Haal die vingers uit je neus!

Haal die vingers uit je neus! Op een ochtend overkomt het je. Je staat ontspannen voor de stoplichten te wachten, muziekje erbij en je kijkt tevreden om je heen. Je zwaait opgewekt naar de mensen in de file. En dan... dan zie je ineens iemand in de auto naast je met afschuw naar je kijken. Even weet je niet waar je dit aan verdiend hebt. En dan realiseer je je dat de wijsvinger van de hand die nu zo opgewekt zwaait, net nog in je neus zat. En dat jij niet de enige bent die dat weet. Gelukkig springt het licht op groen, en komt de rij in beweging. Komt je deze situatie bekend voor? Heb jij je ook wel eens gegeneerd gevoeld omdat je de onbedwingbare neiging hebt om in je neus te peuteren en je werd betrapt? Ben jij degene die onnadenkend met een snotje in de vingers loopt te spelen, en zich daarna bedenkt "wat moet ik hier mee?”

Gevolgen

Als dit je bekend voorkomt, dan wordt het tijd dat je actie gaat ondernemen. Regelmatig in je neus peuteren, kan namelijk schade toebrengen aan je neus. Je beschadigt je haarvaten, en je kunt er een bloedneus door krijgen. Het neuspeuteren vergroot ook de kans op infecties. Het heeft ook een officiële aanduiding, namelijk rhinotillexe. Als het dwangmatig is, dan wordt het rhinotillexomanie genoemd.

En nu?

Nu ga je er iets aan doen. Dit begint met accepteren van dit probleem, en dit gedrag. Wees er eerlijk in, en neem er verantwoording voor. ?" En denk nu niet, “ach, het is maar een snotje”, en “niemand ziet het”. Het wordt gezien, en mensen vinden het en bijzonder storende en smerige gewoonte. Geef jij iemand ontspannen een hand als je gezien hebt dat die hand net nog zijn weg naar de hersens aan het boren was?

De oorzaak

Vind uit wat de oorzaak is. Het waarom. En nee, nu hoef je niet 20 uur in therapie bij een psycholoog. Bedenk wanneer jij neus peutert, en wat de aanleiding is. Het kan zijn dat je een zware neusverkoudheid hebt gehad, en dat het noodzakelijk was om het slijm te verwijderen. Of dat je door een allergie jeuk in je neus had. Als dit het geval is, dan kan het zijn dat een noodzakelijke handeling verworden is tot een onbewuste gewoonte. Als de neusverkoudheid of de jeuk in je neus nog steeds aanwezig is, dan is het zinvol om een arts te raadplegen. Er kan namelijk ook meer aan de hand zijn. Als je gewoon peutert omdat het zo “lekker” is, en je er een kinderlijk vergenoegen in hebt om met snotrolletjes te spelen, dan wordt het tijd dat je deze gewoonte afleert.

Stop!

Neem je voor om te stoppen met deze gewoonte. Er zijn mensen die zeggen dat het 3 weken duurt om een gewoonte af te leren. Jou taak voor de aankomende 3 weken is dus om iets anders te zoeken voor je vingers om te doen. Ga vingerhaken, zorg dat je een pen bij de hand hebt om mee te kriebelen op een papiertje en zoek afleiding voor je vingers. Lees een boek, en zorg dat je vingers altijd een bladzijde vasthouden.

Noteer

Noteer de momenten waarop je normalerwijze in je neus zou peuteren. Is dat uit verveling, is dat omdat je gestrest bent of dat je trek hebt in wat lekkers, en je wil niet naar de keuken toe gaan? Hoe dan ook, schrijf de tijden en gelegenheden op, en wees daar alert op.

praat tegen jezelf

Zeg tegen jezelf dat je gestopt bent met neuspeuteren. Elke keer als je op het toilet komt en je bent alleen, kijk in de spiegel en zeg hard op tegen jezelf: “mijn neus is schoon, en ik peuter er niet in. Mijn neus is goed zoals hij is”.

Zakdoeken

Gebruik een zakdoek of een tissue om storende stukjes neusslijm te verwijderen. Doe dit snel en netjes. En wil je kijken of je neus goed schoon is? Dan snuit je je neus. Kijken doe je met de ogen en niet met je vingers.

Gebruik je voorstellingsvermogen om te stoppen.

Bedenk eens wat je je neus aandoet. Honderdduizenden bacteriën breng jij enthousiast naar je neus, zodat ze daar verder kunnen leven. Het is alsof je ze een gratis vakantie geeft in een 5 sterren hotel. Het is er warm en vochtig, met heel veel voedingsstoffen. En ook zo lekker ruim. En mocht de ruimte opraken, dan verhuizen de bacteriën toch gezellig naar je voorhoofdsholten en je bijholten? Hoeveel bacteriën zitten er aan je hond? Hoeveel bacteriën zitten er aan geld? Wil je dat echt in je lichaam hebben?


Het moet toch?

En als het dan toch moet, en je kunt echt niet door zonder gek te worden? Ga naar het toilet, was je handen en haal datgene weg wat je stoort. Mocht dit vaker gebeuren, neem contact op met een arts. Er kan een medische reden zijn voor dit gedrag.
© 2009 - 2024 Sysnet, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Neuspeuteren: gezond of niet?Neuspeuteren: gezond of niet?De meeste ouders verbieden hun kinderen in hun neus te peuteren. Het wordt gezien als onhygiënisch. Toch kunnen veel men…
Praktische tips tegen een schrale neusPraktische tips tegen een schrale neusEen schrale neus is meestal het gevolg van een verkoudheid of allergie. Tijdens de herfst- en winterperiode heeft een si…
Neuspeuteren: Oorzaken, problemen en tips bij neuspulkenNeuspeuteren: Oorzaken, problemen en tips bij neuspulkenNeuspeuteren/neuspulken duidt op het inbrengen van een vinger (of een ander voorwerp) in de neus met de bedoeling om het…
Neuspeuteren, is het slecht voor de gezondheid?Neuspeuteren, is het slecht voor de gezondheid?Neuspeuteren is iets wat vreselijk veel mensen doen, zowel mannen, vrouwen als kinderen, en toch zullen de meeste mensen…

Artsen zonder grenzen helpt mensen in noodArtsen zonder grenzen is een organisatie die mensen in nood helpt. Ze gaan over de hele wereld om medische en technische…
Bronnen en referenties
  • http://www.nu.nl/wetenschap/1016644/neuspeuteren-populair-maar-gevaarlijk.html http://nl.wikipedia.org/wiki/Neuspeuteren
Sysnet (64 artikelen)
Gepubliceerd: 18-02-2009
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Diversen
Bronnen en referenties: 1
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.
Medische informatie…
Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.