Neuropatische pijn: ontstaan, behandeling en leven met pijn

Neuropatische pijn: ontstaan, behandeling en leven met pijn Neuropathische pijn. Je hebt er vast weleens van gehoord. Een vreselijke pijn die je leven flink kan beheersen. Meestal gaat het om een chronische aandoening die vaak moeilijk te behandelen is. Neuropatische pijn ontstaat doordat er een beschadiging is opgetreden aan een of meer zenuwen in het lichaam. Deze beschadiging kan op verschillende manieren ontstaan, bijvoorbeeld door een hernia of wervelkanaalstenose. Neuropatische pijn is meestal chronisch en moeilijk te behandelen.

Inhoud


Neuropathische pijn wordt ook wel zenuwpijn genoemd. Neuropatische pijn ontstaat, wanneer er een beschadiging in het zenuwstelsel van het lichaam is opgetreden. Ook kan het ontstaan doordat een zenuw geïrriteerd is. Door deze beschadiging reageert het lichaam heftig op zenuwprikkelingen en pijnprikkelingen die bij normaal functioneren eigenlijk geen functie hebben. Zenuwpijn kan op verschillende manieren ontstaan. Door bijvoorbeeld de beschadiging van een zenuw, door beschadiging van meerdere zenuwen, door het ruggenmerg of door de hersenen. Ook veroorzaakt een hernia of wervelkanaalstenose meestal neuropatische pijn. Neuropathische pijn is meestal een chronische aandoening en is moeilijk te behandelen. De pijn is bij de meeste patiënten eigenlijk continu aanwezig. Voorbeelden van neuropatische pijn zijn: fantoompijn, aangezichtspijn, pijn bij gordelroos en soms diabetes.

Waardoor ontstaat neuropathische pijn?

Vaak komt neuropathische pijn door een ontsteking, ziekte of een beklemming van een zenuw, zoals bijvoorbeeld een hernia of wervelkanaalstenose. Soms ontstaat neuropatische pijn ook na een operatie. Helaas wordt er regelmatig geen duidelijke oorzaak van het ontstaan van deze pijn gevonden. Neuropatische pijn kan voorkomen bij pijn in het centrale zenuwstelsel (hersenen, ruggenmerg) of in het perifere zenuwstelsel (alle zenuwen die van het ruggenmerg tot de armen en benen lopen).

Hoe voelt neuropatische pijn en hoe herken je het?

Neuropathische pijn herken je meestal aan een stekend, brandend, schrijnend, tintelend of doof gevoel. Echter, bij elke patiënt kan zenuwpijn anders aanvoelen en in intensiviteit afwisselen. Het gebied dat pijn geeft is niet altijd het gebied waar de pijn vandaan komt. Bij neuropathische pijn wordt meestal pijn gevoeld, bij een actie die normaal geen pijn geeft, zoals bijvoorbeeld aanraking van de huid. Warmte of kou kan ook zorgen voor meer pijn. Normaal doet dit geen pijn, maar bij mensen met neuropatische pijn kan dit een pijnprikkel zijn. Ook ervaren mensen met neuropatische pijn meestal reacties zoals schokken, trillingen en tintelingen.

Neuropathische pijn kan worden vastgesteld aan de hand van lichamelijk onderzoek, het bespreken van de klachten en het maken van een MRI-scan. Bij de verdenking van neuropathische pijn wordt men meestal door de huisarts verwezen naar een neuroloog. Een neuroloog doet meestal verder onderzoek naar de oorzaak van het ontstaan van de pijn.

Is er een behandeling tegen neuropathische pijn/zenuwpijn?

Neuropathische pijn is moeilijk te behandelen met medicatie. De pijn vermindert meestal niet bij gebruik van gewone pijnstillers, zoals NSAIDís, paracetamol, codeine en opioiden. Medicijnen voor de behandeling van depressie en/of epilepsie helpen meestal wel. Helaas hebben deze medicijnen meestal veel bijwerkingen, zoals moeite met concentreren, moeheid, misselijkheid, droge mond en duizeligheid. Belangrijk bij neuropatische pijn is dat mensen ondanks de pijnklachten, toch blijven bewegen.

Injecties en zenuwblokkades

Naast pijnmedicatie, kan pijnbestrijding bij neuropathische pijn bestaan uit injecties waarbij een ontstekingsremmer wordt geïnjecteerd. Ook kunnen er zenuwblokkades worden uitgevoerd en kunnen er medicijnen rechtstreeks in het bloed worden toegediend.

Transcutane Electro Neuro Stimulatie

Bij sommige mensen helpt TENS-behandeling. Hierbij worden elektrische stroompjes door de huid heen afgegeven. Deze stroompjes kunnen de aangedane zenuw stimuleren om het pijnsignaal te verminderen. Helaas zorgt een TENS-behandeling niet voor herstel van de zenuw. Het kan alleen voor pijnvermindering zorgen.

Neurostimulator

Bij hevige neuropatische pijn kan besloten worden om een neurostimulator te plaatsen. Bij deze behandeling wordt een elektrode tegen het ruggenmerg geplaatst. De neurostimulator stuurt elektrische pulsen naar deze elektrode. Deze pulsen worden aan het ruggenmerg doorgegeven, waardoor de pijnprikkel vanuit de zenuwbanen naar de hersenen wordt onderdrukt. Op deze manier kan neuropatische pijn verminderen.

Ketamine-infuus

Sommige mensen die leiden aan zenuwpijn hebben baat bij een Ketamine-infuus. Ketamine is een verdovingsmiddel. Via een infuus komt Ketamine in het bloed en het zenuwstelsel. Ketamine kan ervoor zorgen dat zenuwcellen geblokkeerd worden en mensen minder pijnklachten ervaren.

Leven met neuropathische pijn, maar hoe?

Neuropathische pijn heeft meestal veel invloed op het dagelijks leven van een persoon. De pijn kan veel klachten en beperkingen geven en ervoor zorgen dat de persoon depressieve klachten gaat ontwikkelen. De pijn heeft soms zoveel invloed op een persoon, dat het sociale leven hierdoor op een zeer laag pitje komt te staan. Naast behandelingen met als doel vermindering van pijnklachten, is het raadzaam om ook de hulp van een psycholoog aan te nemen. Meestal zorgt het volgen van een revalidatietraject ook voor een betere kwaliteit van leven voor de persoon met neuropatische pijn.

Lees verder

© 2018 - 2024 Silvie7, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Neuropathische pijnNeuropathische pijn, ook bekend als zenuwpijn, ontstaat door acuut of chronisch letsel van het zenuwstelsel. Door bescha…
Neuropathische pijn: Pijn door schade aan zenuwstelselNeuropathische pijn: Pijn door schade aan zenuwstelselPijn valt in te delen in twee grote soorten, namelijk nociceptieve pijn (pijn door een schadelijke prikkel aan het licha…
Oorzaken van zenuwpijnOorzaken van zenuwpijnZenuwpijn en fantoompijn laten zich helaas niet bestrijden met gewone pijnstillers van de drogist. Een bezoek aan de hui…
Zenuwpijn of neuralgie en wat te doenZenuwpijn of neuralgie is bij sommige mensen zo heftig dat het dagelijks leven er sterk door wordt beïnvloed. Zenuwpijn…

Obsessief-compulsieve stoornis: Obsessie en dwanghandelingenObsessief-compulsieve stoornis: Obsessie en dwanghandelingenEen obsessief-compulsieve stoornis (OCD, vroeger: dwangneurose) kenmerkt zich door obsessieve gedachten en dwangmatige h…
Trichorrhexis nodosa: Haaraandoening waarbij haren afbrekenTrichorrhexis nodosa: Haaraandoening waarbij haren afbrekenTrichorrhexis nodosa (trichoclasis) is een veelvoorkomend aangeboren of verworven haarprobleem waarbij een patiënt verdi…
Bronnen en referenties
  • http://www.pijn.nl/locatie-van-pijnsymptomen/algemene-pijnsyndromen/neuropatische-pijn.html
  • https://neuropathie.nu/neuropathie/centrale-neuropathische-pijn.html
  • https://neuropathie.nu/neuropathie/neuralgie.html
  • https://nl.m.wikipedia.org/wiki/Neuralgie
  • http://www.pijn.com/nl/patienten/behandeling-pijn/tens/
  • https://www.rijnstate.nl/media/13048/implantatie-van-een-neurostimulator.pdf
  • https://www.rijnstate.nl/media/627792/pijn-behandelen-met-een-ketamine-infuus.pdf
  • https://nl.wikipedia.org/wiki/Ketamine
Reactie

Foré Petra, 10-01-2018
Beste, ik heb al 10 maanden neuropatische pijn. Dit is heel moeilijk voor mij om het te accepteren en ga bij een psycholoog om met de pijn te leren kunnen omgaan. De oorzaak is een zenuwletsel beschadiging die ik heb opgelopen na een medische ingreep en de pijn in andere lichaamsdelen en gewrichten neemt week op week toe! Een beschadigde zenuw plus een wondinfectie na de operatie die na herstel het wondje terug open was, dit moest 2 maal per dag verzorgd worden. Waar kan ik hier best voor terecht? Reactie infoteur, 11-01-2018
Beste Fore Petra,

Wat vervelend dat je al 10 maanden neuropathisch pijn hebt. Ik denk dat je het beste contact op kunt nemen met je huisarts. De huisarts kan je verder advies geven over wat te doen.

Silvie7 (8 artikelen)
Laatste update: 07-01-2020
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Aandoeningen
Bronnen en referenties: 8
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.
Medische informatie…
Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.