EHBO bij insectenbeten (wespen, bijen, mieren en teken)

EHBO bij insectenbeten (wespen, bijen, mieren en teken) Een insectenbeet vindt snel plaats wanneer iemand bijvoorbeeld werkt in de tuin, buiten picknickt of buiten schildert. Steken van wespen, bijen, horzels, hommels en mieren zijn mogelijk zeer pijnlijk maar doorgaans zijn deze ongevaarlijk. Bij een aantal patiënten treedt wel een gevaarlijke allergische reactie op. Ook tekenbeten leiden mogelijk tot complicaties. Bij de eerste hulp verwijdert de hulpverlener bij een beet de angel en hij koelt de wonde. Indien nodig gaat de hulpverlener met de patiënt zo snel mogelijk naar het ziekenhuis.

Symptomen insectenbeten

Wespen, bijen, horzels en hommels

Onmiddellijk na de steek van heeft de patiënt pijn op de gebeten plek. Jeuk en roodheid op de plek met een witte omranding zijn andere kenmerkende symptomen. Bij een allergische reactie treden zwellingen op in de keel waarbij de patiënt eveneens een hoorbare, piepende ademhaling (stridor) of ademhalingsproblemen heeft. Braken, een snelle pols, en een zwelling van en huiduitslag op het gezicht en de wenkbrauwen treden eveneens op bij een allergische reactie op een insectenbeet.

Bij een allergische reactie als gevolg van een mierenbeet ontstaan mogelijk (jeukende) bultjes op de huid / Bron: Hans, PixabayBij een allergische reactie als gevolg van een mierenbeet ontstaan mogelijk (jeukende) bultjes op de huid / Bron: Hans, Pixabay
Mieren
Mieren bijten snel wanneer ze zich bedreigd voelen. Bij de beet komt mierenzuur in de wonde terecht. Normaal gezien veroorzaken deze beten weinig complicaties naast wat pijn, roodheid en zwelling onmiddellijk na de beet. Ook hierbij treedt mogelijk een allergische reactie op. Een jeukende huiduitslag, een hoorbare en moeilijkere ademhaling, een jeukende huiduitslag en een zwelling van het gezicht en een moeilijkere ademhaling zijn mogelijke symptomen.

Eerste hulp bij een bijensteek

Een bij heeft een oranje uiterlijk, verliest de angel met weerhaken bij het prikken en laat een giftzakje achter in de huid. De bij sterft na de steek. Deze steek is minder ernstig dan een wespensteek. Bij de aanwezigheid van een bijensteek verwijdert de hulpverlener de angel met een pincet of de vingers. Dit is door de weerhaken aan de angel niet altijd eenvoudig. Het verwijderen van het gifzakje gebeurt met een scherp mes, al drukkend en glijdend met het mes van onder de steekplaats naar boven toe. Daarna brengt de hulpverlener antihistaminezalf (tegen allergische reactie) aan op de steek. Indien mogelijk houdt de patiënt het getroffen lichaamsdeel hoger dan het hart. De patiënt mag eveneens ijs dat in een doek gewikkeld is, op de steekplaats aanbrengen gedurende maximaal tien minuten. Dit vermindert namelijk aanzienlijk de pijn. Bij een allergische reactie komt histamine vrij wat zorgt voor een verwijding van de kleinste haarvaten, waardoor de toxische stof sneller in het lichaam wordt opgenomen. Antihistaminica zorgen er voor dat de bloedvaten zich vernauwen in plaats van verwijden.

Eerste hulp bij een wespensteek

Een wesp heeft een gele kleur, prikt mogelijk meermaals en is agressiever dan een bij. Een wespensteek is potentieel gevaarlijk want hierdoor ontstaat mogelijk enorm snel een allergische reactie (astma-aanval). Bij deze anafylactische shock (ernstige allergische reactie) plaatst de hulpverlener meteen een ijsblokje in de mond, om glottisoedeem (zwelling van de stemspleet) te vertragen. Hij bezoekt daarna meteen een arts.

Eerste hulp bij een mierenbeet

De hulpverlener legt de patiënt in een gemakkelijke houding, waarbij hij het getroffen lichaamsdeel in een iets hogere positie plaatst. Het verlichten van de pijn gebeurt aan de hand van een ijskompres dat de hulpverlener gedurende maximaal tien minuten op de bijtplek plaatst. Het ijs is hierbij in een natte doek gewonden. De hulpverlener mag het ijskompres tien minuten of iets langer per uur gebruiken als de patiënt dit prettiger vindt.

Eerste hulp bij een tekenbeet

Teken zijn kleine parasieten die leven van bloedzuigen. Deze zijn voornamelijk in de natuur te vinden. Ze hebben bloed nodig om zich te ontwikkelen en voort te planten en daarom bijten ze soms mensen. Ze brengen mogelijk verschillende tekenziekten over, onder meer de ziekte van Lyme (bacteriële infectie door tekenbeet met symptomen aan huid en hart, hersenen, spieren en/of gewrichten). Tekenbeten zijn in tegenstelling tot vele insectenbeten niet pijnlijk. Het verwijderen van tekenbeten verloopt via een tekentang.

EHBO: Zeker niet doen

De hulpverlener mag nooit de angel uit de huid trekken. Ook in de bult knijpen is niet toegestaan. Daarnaast peutert de hulpverlener niet met een naald in de bult. Het gif uitzuigen met de mond is tot slot niet aangewezen. In plaats daarvan hanteert de hulpverlener een uitzuigpompje.

Lees verder

© 2016 - 2024 Miske, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Bijensteek behandelen / Wespensteek behandelenBijensteek behandelen / Wespensteek behandelenEr bestaan verscheidene natuurlijke behandelingen en middeltjes om een bijensteek of wespensteek te behandelen zodat de…
EHBO – bevriezingEHBO, Eerste Hulp Bij Ongelukken, het woord zegt het al. Bij EHBO gaat het er om dat je iemand kunt helpen als hij een o…
Eerste Hulp Bij OngelukkenEerste Hulp Bij OngelukkenEHBO, ofwel Eerste Hulp Bij Ongelukken of Eerst Hulp Bij Ongevallen, is hulp die door niet professionals wordt gegeven.…
Wat moet er in de EHBO kofferWaar je ook bent, thuis, op het werk, op school, op vakantie of tijdens een uitstapje, een EHBO koffer is altijd handig…

EHBO bij een slangenbeetEHBO bij een slangenbeetSlangenbeten treden niet zo frequent op in België en Nederland. Hier komen slechts drie slangensoorten voor waarbij enke…
EHBO bij snijwonden en steekwondenEHBO bij snijwonden en steekwondenSnij- en steekwonden zijn doorgaans eenvoudige wonden waarbij enkel de huid of slijmvliezen beschadigd zijn. Deze horen…
Bronnen en referenties
  • Inleidingsfoto: InspiredImages, Pixabay
  • Coëlho, Medisch Zakwoordenboek, digitale editie, versie 2010, geraadpleegd op 17 augustus 2016
  • EHBO - Eerste Hulp Bij Ongevallen, Auteur: Paul Broos, Stefaan Nijs, Redactie : P. Broos, Sigrid Nijs, M. Sabbe, Uitgever: Uitgeverij Acco, 9789033457845, mei 2005, vijfde herziene uitgave: 2011, ISBN: 9789033457845, blz. 174-175, geraadpleegd op 17 augustus 2016
  • EHBO Snelgids, Auteur: Elly van der Meijden, Redactie: Dr. A. Nijland, Uitgever: Reality Bites Publishing B.V., ISBN: 9789490783273, eerste druk: maart 2012, blz. 168-169, geraadpleegd op 17 augustus 2016
  • Hygiëne & EHBO, Docente: Ann Eyskens, Departement Handelswetenschappen en Bedrijfskunde, Thomas More Turnhout, 3 Bachelor Office Management, Medical Management Assistant, Academiejaar 2013-2014, digitale cursus dus paginanummer onbekend, geraadpleegd op 17 augustus 2016
  • Medische Gids Voor Noodgevallen, Auteur: Ella Tyler, Uitgever: The Readers Digest, ISBN: 9789064075865, juni 2001, blz. 116-117, geraadpleegd op 17 augustus 2016
  • Afbeelding bron 1: Hans, Pixabay
Miske (4.039 artikelen)
Laatste update: 01-04-2020
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Diversen
Bronnen en referenties: 7
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.
Medische informatie…
Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.