Zyrtec tegen allergie: gebruik, dosis & bijwerkingen

Zyrtec tegen allergie: gebruik, dosis & bijwerkingen Iedereen die last heeft van hooikoorts weet wat voor vervelende symptomen deze allergie met zich mee kan brengen. Jeukende ogen, niesbuien, en een 'lopende' neus zijn symptomen waar niemand op zit te wachten wanneer het tijd is om van het mooie weer te genieten. Om deze klachten te verminderen kan het nuttig zijn om een effectief anti-allergiemedicijn te gebruiken, zoals bijvoorbeeld Zyrtec. Dit antihistaminicum bevat de werkzame stof cetirizine, dat gevoeligheidsreacties van het lichaam afremt. Het gebruik van Zyrtec kan ook aangewezen zijn bij andere allergieën, denk bijvoorbeeld aan de allergie voor dieren, insecten en huisstofmijt. De meest gebruikelijke dosis Zyrtec is 10 mg, die je het beste 's avonds inneemt wanneer je last hebt van neveneffecten zoals slaperigheid en sufheid. Welke andere bijwerkingen kan Zyrtec veroorzaken?

Allergie behandelen

Aan de komst van het mooie lenteweer zijn niet alleen voordelen verbonden. Voor sommige mensen brengt de lente niet alleen zon en plezier, maar ook vervelende symptomen omwille van pollenallergie. De allergie voor pollen oftewel hooikoorts kan leiden tot verschijnselen als niezen, snotteren, hoesten en jeukende ogen. Hooikoorts kan gedurende een twee- à drietal maanden je dagelijks leven dan ook erg vergallen, vooral wanneer het heel mooi weer is. Maar behalve hooikoorts zijn er ook andere allergieën met gelijkaardige symptomen die moeilijk te verduren zijn zonder medische behandeling. Een van de opties om allergieën te behandelen is het bekende geneesmiddel Zyrtec.

Zyrtec: cetirizine

Zyrtec behoort tot de antihistaminica en is de merknaam van een anti-allergiemedicijn dat de werkzame stof cetirizine bevat. Cetirizine is een H1-receptor-antagonist en remt de aanmaak van histamine. Histamine is verantwoordelijk voor gevoeligheidsreacties van het lichaam, zoals bijvoorbeeld jeuk, niezen en snotteren. Bij een allergie kunnen de ogen en de neus ontstoken raken, wat dankzij cetirizine verminderd kan worden. Bij astma kan cetirizine een vervelend symptoom als kortademigheid bestrijden. Maar behalve hooikoorts en astma kunnen ook andere aandoeningen behandeld worden met Zyrtec, zoals onder meer huisstofmijtallergie, netelroos (urticaria), en de allergieën voor dieren en insecten.

Werking Zyrtec

Zyrtec heeft als functie om overgevoeligheidsreacties van het lichaam te onderdrukken. Deze reacties zijn bijvoorbeeld branderige of jeukende ogen, hoestbuien, niesbuien en een 'lopende' neus. Sommige mensen met hooikoorts hebben ook last van jeukende longen of ademhalingsproblemen. Ongeveer een half uur na de inname van Zyrtec zouden deze klachten verminderd moeten zijn, waarna het positieve effect een dag zou moeten aanhouden. Merk je na drie dagen geen verbetering van de klachten, dan is het raadzaam om dit te melden aan je arts. In dat geval heeft Zyrtec mogelijk geen effect op je lichaam en kan je arts eventueel een ander anti-allergiemedicijn voorschrijven.

Gebruik en dosis

Inname

In de meeste gevallen is de aangewezen dosis Zyrtec voor volwassenen en kinderen vanaf 12 jaar 10 mg. Dit kan door één tablet van 10 mg in te nemen of door tweemaal een half tabletje (dus 2 x 5 mg) in te nemen. Voor kinderen van 6 tot 12 jaar geldt een vaste dosis van 2 x 5 mg Zyrtec per dag. Aan kinderen van 2 tot 6 jaar wordt Zyrtec doorgaans in druppels toegediend, meer bepaald 5 druppels (2,5 mg) tweemaal per dag. Zyrtec kan je 's ochtends innemen zodat je de hele dag beschermd bent tegen allergieverschijnselen. Wanneer je te veel last hebt van bijwerkingen zoals bijvoorbeeld slaperigheid of sufheid neem je Zantac het best 's avonds in.

Hoelang?

Je kan Zyrtec gebruiken voor de hele periode dat je denkt last te hebben van allergie, zoals bijvoorbeeld wanneer het pollenseizoen op zijn hoogtepunt is. Maar ook net voordat het pollenseizoen begint kan je starten met Zyrtec, zodat je voorbereid bent wanneer het hooikoortsseizoen begint. Een lange periode Zyrtec gebruiken - bijvoorbeeld maandenlang - is echter af te raden, tenzij je behandelende arts dit voorschrijft. Het gebruik van Zyrtec kan je op elk moment stopzetten; je hoeft dit geneesmiddel dus niet geleidelijk 'af te bouwen'.

Alcohol

Het gebruik van alcohol is niet verboden wanneer je de gebruikelijke dosis van 10 mg Zyrtec gebruikt. Toch kan alcohol het coördinatievermogen aantasten en zorgen voor een suf gevoel. Daarom is het beter om slechts in beperkte mate alcoholische dranken te nuttigen. Het besturen van een wagen of andere machines hoeft niet noodzakelijk negatieve gevolgen te ondervinden van Zyrtec, behalve wanneer je last hebt van bijwerkingen zoals sufheid of slaperigheid. Zwangere vrouwen of vrouwen die borstvoeding geven wordt aangeraden om Zyrtec enkel te gebruiken met toestemming van een arts.

Bijwerkingen Zyrtec

Overgevoelig

In zeer zeldzame gevallen is het mogelijk dat er sprake is van overgevoeligheid voor Zyrtec. In dat geval kunnen symptomen optreden zoals benauwdheid, huiduitslag, flauwvallen en zwellingen. Zo kunnen de lippen, de tong en de keel gezwollen raken en kan je last krijgen van een algemeen gevoel van zwakte. Wanneer Zyrtec deze overgevoeligheidsreacties veroorzaakt, is het aangewezen om meteen met dit geneesmiddel te stoppen en een arts te verwittigen.

Neveneffecten

Zyrtec kan vooral in de eerste dagen dat het gebruikt wordt bijwerkingen veroorzaken, en dit doordat je lichaam moet wennen aan het geneesmiddel. De neveneffecten die het vaakst voorkomen zijn vooral sufheid, slaperigheid, een droge mond en algemene vermoeidheid. In deze gevallen kan het aangewezen zijn om Zyrtec 's avonds in te nemen, zodat deze bijwerkingen door de nachtrust opgevangen worden. Daarnaast kan Zyrtec ook andere neveneffecten met zich meebrengen zoals:
 • droge keel
 • duizeligheid
 • hoofdpijn
 • hartkloppingen
 • kortademigheid
 • kriebelingen op de huid
 • slapeloosheid
 • verwardheid
 • beven en trillen
 • misselijkheid

Zyrtec kopen

Zyrtec is te koop in de vorm van tabletten en drank. Zyrtec is verkrijgbaar zonder voorschrift en kan online gekocht worden tegen de prijs van 6 à 9 euro (2020).
© 2017 - 2024 Verdanov, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Zyrtec - Gebruik en mogelijke bijwerkingenZyrtec is medicatie die ook onder de naam cetrizine wordt verkocht en het meeste wordt gebruik in de strijd tegen de sym…
Veel middelen tegen allergie zonder recept verkrijgbaarVeel middelen tegen allergie zonder recept verkrijgbaarVeel mensen ondervinden hinder van allergie. Als je er aanleg voor hebt is voorkomen van allergische reacties vrijwel on…
Desloratadine: medicijn tegen allergische reactiesDesloratadine: medicijn tegen allergische reactiesBij een allergie reageert je lichaam overdreven sterk op prikkels. Meestal uit zich dit in niezen, snotterig zijn, rode…
Allergie voor medicijnen: Ibuprofen en penicillineAllergie voor medicijnen: Ibuprofen en penicillineEen allergie kan zich voordoen naar aanleiding van allerlei oorzaken. Hooikoorts is bijvoorbeeld een bekende allergie, n…

Slecht slapen: Oorzaken, gevolgen en tipsSlecht slapen: Oorzaken, gevolgen en tipsDe ene persoon slaapt tien uur per dag terwijl de ander voldoende heeft aan zes uur. Gemiddeld gezien slapen mensen onge…
Zantac tegen maagpijn: gebruik, dosis & bijwerkingenZantac tegen maagpijn: gebruik, dosis & bijwerkingenMaagproblemen kunnen ertoe leiden dat je je zwakker voelt en dat je fysieke conditie achteruitgaat. Dit komt doordat je…
Bronnen en referenties
 • http://www.consumed.nl/bijsluiters/2358/Zyrtec
 • https://nl.wikipedia.org/wiki/Cetirizine
 • https://www.24pharma.be/bijsluiter/nl_BE/1/6/zyrtec-10mg-40-tabl.pdf
 • https://www.mijnmedicijn.nl/allergie/zyrtec
 • http://www.degroeneluifel.nl/downloads/Zyrtec_10mg_tabl.pdf
 • https://www.dokterdokter.nl/medicijn/zyrtec/
 • http://www.apotheek.nl/medicijnen/cetirizine?product=zyrtec
 • http://www.apotheekburtin.be/nl/default/1012255/Medisch%20A-Z/Geneesmiddelen/Juist%20gebruik%20van/Juist%20gebruik%20van%20ZYRTEC%20DRUPPELS.aspx (bronnen geraadpleegd op 30/05/2017).
Verdanov (329 artikelen)
Laatste update: 27-04-2020
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Diversen
Bronnen en referenties: 8
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.
Medische informatie…
Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.