InfoNu.nl > Mens en Gezondheid > Diversen > Haaruitval door erfelijkheid

Haaruitval door erfelijkheid

Haaruitval door erfelijkheid Bij mannen is de haaruitval door erfelijkheid de meest voorkomende vorm. Maar vele weten niet dat ook vrouwen onder deze zogenoemde Alopecia androgenetica lijden kunnen. Het verloop is bij beide geslachten echter zeer verschillend. Terwijl bij de mannen eerst de ‘inhammen’ gevormd worden en later ook het haar van voorhoofd tot achterhoofd verdwijnt, dunt bij de vrouwen het haar lang de scheidingen uit, zodat het hoofdhuid doorkomt. Zeer zelden wordt er een compleet kaal hoofd gevormd.

Reden voor de erfelijke haaruitval is een geërfde overgevoeligheid van de haarwortelen tegenover de mannelijke geslachtshormoon Testosteron. Deze heeft als eigenschap de haarwortel te beschadigen en de groeifase van de haren te verkorten. Met als gevolg dat de haren korter en dunner worden, tot het hoofd enkel nog met pluim van fijne, korte en zwakke pigment haren bedekt is.

Totaal hebben ongeveer 30 tot 40% van alle 50jarige vrouwen door een erfelijke haaruitval de helft van hun haarvolume verloren. Meestal begint dit eerst na de overgang. Schuld hieraan is verschoven balans tussen mannelijke en vrouwelijke geslachtshormonen, met als voordeel de mannelijke geslachtshormoon. Naast het haaruitval treden vaak ook symptomen op als huidonreinheden en een stijgende talgafvloeiing.

Therapie

Eenmaal uitgevallen haren kunnen niet weer hersteld worden. In dit geval kan alleen een haartransplantatie helpen. Doel van een therapie bij een erfelijke haaruitval is, dat de haarwortel voor de beschadigde invloed van Dihydrotestosteron (DHT) te beschermen en zo te verhinderen dat de wortel kapot gemaakt wordt. De stof Alfatradiol (in vorm van haarinkturen) bereikt dit, wat voor de afbouw van Testosteron tot DHT verantwoordelijk is. Alfatradiol kan bij vrouwen en mannen gebruikt worden.

Ook de stof Minoxidil kan een positieve werking hebben. Op welke manier deze werkt, kan echter nog niet verklaar worden. Ook de pil, die naast oestrogeen ook andere speciale stoffen bevat, kan ingezet worden om de erfelijke haaruitval van de vrouw te behandelen. De speciale stoffen verhinderen de verstoring van de haarwortelen.

Met een medische behandeling dient men zo vroeg mogelijk te beginnen. Zodra men met het middel stopt, begint de haaruitval weer van voren af aan.

Naast de specifieke behandeling van de erfelijke haaruitval kunnen gecombineerde medicamenten, welke zwavelhoudende aminozuren en Vitamine B bevatten, het haar ‘ondersteunen’ door belangrijke opbouwstoffen voor de groei toe te dienen.

Lees verder

© 2008 - 2019 Jootje, het auteursrecht (tenzij anders vermeld) van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming van de infoteur is vermenigvuldiging verboden. Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.
Gerelateerde artikelen
Haarproblemen: Wat is alopecia androgenetica?Alopecia androgenetica is een vorm van haaruitval die voorkomt bij zowel mannen als vrouwen. De meest gebruikte term voo…
Feiten en fabels over kaalheidDagelijks verliezen we tussen de 50 en 100 haren. Dat is geen enkel probleem omdat het haarzakje meestal een nieuwe haar…
Ongewenst haarverlies: soortenSommige mensen vinden het prachtig: een glanzende hoofdhuid zonder haar. Het wordt een ander verhaal wanneer je geen keu…
Haaruitval, Alopecia AreataJe staat voor de spiegel en ontdekt een kale plek. Je verliest haar. Voor Nederlanders “normaal” als je ouder wordt, maa…
Alpecin Cafeïne-Shampoo: middel tegen haaruitval & kaalheidAlpecin Cafeïne-Shampoo: middel tegen haaruitval & kaalheidMet het ouder worden meer en meer haar verliezen en stilletjes aan kaal worden? Voor sommige mannen is het een ware nach…
Bronnen en referenties
  • www.pschyrembel.de
  • G. Rassner: Dermatologie, Urban & Fischer
  • J. Latz: Wirksame Hilfe bei Haarausfall
  • R.K. Achenback: Der groβe TRIAS-Ratgeber: Haut, Haare, Nägel

Reageer op het artikel "Haaruitval door erfelijkheid"

Plaats als eerste een reactie, vraag of opmerking bij dit artikel. Reacties moeten voldoen aan de huisregels van InfoNu.
Meld mij aan voor de tweewekelijkse InfoNu nieuwsbrief
Ik ga akkoord met de privacyverklaring en ben bekend met de inhoud hiervan
Infoteur: Jootje
Gepubliceerd: 06-06-2008
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Diversen
Special: Haaruitval
Bronnen en referenties: 4
Medische informatie…
Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.
Schrijf mee!