Pijnlijk ongesteld, wat te doen?
Zo goed als iedere vrouw heeft last van de maandelijkse periode. Soms is het alleen maar irritant, of ronduit vervelend, maar het kan ook zeer pijnlijk worden wanneer de baarmoeder zich verschoont. Er zijn gelukkig verschillende manier om menstruatieklachten tegen te gaan. Welke methode het beste bij u past is afhankelijk van hoe vaak pijn optreedt en hoe zwaar deze zijn. Verder speelt een eventuele kinderwens mee.
Directe behandelingen
Wanneer u slechts een keer in de paar maanden echt pijn heeft aan uw periode, dan zijn er een aantal dingen die u kunt doen. Meer pijn komt vaak door grote temperatuursschommelingen, veel stress of een verzwakt immuunsysteem. Het treed dus bijvoorbeeld op na vakanties, in drukke periodes in uw leven of na een ziekte. Dit zijn nu net de periodes waarin ziek zijn erg slecht uitkomt! Er zijn een aantal behandelingen tegen de pijn die direct toe te passen zijn en direct resultaat hebben. Deze zijn bewegen, warmte en pijnstillers.
Bewegen
Door te blijven bewegen bespoedigt u het doorlopen van het bloed en het slijm. De pijn zal afnemen en sneller over gaan. Vooral wandelen en fietsen zijn aan te raden, aangezien u hierbij rechtop blijft staan, en het geen intensieve sporten zijn. U kunt het gemakkelijk langer volhouden mocht dat nodig zijn. Bij hevige pijn lijkt op bed gaan liggen het meest aantrekkelijke om te doen, maar hierdoor verergert de situatie alleen maar.
Warmte
Warmte wil ook goed helpen tegen menstruatiepijnen. U kunt ’s avonds bij het slapen gaan een warme kruik meenemen en deze tegen de onderbuik aanleggen. Een warm bad nemen, of gewoon een hete kop thee kan de pijn soms ook verlichten.
Pijnstillers
Voor op korte termijn kan het gebruik van pijnstillers een oplossing bieden. Diverse producten kunnen de pijn verlichten. Veel hiervan zijn gewoon bij de drogist verkrijgbaar, zoals paracetamol en aspirine. Het is echter niet aan te raden deze middelen lang en veel te gebruiken, omdat gewenning en zelfs verslaving op kan treden.
een ibuprofenverpakking /
Bron: Donmike10, Wikimedia Commons (Publiek domein)Behandelingen op langere termijn
Wanneer u iedere maand last heeft van pijn tijdens de stonden kunt u het beste overschakelen op een middel dat op de langere termijn werkt. Doe dit altijd in overleg met uw (huis)arts, deze kan u adviseren over welk middel het meest geschikt is voor u en in de gaten houden of er geen bijwerkingen optreden.
Ibuprofen
Ibuprofen bevat de stof ibuprofen, een sterk pijnstillend middel. Het werkt overigens ook ontstekingsremmend en koortsverlagend. Verder zorgt ibuprofen voor een verminderd bloedverlies tijdens de menstruatie van ongeveer een kwart. Ibuprofen is zowel af en toe te gebruiken, zodra de pijn begint, als vaker, bijvoorbeeld maandelijks. Denk er bij regelmatig gebruik wel om dat het een pijnstiller blijft. Verslaving en gewenning kunnen optreden. Langdurig gebruik is alleen aan te raden in overleg met een arts.
Ibuprofen is verkrijgbaar in verschillende vormen, zoals capsules, korrels, drank en zetpillen. Het wordt verkocht onder de merknamen Advil, Antigrippine Ibuprofen, Femapirin, Nurofen, het merkloze Ibuprofen, Ibosure, Brufen, Zafen. De laatste drie zijn alleen op recept verkrijgbaar.
De pil
Een anticonceptiepil kan sterk helpen bij het verminderen van de pijn. De bloedingen zullen vrijwel altijd minder hevig worden door het gebruik van de pil. Verder heeft het als voordeel dat de periodes controleerbaar worden. Een anticonceptiepil is uiteraard niet te gebruiken als u kinderen wilt. Verder is de pil een goede, blijvende oplossing. Immers, hij wordt iedere maand geslikt. De pijn wordt niet eenmalig bestreden, maar blijvend.
Beginnen met de pil gaat altijd in overleg met een huisarts. Vraag niet om een strip van een vriendin of familielid, maar zorg ervoor dat een arts de eerste periode in de gaten kan houden.