Extra vitamine D in de winter

Extra vitamine D in de winter Dat jonge kinderen en ouderen extra vitamine D nodig hebben, is algemeen bekend. Maar dat extra vitamine D voor ons allemaal goed doet in de wintermaanden is minder bekend. Vitamine D wordt aangemaakt in ons lichaam zelf, door zonlicht. Maar dan moet er wel zonlicht zijn. En in Nederland hebben we echt donkere en grijze dagen in de wintermaanden, dus is de kans daar dat we vitamine D tekort komen. In Finland slikt men standaard een hoge dosis extra vitamine D in de wintermaanden. Daar zijn de winters nog donkerder dan in onze Nederlandse winters. Vitamine D wordt dus met behulp van zonlicht in de huid aangemaakt. Vitamine D is in beperkte mate aanwezig in de voeding, met name in vis. Door de nieren en de lever wordt vitamine D omgezet in actieve vorm. Dit is belangrijk voor de lichaamscellen.

Vitamine D, de functies hiervan

  • Zorgt voor de opname van calcium en fosfor uit de darmen.(Fosfor geeft stevigheid aan het skelet en speelt een rol bij de energievoorziening van het lichaam. Ook voor de stofwisseling van eiwitten, koolhydraten en vetten is fosfor belangrijk)
  • Regelt het fosforgehalte en calciumgehalte in het bloed.
  • Is goed voor de vorming van botweefsel.
  • Is goed voor het immuunsysteem.
  • Bevordert celontwikkeling.
  • Remt foute celwoekering af.
  • Is verantwoordelijk voor de spierkracht en spierontspanning.

Tekort aan vitamine D

Een tekort aan vitamine D komt dus meestal door te weinig zonlicht. Bekend is dat kinderen en ouderen extra vitamine D nodig hebben, en tevens mensen met een donkere huidskleur, mensen die te weinig buitenkomen, en allochtone vrouwen die veel huid bedekt hebben door kleding. Minder bekend is dat wij in de wintermaanden in Nederland allemaal te weinig zonlicht krijgen en dus tekort aan vitamine D kunnen hebben. Een tekort aan vitamine D wordt ook aangetroffen bij mensen met de ziekte van Crohn, hoge bloeddruk, sommige vormen van kanker, MS, reumatische artritis. Ook mensen die corticosteroïden gebruiken lopen kans om een tekort te hebben/krijgen. In de zomer is een kwartier blootstelling aan de zon genoeg om voeldoende vitamine D te krijgen. Maar tijdens de wintermaanden is dit niet mogelijk. Niet alleen in Finland slikt men extra vitamine D. In Canada heeft het nationale kankerinstituut het advies gegeven om tijdens de wintermaanden extra vitame D te nemen. Extra vitamine D slikken in Nederland tijdens de wintermaanden is ook geen overbodige luxe.

Bij een tekort aan vitamine D is er kans op het ontstaan van:

  • Osteoporose (botontkalking)
  • Zwakke spieren en spierkrampen
  • Auto-immuunziektes zoals MS, diabetes of reumatische artritis
  • Kanker, als borst-, darm-, prostaatkanker.

Vitamine D en wetenschappelijke onderzoeken

Kanker: In een vier jaar durend onderzoek is gebleken dat vitamine D + calcium de kans op kanker verminderd. Er zijn meer onderzoeken geweest met betrekking tot de werking van vitamine D bij kanker, en in deze onderzoeken betrof het darm-, prostaat-, borst-, eierstokkanker. Gebleken is dat vitamine D de kankervorming belemmert.
Spierkracht: Uit een onderzoek onder ouderen bleek dat extra vitamine D de spierkracht verbetert en er zodoende minder kans is op botbreuken (sowieso al omdat er minder kans op valpartijen is).
Immuunsysteem en reuma: Vitamine D blijkt een belangrijke rol te spelen in het deel van het immuunsysteem dat foute afweerreacties onderdrukt. Bij te weinig vitamine D worden sommige belangrijke afweerstoffen in het lichaam onvoldoende gevormd. Extra inname van vitamine D om auto-immuunziektes te voorkomen staat momenteel in de belangstelling. Bij een ander onderzoek liet een groep proefpersonen die het hoogste gehalte vitamine D innam, minder risico zien op reumatische artritis.
Zwangerschap: Er is een aanzienlijk verband tussen te weinig inname van vitamine D bij zwangere vrouwen en een hogere kans op diabetes I bij de kinderen.
Multiple Sclerose: Het verband tussen vitamine D inname en MS is eveneens onderzocht middels een 15-jarig onderzoek. Vrouwen die voldoende extra vitamine D hadden ingenomen hadden 41% minder kans gelopen op MS, dan vrouwen die geen extra vitamine D geslikt hadden. Bij een ander onderzoek onder mensen met MS bleek ook duidelijk dat de inname van extra vitamen D leidde op een remmende werking op het verloop van de MS. Bij proefpersonen met een donkere huidskleur leidde de inname van extra vitamine D niet tot een verschil.
© 2008 - 2024 Ssandra3108, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Vitamine D belangrijk voor iedereenVitamine D (cholecalciferol) is belangrijk voor iedereen. Waarom hebben wij deze vitamine nodig en wanneer krijgen wij v…
Melk is goed voor elk‘Melk is goed voor elk’ is de alom bekende slogan. Het goede van melk zit in de bouwstoffen. In welke, leest u hier.
Tekorten aan vitamine KTekorten aan vitamine KVitamine K is een in vetoplosbare vitamine en wordt derhalve in vet opgeslagen. Deze vitamine is nog niet zo bekend. Dat…
Waar zit vitamine D in?Waar zit vitamine D in?Vitamine D is van belang voor het menselijk lichaam om goed te functioneren en gezond te blijven. Vitamine D zorgt onder…

Verander je denken d.m.v. RETVerander je denken d.m.v. RETIn de Rationeel Emotieve Therapie (RET) gaat men ervan uit dat je gevoelens samenhangen met de manier waarop je tegen ge…
Droge huid: Wat doe ik er tegen?De huid is één van de grootste organen van het lichaam, maar wordt nog wel eens vergeten. We liggen met zijn allen massa…
Ssandra3108 (253 artikelen)
Laatste update: 16-10-2011
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Diversen
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.
Medische informatie…
Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.