Zomerfrissss... Alles over transpiratie en deodorant

Zomerfrissss... Alles over transpiratie en deodorant Transpiratie. We hebben er allemaal mee te maken. Maar wat is normaal? Hoe ga je ongewenste transpiratie en transpiratiegeur tegen? Wat bestaat er tegenwoordig allemaal op deodorantgebied? En hoe kies je een deodorant? Lees verder voor informatie van de kenners, productnieuws, tips en weetjes. Dat je transpireert, is duidelijk. Maar waarom transpireert een mens eigenlijk? Dermatoloog drs. Yolande Bullens van het Academisch Ziekenhuis Maastricht: "Je lichaam zorgt ervoor dat je vocht verliest, puur om je lijf op de goede temperatuur te houden. En die onaangename geur ruik je omdat het transpiratievocht in contact komt met bacterien." Soms denk je dat je liters vocht kwijtraakt, maar dat is niet gauw het geval. Drs. Bullens: "Een gemiddelde persoon verliest onder normale omstandigheden ongeveer een halve liter per dag. Maar bij inspanning of een hoge omgevingstemperatuur kan dat oplopen tot wel vijf liter."

Wat is normaal?

Transpiratie is een natuurlijk proces, omgeven door schaamte. Transpireer ik niet te veel? Zijn die vlekken in mijn kleren niet abnormaal? Nou bestaat er wel een aandoening die gepaard gaat met overmatig zweten, maar die is echt zeldzaaam. De vochtproductie verschilt per persoon en daarbij heb je nou eenmaal ruime marges, ofwel verschillen. 's Zomers transpireer je natuurlijk sowieso (veel) meer. Ook stress, opwinding en inspanning veroorzaken extra transpiratie. Dus: wind je maar liever niet op over je transpiratie...het helpt niet, integendeel!

Welke deo?

Er zijn tal van producten op de markt om transpiratiegeur te voorkomen, en desgewenst zelfs de hele transpiratie te voorkomen op bepaalde plekken van je lichaam.
Als je licht tot normaal transpireert, staat niets je in de weg om je van top tot teen te hullen in het sexy parfum van een luchtige bodyspray (Impulse, Lancôme). Als je van natuurlijke oplossingen houdt, kun je ook kiezen voor een deodorant op aluinbasis (De Tuinen). Deze grijpt beperkt in op transpiratiegeur, dus houd daar rekening mee.
Voor normale tot sterkere transpiratie staat een gerichte werkzaamheid voorop. Geen bodysprays dus, maar een deodorant, eventueel afstemd op sterkere transpiratie.
Met name een wat overenthousiaste transpiratie kun je te lijf met antitranspirant (Nivea Fresh alcoholvrije deo, of Fa Dry). De werkzame stoffen bestrijden de bacterien die transpiratiegeur veroorzaken. Ook leggen speciale zouten een laagje op je huid en temmen de overenthousiaste zweetkliertjes.

De puntjes op de i

Ook bij deo's is het detail belangrijk. Ofwel, zeer vervelend als je deodorant botst met je parfum. Kies eventueel deo en parfum uit dezelfde lijn (Chanel No. 5 is er nu ook als deo-spray, bijvoorbeeld). Maar meestal is zo'n designer-deo vrij prijzig, zeker als je er bij al je parfums één zou willen. Kies dan voor een geurloze deodorant (bijvoorbeeld van Dove). Deze bevat geen geurstoffen, maar remt wel bacterien die lichaamsgeur veroorzaken.

Deodorant: de broodnodige knowhow

  • Net als parfum, kan deodorant bij het zonnen weleens huidreacties en vlekken veroorzaken. Gewoon zonder deo de zon in is dus de veilige optie.
  • Gebruik deodorant op een schone, droge huid voor de beste werking.
  • Voor gebruik even schudden met roller of bus, dan zijn de deodorant-ingredienten het beste gemengd en werkzaam.
  • Doe deodorant altijd vóór het sporten op. Een spraytje tussendoor doet niet zo veel. Als je al zweet, wordt de deodorant namelijk gesaboteerd door het ontstane vochtlaagje op de huid.

De meestgestelde vragen over deodorant

Is anti-transpirant niet slecht?

Niet in de zin dat het het transpiratieproces van je lichaam verstoort. Zweetkliertjes zitten over je hele lichaam. Maar niet alle dermatologen zijn wildenthousiast over de constante blokkering van zweetkliertjes. Gebruik antitranspirant dus liever alleen bij gelegenheden dat het nodig is, en geef je oksels regelmatig een dagje 'vrij.'

Helpt het als ik me onthaar?

Wel in die zin dat de bacterien die de geur veroorzaken, minder vrij spel hebben. Maar minder transpireren doe je niet.

Ik transpireer zo veel in de zomer...

Draag 's zomers liefst zo veel mogelijk natuurlijke materialen, zoals linnen of katoen. Deze stoffen ademen goed door. En vergeet niet regelmatig te drinken of je polsen even onder stromend koud water te houden. Zo koel je weer lekker af.

Wat te doen met transpiratie en geur op intieme plekken?

Ook in je intieme zones is een zekere vochtafscheiding en geur volkomen normaal. Gebruik nooit deo in die gebieden. Gewoon wassen met lauw water is genoeg.

En zweetvoeten?

Voor frisse voeten kun je een speciale deo of bodyspray gebruiken. Vitaliserende sprays en deo's zijn er steeds meer, bijvoorbeeld van Yves Rocher, Herôme, of de Etos. Talk of voetpoeder (Zwitsal, Yves Rocher) kan echter vaak ook al een stuk bijdragen aan de oplossing vana het probleem. Ook deze houden je voeten langer vrij van geur en droog.

Kledingleed voorkomen: deo en vlek

Je zult niet als eerste ontdekken dat er een vlek in je favoriete zomerjurkje zit na het gebruik van dedorant. Met name antitranspirant bevat zout dat vlekken veroorzaakt. Laat je deo dus altijd goed drogen voor je je aankleedt. Beter nog: antivlek deo (Rexona Crystal anti-transpirant deo spray). Zo'n okselvlek in je zomergoed verdwijnt vaak door er met een panty voorzichtig maar ferm over te wrijven. Mislukt? Dan is het vermoedelijk geen deovlek maar een transpiratievlek. Transpiratie kan niet-kleurechte stoffen uitbleken, en helas, dat komt nooit meer goed.

Deo's mét

  • Een van de nieuwere vondsten op deogebied: deodorant voor de gevoelige huid én voor gebruik na het ontharen (Dove, Rexona).
  • Met Lancômes Deodorant Energissant, uit een superdeluxe badlijn met essentiele olien, geef je jezelf niet alleen een frisse geur maar ook extra energie.
  • Rexona Pro-Balance bevat een extraatje: verzachtende olien. In Dove Sensitive is hydraterende zonnebloemolie en glycerine verwerkt.
  • Extra sneldrogende deo bestaat tegenwoordig ook (Rexona Crystal roll-on).

Met dank aan Lever-Fabergé en Nivea
© 2009 - 2024 Mariawrites, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Transpiratie: Iedereen transpireertIedereen transpireert, de een wat meer en de ander wat minder. De meeste van ons gebruiken ook iets om de transpiratie e…
Hyperhidrosis (overmatig transpireren)Hyperhidrosis, ofwel overmatige transpiratie. Transpiratie is een normale reactie van het lichaam en is nodig om af te k…
Vragen en antwoorden over transpiratieHet hele jaar door transpireren we, het ene seizoen iets meer dan het andere. Waarom transpireren we eigenlijk? Hoeveel…
Transpireren en zweetgeur: oorzaken en oplossingenTranspireren en zweetgeur: oorzaken en oplossingenTranspireren is een heel gewone reactie van het lichaam bij warmte. De ene mens zweet meer dan de ander. Zweten kan zorg…

(Overmatig) zweten? Dit kunt u er tegen doenZweten, hoewel eigenlijk iedereen het doet hebben veel mensen er ook echt last van. Eigenlijk is het goed dat we zweten,…
Goed slapen in de warmteGoed slapen in de warmteAls de zomer aanbreekt brengt dat voor veel mensen vreugde. Het weer wordt door velen als aangenaam gezien. Maar 's nach…
Reactie

Cathelijne, 06-08-2009
Waar kan ik de deo doekjes kopen? zijn die niet al sinds 2006 uit de handel? Reactie infoteur, 10-08-2009
Hallo Cathelijne,
Inmiddels heb ik van Rexona bericht gekregen, dat de deodoekjes helaas uit de handel zijn. Nivea bleef verder stil. Online is er wel een algemene recente verwijzing in een artikel, maar dan zonder naam. Dus ik vermoed dat deodoekjes geen blijvertje zijn geworden. Er zijn mensen die dit oplossen door Wetties-achtige doekjes mee te nemen als ze bijvoorbeeld uitgaan. We zullen het ermee moeten doen… Ik heb het artikel aangepast. Dank voor je reactie, die heeft geholpen om het artikel up to date te houden! Groeten, Astrid Maria

Mariawrites (540 artikelen)
Laatste update: 10-08-2009
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Diversen
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.
Medische informatie…
Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.