een opluchting zijn maar dit betekent niet dat je geen röntgenfoto's hoeft te laten maken. Afhankelijk van je leeftijd, gezondheid en verzekering worden de foto's waarschijnlijk elk jaar of elke twee jaar gemaakt. Sla geen periodieke controles over en ga eerder naar de tandarts als je pijn of veranderingen in je mond hebt.
© 2016 - 2024 Tennessee, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Tanden en kiezen laten vullen zonder boren d.m.v. ozonTanden en kiezen laten vullen zonder boren d.m.v. ozonTanden en kiezen vullen gebeurt door ze eerst uit te boren en vervolgens op te vullen met een hard wordend materiaal. Zo…
Beauty: Goede verzorging van tanden en kiezenBeauty: Goede verzorging van tanden en kiezenWe weten allemaal hoe belangrijk het is het gebit goed bij te houden. Tanden en kiezen dagelijks minimaal 2x te poetsen…
Gele tanden, wat doe je eraanGele tanden, wat doe je eraanJe kent ze wel, de reclames waarin je iemand met stralende witte tanden ziet lachen. Elke keer als je die reclame ziet d…
Tanden bleken: Wat zijn de voordelen en nadelen?Tanden bleken: Wat zijn de voordelen en nadelen?Wanneer je kijkt naar Amerikaanse advertenties, lachen prachtige mensen je toe met de meest witte tanden die je ooit heb…

Spirometrie: Onderzoek om de longfunctie te metenSpirometrie: Onderzoek om de longfunctie te metenEen spirometrie is een eenvoudig, niet-invasief, pijnloos en veilig medisch onderzoek dat de arts inzet bij het vaststel…
Vitamine W - met de W van Wadden en WaddeneilandenVitamine W - met de W van Wadden en WaddeneilandenEen tripje naar de Wadden is niet alleen leuk en lekker, het kan ook heel helend zijn. De zon schijnt er vaker dan in de…
Bronnen en referenties
  • Inleidingsfoto: Youllneverknow, Pixabay
  • http://www.webmd.com/oral-health/guide/dental-x-rays (geraadpleegd in juni 2016)
  • https://en.wikipedia.org/wiki/Dental_radiography (geraadpleegd in juni 2016)
  • http://www.dailymail.co.uk/health/article-1284843/Just-safe-X-rays-dentist.html (geraadpleegd in juni 2016)
  • http://my.clevelandclinic.org/health/treatments_and_procedures/hic_Dental_Check-up/hic_Types_of_Dental_X-rays (geraadpleegd in juni 2016)
Tennessee (40 artikelen)
Gepubliceerd: 17-06-2016
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Diversen
Bronnen en referenties: 5
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.
Medische informatie…
Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.