Anabolen steroïden: wegen de voordelen op tegen de nadelen?

Anabolen steroïden: wegen de voordelen op tegen de nadelen? Anabole steroïden zijn middelen die vooral worden gebruikt om groter en sterker te worden. Het zijn ook prestatieverhogende middelen die topsporters of wielrenners gebruiken om hun sport beter te kunnen beoefenen. Er bestaat een wijde variatie aan Anabolen steroïden. Sommige bestaan in pilvorm en moeten worden doorgeslikt. Andere varianten van Anabolen steroïden moeten intramusculair geïnjecteerd worden in het spierstelsel, meestal de bilspier.

Algemeen informatie over het gebruik van Anabolen steroïden

Er bestaat een wijde variatie aan Anabolen steroïden. Topsporters of mensen die de beslissing nemen om steroïden te nemen kunnen het beste zo goed mogelijk informeren over hoe Anabolen steroïden precies werken en wat de eventuele bijwerkingen ervan zijn. Ook is het belangrijk goed te informeren bij een dokter of een huisarts of dat de steroïden die je wilt gebruiken samengaan met de medicijnen die je inneemt.

Elke steroïde werkt anders, de twee voornaamste werkingen van de meeste Anabolen steroïden staan hieronder, uitgezonderd botox en het beruchte groeihormoon.

 • Er zijn er die zich binden aan de androgene ontvanger in de spiercel, waarna ze overgaan tot het omzetten van eiwitten. Dit zorgt voor de vergroting van de spiermassa en meestal ook een flinke toename in kracht.
 • De andere steroïden binden zich niet of amper aan de androgene receptor maar zijn in staat er voor te zorgen dat het spierweefsel niet wordt afgebroken wanneer het lichaam glutamine aan de spieren wil onttrekken. Dit kan ook zorgen voor een vergroting in kracht. De resultaten zijn hier wel minder snel zichtbaar. Daarom is een combinatie of een ''stack'' van beide werkingen het snelst merkbaar.

Veel Anabolen steroïden worden ook gebruikt in de geneeskunde, waaronder deca durabolin dat gebruikt wordt tegen de bestrijding van borst en prostaatkanker. Vele anabolen steroïden hebben zowel direct als indirect een effect op je gezondheid. Er is een wijde variatie van zowel voordelen als nadelen aan het gebruik van Anabolen steroïden verbonden. Het is aan de persoon zelf de beslissing te nemen of het de moeite waard is of niet.

Positieve effecten

 • In de eerste plaats gebruiken de meeste mensen Anabolen steroïden om spiermassa te kweken, of vetvrij massa bij te krijgen.
 • De tweede voornaamste reden is dat de meeste Anabolen steroïden een direct toename in kracht betekent. Veel mensen denken dat je van Anabolen steroïden geen kracht bijkrijgt. Dit is enkel in een klein geval van deze producten zoals botox of creatine, (wat geen steroïde is maar wel de verzuring van je spieren tegengaat). De meeste Anabolen steroïden veranderen je hormoonhuishouding of je metabolisme. In het geval van hormonale steroïden is een vermeerdering van kracht bijna onvermijdelijk.
 • Een hogere calciumafzetting in het beenderengestel.
 • Steroïden blijken na onderzoek een positieve invloed op het immuunsysteem te hebben.
 • Nog een belangrijke eigenschap is dat steroïden een stimulerend effect hebben op de productie van rode bloedcellen, dit leidt uiteindelijk tot meer zuurstofopname dat op zijn beurt de conditie verhoogt en de spieren nog groter maakt.
 • Anabolen steroïden gaan de afbraak van proteïne tegen.

Negatieve effecten

Ondanks al deze voordelen, zijn de nadelen in de meerderheid en zijn sommige hiervan bijzonder gevaarlijk. Zeker bij hoge dosissen kunnen veel Anabolen steroïden gevaarlijk zijn en zelfs dodelijk. Bij verantwoord gebruik zijn de risico's beperkt en de neveneffecten verwerkbaar.
 • Het voornaamste neveneffect bij het gebruik van Anabolen steroïden is de hoeveelheid oestrogeen die in je lichaam zit, zeker na een zware kuur ligt de testosteronproductie zo goed als plat. Daardoor kunnen mannen bij langdurig gebruik, en te hoge dosissen borsten vormen als ze er geen nakuur bij nemen. Een nakuur is meestal bedoeld om de gewonnen massa te behouden na de kuur. Nog een belangrijke reden voor de nakuur is dat deze zorgt het terug op gang komen van de testosteronproductie en het neutraliseren van de lever.
 • De meeste Anabolen steroïden zijn toxisch voor de lever, met name dianabol is erg giftig en moeilijk afbreekbaar. Daarom dient bij deze steroïde zeker een goeie nakuur genomen te worden.
 • Acne, met name op het gezicht en de rug. Mensen die aanleg voor acne hebben, krijgen van dit symptoom het meeste last. Belangrijk hier is het om de persoonlijke hygiëne in de gaten te houden.
 • Bij overgebruik, mogelijke inwendige bloedingen in het maag- en darmkanaal.
 • Vergrote kans op hartaandoeningen en niercrisis. Bij extreme hoge dosissen komt elk orgaan in de gevarenzone en riskeer je de uitval van alle organen inclusief het hart wat leidt tot een hartstilstand.
 • Een verhoogde bloeddruk, door de afname van het goeie cholesterol in het lichaam.
 • Mannen hebben een verhoogde kans op impotentie en over het algemeen een pijnlijke erectie.
 • Nierziekten en verhoogde kans op nierstenen, zeker als het in de familie zit en je er aanleg voor hebt.
 • Het vergroten van de prostaat, wat bij overgebruik moeilijkheden kan geven bij het plassen.

Gedrag

Dit is al voor jaren een discussiepunt geweest voor dokters en mensen in het algemeen. Er zijn gebruikers die nergens last van hebben en er zijn mensen die duidelijk gedragsstoornissen vertonen na langdurig gebruik van Anabolen steroïden. Het meest bekende is de ''Roidfever''. De meest bekende symptomen hierbij is dat de gebruiker last heeft van humeurswisselingen en een sterke toename in agressie. Een anders symptoom dat vaak voorkomt is dat de gebruiker lastig en humeurig doet tegen de mensen die ze het beste kennen en het meest van houden.

Het gebruik

Er zijn verschillende manieren om steroïden toe te dienen, je kan steroïden injecteren. Deze wordt rechtstreeks in het spierweefsel geïnjecteerd. Voor gebruikers die deze methoden gebruiken, is het belangrijk op te passen dat je niet in een ader injecteert. Dit kan leiden tot verlamming van de bilspier. Dit kan verder ook nog leiden tot vergiftiging van de bloedlijn. Dit kan heel pijnlijk zijn en daarnaast erg gevaarlijk, denk maar aan naalden die geïnfecteerd zijn met HIV.

Uiteindelijk moet je zelf de voordelen afwegen tegen de nadelen, je kan er heel ver mee geraken. Vergeet alleen niet dat anabolen steroïden gevaarlijk kunnen zijn, vooral bij hoge dosissen. Kuur nooit langer dan 8 weken. 10 weken is echt het maximum dat een persoon mag kuren. Wie langer kuurt brengt zijn gezondheid ernstig in gevaar.

Lees verder

© 2011 - 2024 Koningaap, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Anabole steroïden - gebruik en misbruikAnabole steroïden - gebruik en misbruikAndrogene anabole steroïden, of in het kort anabole steroïden, zijn in 1930 ontwikkeld om de groei van de skeletspieren…
De voordelen, nadelen en gevaren van anabole steroïdenDe voordelen, nadelen en gevaren van anabole steroïdenAnabole steroïden zijn veelgebruikte supplementen in de sportwereld. Het zorgt voor verbeterde sportprestaties en het zi…
Het gebruik van steroïden: de werking van dianabolDianabol is een van de meest bekende anabolen steroïden in de wereld. Deze werd reeds al in het begin van de jaren 60 op…

Hoe word ik zo oud mogelijk?Mensen worden steeds ouder zo word de 100 jaar steeds vaker gevierd. Om de levensduur te verlengen kunt u het beste zo v…
Redenen late menstruatieRedenen late menstruatieVeel mensen die seksueel actief zijn schieten in de stress als ze te laat ongesteld zijn. Mensen denken dat zwangerschap…
Bronnen en referenties
Koningaap (118 artikelen)
Laatste update: 07-03-2011
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Diversen
Bronnen en referenties: 1
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.
Medische informatie…
Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.