Mierenbeet: symptomen en behandelen of verzachten mierenbeet

Mierenbeet: symptomen en behandelen of verzachten mierenbeet Mieren leven in een kolonie of nest en komen vrijwel overal ter wereld voor. De meeste mieren hebben verschillende monddelen die zowel voor voedselinname als defensie dienen. Bij sommige soorten is er ook een gifapparaat gevormd. Vooral bij bosmieren en vuurmieren komen allergische reacties vaak voor. Deze spuiten samen met de beet een gif in, het zogenaamde mierenzuur. Hierdoor wordt de beet extra gevoelig. Als je (extreem) allergisch bent voor mieren, raadpleeg dan je huisarts. Normaal gesproken kunnen de symptomen worden verlicht met huismiddeltjes en zelfzorg.
Glanzende houtmier / Bron: AfroBrazilian, Wikimedia Commons (CC BY-SA-3.0)Glanzende houtmier / Bron: AfroBrazilian, Wikimedia Commons (CC BY-SA-3.0)

Een mierenbeet

Mieren (Formicidae) zijn een groep van kolonievormende sociale insecten en komen vrijwel overal ter wereld voor. Deze ijverige insecten hebben sterke kaken om prooien en vijanden mee te dode en ze kunnen er tevens voedsel mee knippen zodat het gemakkelijker getransporteerd kan worden. Daarnaast komen de kaken van een mier goed van pas om mee te graven en om de losgemaakte zandkorreltjes het nest uit te dragen. Vooral gevaarlijk is de rode vuurmier, die wereldwijd aan een opmars is maar in Nederland in de vrije natuur niet voorkomt. Het mierenzuur van het diertje is pijnlijk en een beet moet onmiddellijk medisch worden behandeld. Dit is vooral problematisch vanwege het agressieve gedrag van deze miersoort. Wandelaars en tuinders die per ongeluk een constructie van de vuurmier tegenkomen, riskeren het om meteen gebeten te worden. Het getroffen gebied begint direct op te zwellen en pijn te doen. Na een paar uur zal op de getroffen plek een blaar ontstaan. Een enkele steek is relatief onschadelijk. Bij verschillende beten kunnen echter gezondheidscomplicaties optreden.

Behaarde rode bosmier (Formica rufa) / Bron: Richard Bartz, Munich Makro Freak, Wikimedia Commons (CC BY-SA-2.5)Behaarde rode bosmier (Formica rufa) / Bron: Richard Bartz, Munich Makro Freak, Wikimedia Commons (CC BY-SA-2.5)

Symptomen van mierenbeten

Verschijnselen

Na een mierenbeet doet het getroffen gebied pijn en voelt het branderig aan. Het geneest meestal vrij snel. Vaak is er een ook een roodachtige verkleuring van de huid aanwezig, die binnen enkele minuten verdwijnt. Ook kan de plek een beetje opzwellen. Bij een beet van een rode bosmier zijn de pijn en zwelling vaak erger en kun je ook vochtblaasjes krijgen.

Allergische reactie

Je kunt ook allergisch zijn voor een mierenbeet. Er kan dan een gevoel van beklemming op de borst aanwezig zijn. Een eventuele zwelling van de lippen of tong kan ook optreden, wat gepaard gaat met ademhalingsmoeilijkheden. Ook kan misselijkheid optreden en mogelijk lichte koorts. Sommige mensen beginnen te zweten of nemen een lichte duizeligheid waar. Bij deze symptomen moet je een arts te raadplegen.

Arts raadplegen

Mierenbeten zijn meestal onschadelijk. In geval van een beet in de mond of in de keel, evenals aan het oog of in het genitale gebied, dient een arts te worden geraadpleegd. De beet moet door een arts worden beoordeeld en op gepaste wijze worden behandeld. Bij een allergische reactie op een mierenbeet dien je ook direct een arts in te schakelen, vooral als er ademhalingsklachten optreden.

Behandelen of verzachten van een mierenbeet

Zelfzorg

De beet van een mier brandt en doet pijn. Mierenbeten zijn echter niet zo pijnlijk als de steken van andere insecten, zoals bijen, wespen of spinnen. Als je gebeten bent door een mier, dan zijn er enkele goede tips en natuurlijke huismiddeltjes die zorgen voor een snelle verlichting van aanhoudende jeuk, tijdelijke pijn en merkbare zwelling.

Vooral kleine kinderen en mensen met een zeer gevoelige huid zullen baat hebben bij een onmiddellijke behandeling na een mierenbeet. Bij een beet van een normale tuinmier wordt het aangeraden om het getroffen gebied te ontsmetten en vervolgens te koelen.

Stappenplan

De plek waar de mier je gebeten heeft kan je ontsmetten met een desinfectiemiddel zoals Betadine jodium of 70% alcohol. Na desinfectie kan de plek gekoeld worden door er een ijsklontje die in een doekje is gewikkeld tegenaan te houden of eventueel een natte koude doek. Doe dit gedurende ongeveer 10 minuten. Probeer niet te krabben, aangezien hierdoor het zuur zich verder over de huid zal verspreiden wat voor verergering van de klachten zorgt. Tot slot kun je een crème ter verzachting van jeuk en pijn na insectensteken aanbrengen op de plek.

Preventie

Mensen die last hebben van een allergie voor mierenbeten, kunnen het beste contact met mieren vermijden. Beschermende kleding kun je dragen als je in de tuin werkt of in de natuur wandelt. Bovendien moet je op afstand blijven van een mierenhoop.

Lees verder

© 2019 - 2020 Tartuffel, het auteursrecht (tenzij anders vermeld) van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming van de infoteur is vermenigvuldiging verboden. Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.
Gerelateerde artikelen
EHBO bij insectenbeten (wespen, bijen, mieren en teken)EHBO bij insectenbeten (wespen, bijen, mieren en teken)Een insectenbeet vindt snel plaats wanneer iemand bijvoorbeeld werkt in de tuin, buiten picknickt of buiten schildert. S…
Behandeling steekwond van bij, wesp, mug, teek, mier of daasBehandeling steekwond van bij, wesp, mug, teek, mier of daasBij mooi weer trekken we graag de natuur in en kinderen spelen volop buiten. Helaas zorgt dit ook weleens voor een ongel…
Wat te doen bij aften?Wat is een aft? Een aft is een zweertje wat vaak in de mond voor komt. Aften kunnen meerdere oorzaken hebben. Een aft is…
Kinderziektes genezen zonder apotheker: Tanden krijgenKinderziektes genezen zonder apotheker: Tanden krijgenDe eerste tandjes bij een baby zullen reeds na enkele maanden doorkomen. Tot twee- of driejarige kinderen kunnen er prob…

Zomerverkoudheid: Oorzaken, symptomen en behandelingZomerverkoudheid: Oorzaken, symptomen en behandelingEen verkoudheid komt voornamelijk in de winterperiode voor. Ook in de zomer (tussen juni en oktober) kampen patiënten ec…
Chronische stress: Symptomen & behandeling langdurige stressChronische stress: Symptomen & behandeling langdurige stressSommige vormen van stress zijn positief. Kortdurende stress zorgt ervoor dat het lichaam adrenaline vrijmaakt, wat helpt…
Bronnen en referenties
 • Inleidingsfoto: Rasbak, Wikimedia Commons (CC BY-SA-3.0)
 • https://www.everydayhealth.com/bug-bites/ant-bites/
 • https://www.orkin.com/ants/stings
 • https://nl.wikipedia.org/wiki/Mieren
 • https://nl.wikipedia.org/wiki/Rode_vuurmier
 • https://www.beestjes-weg.nl/c-1546598/informatie-over-mieren/
 • http://www.nlmieren.nl/websitepages/SOLENOPSISINVICTA.html
 • https://www.ad.nl/nieuws/de-niet-te-winnen-oorlog-tegen-de-vuurmier~a94929cb/
 • https://www.spiritualia.be/blogs/tsenne%20kikke/2016/12/australie-verklaarde-de-oorlog-aan-de-opstandige-vuurmier.html
 • https://www.azaron.nl/insectenbeet/mierenbeet/
 • Afbeelding bron 1: AfroBrazilian, Wikimedia Commons (CC BY-SA-3.0)
 • Afbeelding bron 2: Richard Bartz, Munich Makro Freak, Wikimedia Commons (CC BY-SA-2.5)

Reageer op het artikel "Mierenbeet: symptomen en behandelen of verzachten mierenbeet"

Plaats als eerste een reactie, vraag of opmerking bij dit artikel. Reacties moeten voldoen aan de huisregels van InfoNu.
Meld mij aan voor de tweewekelijkse InfoNu nieuwsbrief
Ik ga akkoord met de privacyverklaring en ben bekend met de inhoud hiervan
Infoteur: Tartuffel
Laatste update: 20-01-2020
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Aandoeningen
Special: Insectenbeet
Bronnen en referenties: 12
Medische informatie…
Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.
Schrijf mee!