Hoe krijg je mensen in beweging?

Hoe krijg je mensen in beweging? Obama pakt het goed aan, want of het nu echt is of niet, de man schijnt sinds zijn aantreden als president een sterk verhoogd cholesterol te hebben en wil daar wat aan doen. Het haalt zelfs de pers … of zou dat ook opzet zijn, na het er niet doorheen krijgen van zijn gezondheidswetgeving in de VS?

Hoe pakt Obama het aan?

Om een grote groep Amerikanen die slecht voor zichzelf zorgen uit de veren te krijgen, zie je de Obama’s al enige tijd regelmatig hardlopen. De first lady heeft zelfs stevig gespierde armen, wat duidt op krachttraining.
En op wat voor manier je het ook doet, het is goed te bewegen. Wellicht zou een dergelijke actie niet in Nederland werken, want als we Balkenende zien rennen gaan we eerder lachen dan dat we het idee krijgen om ook te gaan rennen en op ons cholesterol te letten.

De impact die een charismatische figuur als Obama heeft, in combinatie met zijn functie, is vele malen groter. Als de president kenbaar maakt dat zijn cholesterol omlaag moet en diners voortaan eerder verlaat, zet dat de mensen toch aan het denken. Niet dat een diner eerder verlaten nu per definitie de oplossing van een te hoog cholesterol is, want daar gaat het immers om veel verzadigde vetten eten. Verzadigde vetten kunnen ook in een toetje zitten, maar in allerlei andere voeding. Natuurlijk weten al die artsen in de president zijn omgeving dat natuurlijk ook. Maar het signaal afgeven kan geen kwaad.

Beseffen dat bewegen noodzakelijk is voor een gezond lichaam

Als het besef er eenmaal is, dan is het een kwestie van mensen in het goed pad leiden om ze de juiste beweging te laten krijgen. Genoeg sporten en genoeg trainers die mensen professioneel kunnen begeleiden, maar het besef is het belangrijkste.

Na het besef is het ook wel prettig als je mensen enthousiast krijgt om daadwerkelijk iets te gaan doen, waar nog plezier uitgehaald kan worden ook. Immers hardlopen, fietsen, voet- of volleyballen of wat voor sport dan ook, is ontspannend en zeker geen straf. Voor velen is het ook een sociaal gebeuren en werkt het verslavend in de goede zin van het woord.

Verslavend

Het woord verslavend wordt vaker in de mond genomen als mensen een kick krijgen van het sportieve element. Het kan enerzijds het teamgevoel zijn wat je de kick geeft, maar ook het lichaam in beweging voelen en de lichaamsstoffen die daarbij vrijkomen, werkt vaak verslavend. En waar verslaving in beeld komt, kunnen mensen natuurlijk ook doorslaan en zich zo aftrainen dat ze angstig worden op enige plek iets van vet te voelen. Obsessief gedrag is nooit goed, maar een afgetraind lichaam is niet verkeerd. Balans dus.

Natuurlijk is de balans het belangrijkste en als je geniet van een glaasje wijn en eens in de zoveel tijd een patatje neemt, bega je geen doodzonde. Wel is van belang dat de balans gehouden wordt en je de verzadigde vetten niet te veel binnen krijgt. Gezien de alternatieven is er voldoende op de markt om gezonde vetten binnen te krijgen.

Dagelijks bewegen

En sporten is belangrijk voor je lichaam, voor de conditie, om het lichaam (spieren en gewrichten) soepel te houden en dat het daarnaast lekker voelt als je een bepaalde tijd intensief gesport hebt, is gewoon meegenomen. Zo’n intensief uur is goed om zeker twee maal per week te doen en daarnaast de normale beweging te krijgen. En die haal je behalve uit daadwerkelijk sporten ook uit gewoon lopend of fietsend boodschappen doen of – als de afstand het toelaat – naar je werk te gaan. Als je met de bus of tram ergens naar toe gaat, iets eerder uitstappen en dat laatste stuk lopend afleggen. Maar ook de trap op het werk nemen en maak eens een grotere wandeling als de hond uitgelaten moet worden. Ook de dagelijkse huishoudelijke werkzaamheden zijn prima, in de lente gaan we weer massaal de tuin in en stofzuigen, dweilen, de keuken soppen, het zijn allemaal bewegingen die goed zijn voor het lichaam.

Tot slot

Maar al met al is de vraag hoe je Nederlanders in beweging krijgt en het Amerikaans voorbeeld kunnen we hier niet met succes volgen. Dat sport ontspannend is en vanuit werkomgeving gestimuleerd zou kunnen worden, is een optie. Helaas te weinig bedrijven werken hier nog aan mee, dit terwijl het het welzijn en dus ook het ziekteverzuim in positieve zin zou beïnvloeden. Dat besef moet eerst bij de werkgevers komen, daar zou de regering nu weer wel zinvolle stimuleringsregelingen voor kunnen bedenken.
© 2010 - 2024 Annastaal, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Hardlopen: loop je slank!Hardlopen: loop je slank!Hardlopen en joggen is een uitstekende vorm van sport om een paar kilo kwijt te raken. Vooral nu de zomer voor de deur s…
Zelf je cholesterol verlagenZelf je cholesterol verlagenZoals veel mensen wel weten heb je goede en slechte cholesterol. Het slechte cholesterol heet LDL-cholesterol en je moet…
Zo verlaag je de kans op hart- en vaatziektenZo verlaag je de kans op hart- en vaatziektenHart- en vaatziekten komen vooral voor op oudere leeftijd, maar dat wil niet zeggen dat het niet bij jongeren ook voorko…
Cholesterol verlagen. Verlaag je cholesterol met deze tips!Cholesterol verlagen. Verlaag je cholesterol met deze tips!Hoe cholesterol verlaagt kan worden is een vraag die vele mensen zich zullen stellen. Mensen die kampen met een te hoge…

Slapeloosheid, oorzaak koffie uitgelichtSlapeloosheid, oorzaak koffie uitgelichtSlapeloosheid is een veelvoorkomend probleem. Iedereen wil goed slapen, maar velen worden doodmoe wakker. Met een uitges…
Zwezerik of thymusZwezerik of thymusDe zwezerik is een orgaan dat, onder normale omstandigheden, ieder kind heeft. Maar dat een volwassen nagenoeg geen zwez…
Annastaal (2.955 artikelen)
Gepubliceerd: 02-03-2010
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Diversen
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.
Medische informatie…
Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.