Slapeloosheid – tips

Slapeloosheid – tips Iedereen kent het wel. Draaien en woelen, om de haverklap op de wekker kijken en zien dat de tijd gestaag doortikt. Het tijdstip dat de wekker af zal gaan komt steeds dichterbij, maar je hebt nog geen oog dicht gedaan. Zuchtend en steunend en draai je je steeds weer in een andere houding, in de hoop wat slaap te vinden. Slapeloosheid is frustrerend en verschrikkelijk. Als het zich langere tijd voordoet, zal het effect hebben op je dagelijkse leven en functioneren. Wat kun je er nu tegen doen?

Temperatuur

Temperatuur is heel belangrijk bij het slapen. Een slaapprobleem kan dan ook op die manier voorkomen worden. Wanneer een kamer koel is en goed geventileerd, zal het slapen verbeteren. Want een warme kamer zal ervoor zorgen dat je je lichaamswarmte niet goed kwijt kunt. Daardoor slaap je moeilijker in. Echter, wanneer je lichaam de temperatuur goed kan verlagen, zal het makkelijker worden om te slapen.

Stilte

Ook stilte is van essentieel belang bij het slapen, vooral bij het inslapen. De hersenen vangen namelijk ieder geluidje op, wat erin resulteert dat de slaper wordt wakker gemaakt. Wanneer je licht slaapt, is er niet veel geluid nodig om je wakkeer te maken. Om die reden is het belangrijk dat er rust en stilte zijn in de slaapkamer. Geluiden doen overigens nog meer met je. Zo word je vaak herhaald wakker, waardoor je weer moeilijker in slaap valt. Ook kun je je gaan ergeren aan een geluid, waardoor inslapen moeilijker wordt. Wanneer je niet zelf voor de stilte kunt zorgen – in een onrustige buurt bijvoorbeeld – kun je altijd oordoppen gebruiken. Zorg wel dat de wekker luid genoeg staat afgesteld.

Planten

Omdat planten zuurstof produceren, zijn ze niet verkeerd voor onze gezondheid. Echter, de planten veroorzaken in die mate zuurstof dat je er geestelijk actiever van wordt. Dat is uiteraard niet goed voor de slaap. Zorg er daarom voor dat er in je slaapruimte geen planten aanwezig zijn.

Partner

Een partner die onrustig slaapt, heen en weer draait, of juist luidruchtig snurkt, komt je nachtrust niet ten goede. Een logisch gevolg is dat je er zelf minder goed van slaapt. Zeker wanneer je vaak wakker wordt, kan het zijn dat je je hieraan gaat ergeren, waardoor inslapen nog moeilijker wordt. De enige hulpmiddelen zijn apart slapen en oorproppen. Vooral apart slapen zal resulteren in het herstel van het normale slaappatroon. Wanneer dit gebeurt is, kun je weer proberen samen te gaan slapen.

Innerlijke klok

Stel je moet er op een ochtend vroeg uit. Normaal ga je altijd tegen middernacht naar bed, nu een keertje om tien uur. En je kunt de slaap niet vatten. Dat is niet gek. Want ieder levend wezen heeft een soort van innerlijke klok, die invloed heeft op de geestelijke activiteit. Dit is een precieze en regelmatige klok. Wanneer deze klok dan ook verstoord wordt, kan een slaapprobleem optreden. Het heeft geen zin om in zo’n situatie – eenmalig – vroeger naar bed te gaan. Dat is een kwestie van verleggen. Bovendien moet je ervan uitgaan dat de gemiste slaap van de volgende ochtend, later zal worden ingehaald.

Eten en drinken

Wat ook mee speelt in het al dan niet in slaap komen, is wat je de laatste uren voor je gaat slapen gegeten en gedronken hebt. Vooral koffie, thee, cola en chocolade kunnen ervoor zorgen dat je moeite hebt met inslapen. Echter, dit verschilt per persoon. Zo zijn er mensen die probleemloos koffie kunnen drinken, vlak voor het slapen gaan, terwijl andere mensen er een hele nacht van wakker liggen. Gewenning speelt hierbij een grote rol. Op zich valt het dus aan te leren om vlak voor het slapengaan koffie te drinken, mits het regelmatig gebeurt. Wanneer je gaat slapen op een volle maag, moet alles daarin nog verwerkt worden. Daardoor is je lichaam nog steeds actief en zul je ook minder snel de slaap vatten.

Lezen en andere ‘slaapmiddelen’

Een goed middel tegen slaapproblemen is het lezen van ontspannen lectuur. Zo komen je gedachten en hersenen tot rust. Eet er wat gezonds en luchtigs bij en je zult je in korte tijd ontspannen voelen. Ook zijn er natuurlijke middelen die je kunnen helpen in slaap te vallen. Zo bevat melk stoffen die enigszins slaapverwekkend zijn. Tevens zijn er diverse middelen en kruidenthee te vinden. Ook een douche of bad kan slaapbevorderend zijn.
© 2009 - 2022 Paulsmiezen, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
20 slaaptips voor een betere nachtrust20 slaaptips voor een betere nachtrustSlapen is voor velen een geliefde bezigheid. We slapen dan ook een derde deel van ons leven. Slapen kan echter frustrere…
Slaapproblemen en slapeloosheid tijdens de zwangerschapSlaapproblemen en slapeloosheid tijdens de zwangerschapZwanger zijn is een zware belasting. Letterlijk en figuurlijk. Slaapproblemen ontstaan hierdoor heel makkelijk. Een goed…
SlaapstoornissenSlapeloosheid is een veel voorkomend probleem. Veel mensen hebben er last van. Wat kun je er tegen doen?
Slapeloosheid oplossen met oosterse geneeskunst en kruidenSlapeloosheid oplossen met oosterse geneeskunst en kruidenChronische slapeloosheid is een hardnekkig probleem dat je leven kan ontwrichten. Als je niet slaapt, kun je nauwelijks…
Informatie over mondkapjesDoor een toenemend aantal epidemieën slaan steeds meer Nederlanders mondkapjes in om achter de hand te hebben. Een goed…
Paulsmiezen (97 artikelen)
Gepubliceerd: 21-06-2009
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Diversen
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.
Medische informatie…
Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.