Basisuitleg Reanimeren

De basisuitleg van reanimeren. Uitleg van beademen en borstcompressies geven oftewel alles over hoe u moet handelen als u ooit eens in een dergelijke situatie komt dat reanimeren noodzakelijk is. U hebt vastgesteld dat een bepaald slachtoffer geen normale ademhaling meer heeft. U moet nu starten met reanimeren: het geven van dertig borstcompressies gevolgd door 2 beademingen. Het geven van borstcompressies heeft voorrang op het beademen, omdat in de eerste paar minuten na een circulatiestilstand het zuurstofgehalte in het bloed nog hoog is. De zuurstoflevering aan hartspier en hersenen wordt niet beperkt door zuurstofgebrek maar meer door afgenomen pompfunctie van het hart. Daarom heeft het opgang brengen van de circulatie voorrang. De benadering van de reanimatie is er dan ook op gericht het geven van borstcompressies zo min mogelijk te onderbreken. Het te lang onderbreken van de borstcompressies verlaagt de kans op overleven.

Handelwijze bij het geven van borstcompressies:

  • Kniel aan een zijde van het slachtoffer
  • Plaats de hiel van een hand op het midden van de borstkas van het slachtoffer
  • Plaats de hiel van de andere hand op de geplaatste hand
  • Pak de vingers van de onderste hand of haak de vingers van beide handen in elkaar en trek ze omhoog om te voorkomen dat u druk uitoefent op de ribben van het slachtoffer. Oefen geen druk uit op de bovenkant van de buik of de onderste punt van het borstbeen.

De meest ideale positie is midden op de borstkas, omdat dat het meest flexibele deel van de borstkas is. Het deel boven het midden is stijver; onder het midden is er het risico op afbreken van het onderste puntje van het borstbeen.
  • Breng uw bovenlichaam boven het slachtoffer met uw armen gestrekt, loodrecht boven het slachtoffer en druk het borstbeen 4 tot 5 cm naar beneden.
  • Laat na elke compressie het borstbeen helemaal terugkomen zonder het contact tussen het borstbeen en uw handen te verliezen. Herhaal dit in een frequentie van honderd keer per minuut. (iets meer dan 1 seconde voor 2 borstcompressies)
  • Zorg dat het indrukken en omhoog laten komen van het borstbeen evenveel tijd in beslag neemt.

Alleen borstcompressies

Als u geen beademingen, ook geen mond-op-neus beademing, kunt geven(bijvoorbeeld mond- of kaakletsel) geef dan alleen borstcompressies. Als u alleen borstcompressies geeft, moet dat onafgebroken in een tempo van honderd borstcompressies per minuut. Stop alleen als het slachtoffer weer normaal begint adem te halen. Ga anders door totdat er professionele hulp arriveert of u echt niet meer kan en uitgeput bent.

Beademen

het doel van beademen is om zuurstof in het bloed te krijgen.

Ga bij beademen als volgt te werk:
  • Open na dertig borstcompressies opnieuw de luchtweg: kantel het hoofd achterover en voer de kinlift uit.(druk met 2 vingers onder de kin voorzichtig de kin omhoog, zo komt de luchtweg vrij)
  • Sluit de neus door het zachte gedeelte dicht te knijpen met de wijsvinger en duim van de hand op zijn voorhoofd.
  • Laat de mond een beetje open, maar zorg dat de kinlift gehandhaaft blijft.
  • Adem in, open uw mond en plaats uw lippen over de mond van het slachtoffer. Zorg voor een luchtdichte afsluiting.
  • Blaas rustig 1 seconde in de mond en kijk of de borstkas omhoogkomt zoals bij een normale ademhaling. Vermijd snelle of krachtige beademingen.
  • Haal, terwijl het hoofd gekanteld blijft en de kinlift uitgevoerd blijft, uw mond van het slachtoffer. Kijk of de borstkas weer naar beneden gaat.

Als de eerste beademing geen effect heeft, handel dan als volgt:
  • Kijk in de mond om te zien of een vreemd voorwerp de luchtweg afsluit. Verwijder het vreemde voorwerp alleen uit de mond als u het ziet zitten en u er met de vingers bij kunt. Als u het voorwerp voorzichtig heeft kunnen verwijderen of als de mond leeg is, controleer dan of het hoofd goed achter is gekanteld en of de kinlift goed is uitgevoerd. Geef dan een tweede beademing.
  • Geef in totaal altijd maar twee beademingen, voordat u weer overschakelt op het geven van borstcompressies. Zet uw handen zonder onderbreking weer op de juiste plek op de borstkas. Geef weer dertig borstcompressies. Wissel deze af met beademingen in een verhouding 30:2.

Ga door met reanimeren totdat:

  • professionele hulp arriveert die het reanimeren overneemt
  • Het slachtoffer normaal begint adem te halen. Leg het slachtoffer in de stabiele zijligging en blijf elke minuut de ademhaling controleren.
  • U uitgeput raakt
  • Ga in alle andere gevallen door met reanimeren.

Reanimeren bij kinderen

Veel mensen zijn bang om kinderen te reanimeren, omdat zij bang zijn schade te veroorzaken. Deze angst is niet gegrond. Het is veel beter de reanimatiebenadering voor volwassenen te gebruiken dan niets te doen. De reanimatiemethode voor volwassenen moet u gebruiken bij kinderen die niet reageren en geen normale ademhaling hebben.

De reanimatiemethode voor volwassenen kan toegepast worden maar met aanpassingen die de methode beter maakt voor gebruik bij kinderen:
  • Geef eerst 5 beademingen voordat met het geven van borstcompressies wordt gestart.
  • Reanimeer als u alleen bent eerst 1 minuut voordat u gaat alarmeren.
  • Druk de borstkas ongeveer een derde van de borstdiameter van het kind naar beneden.
  • Gebruik afwijkende techniek voor het geven van borstcompressies:
    • Bij baby's: Geef borstcompressie met twee vingers.
    • Bij kinderen ouder dan 1 jaar tot in de puberteit: Gebruik een of twee handen voor het geven van borstcompressie. Zorg in ieder geval dat u voldoende druk op de borstkas kunt geven.
  • Geef borstcompressies en beademingen in een verhouding 15:2
© 2008 - 2024 Flix, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
EHBO - ReanimatieWanneer bij een bewusteloos slachtoffer de ademhaling niet normaal is of u twijfelt hieraan, dan is het nodig om het sla…
Reanimeren in zes stappenWekelijks krijgen ongeveer 300 mensen buiten het ziekenhuis een hartstilstand. Bij ongeveer 75% van de slachtoffers van…
EHBO: kunstmatige beademingEHBO: kunstmatige beademingIeder jaar gebeuren er in Nederland heel wat ongelukken. Kleine ongelukken, tot ernstige ongelukken. Helaas weet niet ie…
Signalen van een nakende of aankomende hartaanvalSignalen van een nakende of aankomende hartaanvalEen hartaanval kan men omschrijven als een onverwachte en volledige verstopping van een kransslagader. De verstopping on…

De hartfrequentieDe hartfrequentieMet de hartfrequentie bedoelen we de slagen die het hart maakt per minuut, het wordt ook wel de hartslag genoemd. Bij ee…
Hoe steriel is steriel?Steriliseren is vernietiging van alle cellen, bacteriën, schimmels, sporen en virussen. Dit is voor de huidige samenlevi…
Flix (26 artikelen)
Gepubliceerd: 01-10-2008
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Diversen
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.
Medische informatie…
Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.