Duloxetine: een medicijn bij o.a. depressie en/of zenuwpijn

Duloxetine: een medicijn bij o.a. depressie en/of zenuwpijn Veel mensen voelen zich weleens neerslachtig. Dit kan verschillende oorzaken hebben en gaat meestal na een tijdje weer over. Soms duurt deze periode toch langer en kun je last krijgen van depressie en angstgevoelens. Wanneer dit het geval is, kan een arts duloxetine voorschrijven. Duloxetine zorgt voor een verbeterde stemming en werkt spierontspannend. Ook wordt duloxetine voorgeschreven voor de behandeling van zenuwpijn, fibromyalgie en urine-incontinentie. Duloxetine kan een steuntje in de rug zijn bij mensen die leiden aan depressie. Voor de behandeling van zenuwpijn en fybromyalgie kan duloxetine pijnstillend werken.

Inhoudsopgave


Duloxetine: een antidepressivum en pijnstiller

Duloxetine is een antidepressivum. Het werkt tegen angstgevoelens en gespannenheid. Daarnaast werkt duloxetine voor sommige aandoeningen pijnstillend. Duloxetine is verkrijgbaar onder de merknamen Cymbalta en Xeristar. Duloxetine is verkrijgbaar in verschillende sterkten, te weten: 30mg en 60mg. De juiste dosering is afhankelijk van de klachten. Daarom zal de juiste dosering door een arts voorgeschreven worden. Duloxetine werkt bij de meeste mensen niet meteen. Afhankelijk van de klachten waartegen het medicijn gebruikt wordt, duurt het een week tot drie maanden voordat je merkt dat deze verminderen. Wel kun je bij het gebruik van duloxetine meteen last van bijwerkingen krijgen.

Werkzaamheid van duloxetine

Duloxetine is een serotonine-en-noradrenaline-heropnameremmer (SNRI). Duloxetine werkt op het niveau van het centrale zenuwstelsel. Dit zijn de hersenen en het ruggenmerg. Serotonine en noradernaline zijn stoffen welke van nature voorkomen in het centrale zenuwstelsel. Deze stoffen spelen een rol bij het doorgeven van pijnsignalen naar de hersenen. Duloxetine verhoogt de hoeveelheid serotonine en noradrenaline in het zenuwstelsel. Dit zorgt ervoor dat pijnsignalen minder worden doorgegeven aan de hersenen. Doordat duloxetine pijnsignalen naar de hersenen remt is dit medicijn werkzaam bij verschillende aandoeningen.

Voor welke aandoeningen wordt duloxetine gebruikt?

Meestal wordt duloxetine gebruikt voor de behandeling van depressie en zenuwpijn, maar het kan ook werkzaam zijn bij urine-incontinentie, gespannenheid en fibromyalgie. Wanneer je duloxetine wilt gebruiken, is het raadzaam om contact op te nemen met een arts. Duloxetine is namelijk alleen op recept verkrijgbaar.

Depressie

Wanneer je depressief bent, voel je je meestal somber en heb je nergens zin in. Je voelt je snel schuldig en je bent snel geïrriteerd. Ook hebben veel mensen die aan een depressie leiden slaapproblemen. Duloxetine heeft invloed op emoties. Doordat duloxetine invloed heeft op emoties, verbetert je stemming door het gebruik van duloxetine en ervaar je minder depressieve gevoelens. Vandaar dat duloxetine voorgeschreven kan worden bij depressie.

Angstgevoel en gespannenheid

Wanneer je angstgevoelens hebt, heb je meestal ook last van andere klachten. Deze klachten bestaan meestal uit buikpijn, misselijkheid, trillen en hartkloppingen. Duloxetine kan ervoor zorgen dat deze bijkomende klachten afnemen. Wanneer je leidt aan angstgevoelens en gespannenheid kan duloxetine helpen, maar het is raadzaam om ook andere hulp in te schakelen, omdat duloxetine een tijdelijke oplossing is. Andere hulp kan bestaan uit gesprekken met een psycholoog of het volgen van groepstherapie. Meestal duurt het enkele weken voordat je merkt dat je stemming verbetert.

Urine-incontinentie

Wanneer je aan urine-incontinentie leidt, dan kun je je urine niet ophouden. Vaak komt dit door verzwakte bekkenbodemspieren. Duloxetine kan ervoor zorgen dat de spieren rondom de urinebuis sterker worden. Duloxetine werkt bij urine-incontinentie meestal binnen twee weken.

Zenuwpijn/neuropatische pijn

Zenuwpijn wordt ook wel neuropatische pijn genoemd. Wanneer je zenuwpijn hebt, dan heb je een beschadiging aan een of meer zenuwen in je lichaam. Hierdoor ervaar je pijn. Duloxetine kan worden gebruikt voor de behandeling van zenuwpijn, omdat duloxetine pijnstillend kan werken. Het pijnstillende effect van duloxetine bij zenuwpijn is meestal merkbaar na een week.

Fibromyalgie en spierpijn

Mensen met fibromyalgie ervaren pijn in de spieren en pezen. Duloxetine kan ervoor zorgen dat deze pijn minder wordt. Meestal duurt het drie maanden voordat je merkt dat duloxetine werkzaam is bij fibromyalgie.

Bijwerkingen bij het gebruik van duloxetine

Wanneer je duloxetine slikt, kun je last krijgen van bijwerkingen. Bijwerkingen die vaak voorkomen tijdens het gebruik van duloxetine zijn maag-darmklachten, obstipatie, droge mond en slaperigheid. Bijwerkingen die minder vaak voorkomen zijn onder andere diarree, slapeloosheid, duizeligheid, seksuele stoornissen, trillende handen, zweten en gewichtstoename. Zeer zelden worden stemmingsveranderingen, leveraandoeningen en menstuatiestoornissen genoemd.

Duloxetine en het gebruik van andere geneesmiddelen

Duloxetine kan voor ernstige bijwerkingen zorgen, wanneer je ook andere geneesmiddelen gebruikt. Medicijnen die voor een wisselwerking met duloxetine kunnen zorgen zijn:
  • Monoamino-oxidaseremmers (MAO-remmers)
  • Medicijnen die slaperigheid kunnen veroorzaken
  • Geneesmiddelen die de serotonine spiegel beïnvloeden

Het effect van duloxetine op de zwangerschap

Wanneer je zwanger bent of zwanger wilt worden en duloxetine gebruikt, is het raadzaam om met de arts te overleggen. Duloxetine kan zorgen voor ernstige bijwerkingen voor de baby. Wanneer je duloxetine aan het einde van de zwangerschap gebruikt, kan de baby bij de geboorte al last van de bijwerkingen hebben, zoals slappe spieren, beven, ademhalingsproblemen en toevallen. Duloxetine gaat over in de moedermelk, daarom kun je duloxetine beter niet gebruiken wanneer je borstvoeding geeft.

Alcoholgebruik en rijvaardigheid tijdens het gebruik van duloxetine

Doordat duloxetine veel bijwerkingen kan veroorzaken, is het niet verstandig om alcohol te drinken tijdens het gebruik van duloxetine. Ook is het verstandig om tijdens de eerste twee weken tijdens het gebruik van duloxetine geen voertuig te besturen, omdat je erg suf kunt worden van het medicijn.

Stoppen met het gebruik van duloxetine

Wanneer je duloxetine een aantal weken hebt gebruikt, is het raadzaam om niet in een keer te stoppen met het innemen van het medicijn. Wanneer je stopt met het gebruik van duloxetine kun je ontwenningsverschijnselen krijgen. Ontwenningsverschijnselen die voor kunnen komen zijn: duizeligheid, misselijkheid, slapeloosheid, hoofdpijn en angst. Het is raadzaam om het medicijn langzaam af te bouwen en advies bij je arts of apotheker in te winnen omtrent het stoppen met duloxetine.

Lees voor gebruik altijd de bijsluiter!

Lees verder

© 2020 - 2024 Silvie7, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Opgepast met opioïden bij fibromyalgie!Opgepast met opioïden bij fibromyalgie!Fibromyalgie is een chronische pijnstoornis die veel mensen treft. Kenmerkend voor mensen met fibromyalgie is dat het zo…
Venlafaxine: een middel tegen depressieVenlafaxine: een middel tegen depressieAls je last hebt van een sombere stemming, geen plezier meer kunt beleven, geen interesse meer kunt tonen in anderen en…
Anti-angstmedicatie: Medicijnen voor behandeling van angstAnti-angstmedicatie: Medicijnen voor behandeling van angstAngst is een veel voorkomende aandoening die veel patiënten treft. Verschillende soorten medicijnen behandelen angst en…
Amitriptyline: een antidepressivaAmitriptyline: een antidepressivaHet is normaal dat iemand zich wel eens een periode neerslachtig voelt. Het kan diverse oorzaken hebben en gaat normaal…
Bronnen en referenties
  • https://db.cbg-meb.nl/Bijsluiters/h116066.pdf
  • http://www.apotheek.nl/medicijnen/duloxetine#wat-doet-duloxetine-en-waarbij-gebruik-ik-het
  • https://nl.m.wikipedia.org/wiki/Duloxetine
  • https://www.farmacotherapeutischkompas.nl/bladeren/preparaatteksten/d/duloxetine
  • https://db.cbg-meb.nl/Bijsluiters/h118228.pdf
  • http://www.pijn.nl/behandelingen/medicamenteuze-behandeling/anti-depressiva/duloxetine.html
Silvie7 (8 artikelen)
Gepubliceerd: 09-01-2020
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Diversen
Bronnen en referenties: 6
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.
Medische informatie…
Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.