Huismiddeltjes: Beten en prikken

Iedereen kent het wel, zit je gezellig op een warme zomerdag te genieten van een lekker ijsje. Krijg je daar gratis een prettige steek van een wesp bij, aangezien hun dat ijsje ook wel aantrekkelijk vinden. Gelukkig zijn er wel een aantal middeltjes, die kunnen helpen bij beten en prikken van insecten. Uiteraard is het in sommige gevallen wel noodzakelijk om naar de dokter te gaan, bijvoorbeeld als men niet weet met welk insect men te maken heeft. Dit moet ten allen tijden bekend zijn.

Tegen bijensteken

Als men gestoken is door een bij, is het allereerst belangrijk om de angel te verwijderen. Dit kan men doen door de angel onder het gifzakje beet te pakken met een pincet en deze te verwijderen. Het wondje wat nu achterblijft kan men het beste bedekken met een papje van zuiveringszout en koud water. De irritatie die het wondje oplevert kan worden verlicht door een mengsel van peterseliesap en honing op de wond te smeren. Het sap uit de peterselie kan men verkrijgen door de peterselie te kneuzen.

Tegen wespensteken

Deze jeukende steken kunnen worden verlicht door appelazijn of citroen erop te doen. Dit zal de irritatie en jeuk wat tegen gaan. Als u een wesp heeft doorgeslikt, drink dan zo snel mogelijk een glas koud water met een theelepel zout erdoorheen. Wanneer de wesp u in uw mond heeft gestoken, neem dan een ijsblokje in de mond en zuig hierop totdat de pijn langzaam aan verdwijnt. Een kompres gemaakt van appelazijn met wat zuiveringszout kan ook hulp bieden, wanneer dit rechtstreeks op de steek wordt aangebracht. Ook een goed kompres is een koud, nat theezakje. Het looizuur in de thee gaat de zwelling van de steek tegen. Een papje van kruidnagelpoeder en koud water zou dit ook kunnen tegengaan.

Tegen muggensteken

Een van de meest voorkomende insectensteken zijn die van muggen. Als men gestoken is door een mug, kan men een teentje knoflook over de steek heen wrijven, dit om een infectie te voorkomen. Nog een extra tip, muggen hebben een hekel aan de geur van knoflook, dus eet de rest van de knoflook rauw op. Om de jeuk te verminderen rond de steek kan men een mengsel van honing en zuiveringszout hierop aanbrengen. Wrijven met de binnenkant van een citroenschil zou dit ook moeten kunnen doen. Om ervoor te zorgen dat men niet vaker gestoken wordt, kan met gedroogde lavendel op de vensterbank strooien, deze geur houdt de muggen ook op afstand. Een andere muggenverdrijver is een bosje van gedroogde lavendel, pepermunt en kattekruid. Steek dit bosje aan en leg het in een bakje. De geur van dit bosje maskeert uw eigen geur en zodoende weten de muggen niet meer waar ze heen moeten. Als u heel vaak gestoken bent door muggen en dus helemaal onder zit, dan is het belangrijk om alle gifstoffen die in uw lichaam zijn terecht gekomen af te breken. Drink hiervoor een kruidenthee getrokken van paardebloem, rode klaver of klis. Een mieriksworteltinctuur van een halve kop geraspte mierikswortel en 6 dl medicinale alcohol is te gebruiken bij de meeste prikken en steken, kleine wondjes en andere oppervlakkige verwondingen. De mierikswortel moet hiervoor 2-3 dagen in de alcohol trekken en dit mengsel moet 2 x per dag geschud worden en als laatste gezeefd worden in flesjes.

Tegen brandnetelprikken

Een beetje tegenstrijdig, maar om de brandende plekken te verminderen, kan men het sap uit de stengels van de brandnetels erop smeren. Ook zuringbladeren kunnen erop gelegd worden om de pijn te verzachten.

Tegen kwallenbeten

De beet moet 10 minuten met zeewater gespoeld worden, hierdoor wordt het overige gif uit de wond weggespoeld. Vervolgens kan men de wond deppen met koude appelazijn, alcohol of verdunde ammmonia.
© 2009 - 2024 Desertrose88, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Beten en steken van insectenBeten en steken van insectenWanneer het beter weer in aantocht is betekent ook dat de insecten weer in aantocht zijn. Sommigen van deze insecten kun…
Mierenbeet: symptomen en behandelen of verzachten mierenbeetMierenbeet: symptomen en behandelen of verzachten mierenbeetMieren leven in een kolonie of nest en komen vrijwel overal ter wereld voor. De meeste mieren hebben verschillende mondd…
Allergie insectenstekenAllergie insectenstekenEen insectensteek kan giftig of niet giftig zijn, en op basis hiervan kan men dan ook de reacties op verschillende insec…

Huismiddeltjes: Snij- en schaafwondenDit type wonden ziet er vaak zeer ernstig en bloederig uit, maar schijn bedriegt. Meestal ziet het er vele malen erger u…
Huismiddeltjes: Brandwonden en ZonnebrandDe ernstige tweede en derdegraads brandwonden horen uiteraard thuis in het ziekenhuis, maar hoe vaak gebeurd het niet da…
Desertrose88 (12 artikelen)
Gepubliceerd: 16-02-2009
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Diversen
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.
Medische informatie…
Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.