Lucide dromen: de technieken

Lucide dromen: de technieken Lucide dromen is nogal een raar verschijnsel. Het is namelijk een droom, waarin iemand weet dat hij droomt. Dat kan voor leuke situaties zorgen. Je kunt in een droom namelijk alles doen wat je wilt. Niets is onmogelijk, want het is een droom. Er is geen tijd en geen zwaartekracht. Vliegen is in lucide dromen dan ook een geliefde ‘tijd’sbesteding. Bijna iedereen kan lucide dromen leren! Er zijn een paar technieken, maar het belangrijkste is toch wel discipline en geduld. Het kan namelijk lang duren voordat je je eerste lucide droom krijgt. Ik heb van mensen gehoord die na elf maanden nog steeds niet hun eerst lucide droom hadden gehad. Vandaar het geduld.

De technieken

Er zijn twee verschillende soorten technieken om lucide te dromen. De eerste soort is: eerst slapen, dan dromen en dán lucide worden. De tweede soort is: gelijk lucide zijn. Bij allebei de soorten gaat het om bewustzijn.

Eerste soort: herken een droom.

Je valt dus bij deze technieken eerst in slaap. Het gaat erom, dat je in je droom kritisch gaat na denken zodat je weet dat je droomt, en lucide wordt.

Realiteit testen

De eerste techniek is om overdag te gaan kijken of je wel of niet droomt. Je moet kritisch nadenken, en na een tijdje wordt dat waarschijnlijk over genomen in je dromen. Per dag moet je de realiteitstest tien tot vijftien keer doen. Denk niet te snel dat het wel goed is, want deze test moet een paar minuten duren. Een belangrijk kenmerk van een droom is dat de tijd, en de decors heel snel verspringen. In een droom kan je op het ene moment in Marokko zijn, en op het andere moment in de disco in Nederland staan. Heel vreemd. Bedenk bij de test dus waar je een paar minuten geleden was. Als je jezelf dat in je dromen gaat vragen, blijkt vaak dat je helemaal niet kan zijn waar je bent!

Je kunt ook even springen... als je dan in de lucht blijft hangen weet je dat je droomt. Er is één nadeel: dromen kunnen je soms flink voor de gek houden. Iemand deed tijdens een droom een realiteitstest toen hij met iemand in gesprek was. Hij wist bijna zeker dat hij droomde, dus hij sprong. Hij kwam weer op de grond terecht zonder dat hij bleef hangen, en de persoon met wie hij in gesprek was vroeg waar hij in hemelsnaam mee bezig was... Pas toen hij wakker werd bedacht hij dat hij wél had gedroomd.

Terugkerende situaties

Als je vaak over het zelfde droomt, kun je dat onderwerp koppelen aan dromen. Droom je bijvoorbeeld vaak over honden, dan kun je jezelf inprenten dat steeds als je een hond ziet even de realiteitstest doet.

Suggestie

Dit is een techniek die op korte termijn wel goed kan werken, maar de kracht neemt op den duur wel af. Je moet jezelf ervan overtuigen dat je lucide gaat dromen vannacht, of dat je een realiteitstest gaat doen. Ontspan je, en zet rustige muziek op. Bedenk daarna weer wat je vannacht in je dromen gaat doen: de realiteitstest.

MILD

MILD is de afkorting van Mnemonic Induction of Lucid Dreams. Je kunt de techniek gebruiken als je net wakker bent geworden. Als je wakker bent geworden moet je je de droom die je net hebt gehad proberen te herinneren. Probeer zo veel mogelijk details te ontdekken, en schrijf de droom op. Ga daarna even iets anders doen, en als je weer in je bed ligt loop je de droom nog een keer door zodat je hem niet meer kunt vergeten. Zeg de hele tijd tegen jezelf: dit was een droom’
Als je dan weer in slaap valt krijg je misschien een andere droom, waarin je lucide wordt.

Tweede soort: direct in de droom

Het is bij deze technieken de bedoeling dat je langzaam wegdroomt, zonder dat je je bewustzijn verliest.

Beeldtechniek

Het is de bedoeling dat je het hele proces van het ‘in slaap vallen’ bewust meemaakt. Kenmerk van de eerste fase is dat de gedachten van hot naar her springen. Zo ontstaan uiteindelijk je dromen. Ga bij deze techniek met je ogen dicht op bed liggen. Nu is het de bedoeling dat je niets anders denkt dan zo af en toe even: ‘ik ga lucide dromen’. Langzaam komen er vormen tevoorschijn. Deze vormen helpen normaal bij het in slaap vallen. (hypnotiserende vormen dus) Maar ga nu vooral niet over die vormen nadenken, want binnen tien seconden slaap je, zonder lucide te zijn. Het is dus belangrijk dat je nérgens aan denkt. De volgende stap: er worden langzaam beelden tevoorschijn gehaald. Bijvoorbeeld een computer, of het gezicht van een vriend. Dit is een belangrijk/moeilijk moment, want je moet je uiteindelijk in deze beelden op laten nemen. Wacht totdat er een volledig (bewegend) beeld is ontstaan, en laat jezelf in het ‘decor’ opnemen. Zorg er wel voor dat je je bewustzijn houdt.

Deze techniek is heel moeilijk, en zal dan ook heel vaak mislukken. Dan val je dus gewoon in slaap. Hoofdzaak: niet denken!

Lichaamstechniek

Bij deze techniek wordt vaak het woord ‘uittreden’ genoemd. Dat vind ik heel raar, omdat de lichaamstechniek in principe niets met uittredingen te maken heeft. Je moet bij deze techniek je ‘slaaplichaam’ uit je lichaam laten stappen. Maar je ‘slaaplichaam’ is eigenlijk niets anders dan je bewustzijn. En als je droomt raakt je lichaam meestal zijn bewustzijn kwijt. Niets anders dan normaal dus.

Het begin van deze techniek is eigenlijk net zo als bij de beeldtechniek. Tot ongeveer aan de hypnotiserende vormen toe, is er niets anders. Op een gegeven moment voel je je lichaam verstijven. Nogmaals, niet je bewustzijn verliezen... Als je hele lichaam is verstijfd moet je proberen iets te bewegen, en je ‘droomlichaam’ / je bewustzijn uit je te laten stappen of zweven. Het kan zijn dat je jezelf ziet liggen, omdat op dat moment alles is, zoals je het je voorstelt. Jijzelf bent op dat moment de droom, en er staat niemand op de plek waar de droom staat. Alles is vanaf dat moment wat je hersenen ervan maken. Probeer maar eens een willekeurig boek te lezen. Je zult zien dat de letters dansen voor je ogen. Dat komt omdat je hersens zich geen voorstelling kunnen maken van wat er op de bladzijde staat.

Kijk niet te lang naar de bladzijde, want als je bij lucide dromen langer dan ongeveer tien seconden naar één punt staart, wordt je wakker. (je zult overigens zien dat het boek dat je net hebt opengeslagen, nog steeds op zijn plek ligt. Alles gebeurt in je hoofd, zoals jij het je voorstelt.)

In de lucide droom

Als je voor de eerste keer lucide droomt, zal het je opvallen dat alles heel echt lijkt. Je begint jezelf af te vragen óf je eigenlijk wel droomt. Vergeet op zo’n moment vooral niet om nog een realiteitstest te doen, want anders raak je je bewustzijn weer kwijt, en bedenk je wanneer je wakker wordt dat het toch een droom was.

Als je ergens anders wilt zijn, doe dan even je ogen dicht en stel je de plaats voor waar je wilt zijn. Doe je ogen dan weer open, en je zult zien dat je er bent. Het is wel belangrijk dat je er van overtuigd bent dat je alles kunt doen in je droom, en dat je zomaar je ‘decor’ kunt veranderen. Je kunt voor de zekerheid nog even een realiteitstest doen door even te springen, en in de lucht te blijven hangen...
© 2008 - 2023 Jettie, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Lucide dromen: droom waarin je bewust bent dat je droomtEen Lucide droom is een droom waarin je bewust bent dat je droomt en waarin je de gang van zaken kunt beïnvloeden. Het s…
Lucide dromen: Kan iedereen het?Lucide dromen: Kan iedereen het?Nederlands psychiater en schrijver Frederik van Eeden zou het begrip ‘lucide droom’ voor het eerste gebruikt hebben in z…
Dromen helpt: droomtherapieDromen helpt: droomtherapieDromen roepen vaak bepaalde emoties op. Ze zijn eng, leuk of heel romantisch en grijpen vaak terug op gebeurtenissen die…
Lucide dromen en de invloed op het dagelijkse levenLucide dromen en de invloed op het dagelijkse levenIedereen heeft dromen waarbij er soms de meest absurde dingen voorkomen. Ze kunnen fascinerend zijn en je kunt je de bet…

Hoe kom je af van droge schrale lippen?Iedereen heeft er weleens last van: Schrale en droge lippen. Hoe kom je eraan en hoe kom je er van af?
Waarom slapen we?Wat is toch die toestand die mensen aannemen in 's nachts? Wij noemen het slapen. Maar waarom hebben wij die slaap nodig…
Reactie

Ben, 29-10-2009
Al enige keren spontaan lucide dromen gehad; ga nu proberen ze zelf op te wekken. Reactie infoteur, 31-01-2010
Hee Ben,
Ik zag nu pas je reactie op mijn stuk, heel veel succes :D
is het je al gelukt?
Groetjes Jettie

Jettie (22 artikelen)
Laatste update: 06-01-2012
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Diversen
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.
Medische informatie…
Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.