Menstruatie en menstruatieperikelen

Menstruatie en menstruatieperikelen Menstruatie hoort er in principe voor iedere vrouw bij, tenminste tussen je pakweg 12e en 50ste levensjaar. Je wordt er als vrouw mee grootgebracht. Toch blijft menstruatie wel eens uit, tijdelijk of permanent, en hebben velen een pijnlijke periode rondom het bloedverlies.

Wat is menstruatie?

De menstruatie, het bloedverlies, is de periode van de cyclus dat de verdikte binnenwand van de baarmoeder wordt opgeruimd. Dit opruimen vindt plaats, omdat deze in eerste instantie is aangemaakt om een embryo te ontvangen, waaruit de zwangerschap begint. Als dit niet plaatsvindt, dan moet dit “materiaal” opgelost worden. Omdat niet bij iedere vrouw het proces exact gelijk verloopt, heeft dus niet iedere vrouw een zelfde cyclus. We gaan altijd van ongeveer een maand uit.

De bloeding

De bloeding is niet bij iedere vrouw gelijk en kan variëren van 3 tot 7 dagen. Vaak is de 2e en 3e dag wel het ergste qua bloedverlies. Totaal verliest een vrouw rond de 50 milliliter bloed in deze periode.

Het bloed wordt over het algemeen opgevangen in een tampon, die in de vagina wordt geschoven en het bloed absorbeert, of een maandverband, wat met een plakstreep in het slipje wordt vastgelegd. Verder kan er ook een zogenaamde menstruatiecup in de vagina ingebracht worden. Deze vangt niet buiten de vagina, maar in de vagina het bloed op.
Allen zijn in principe veilige methodes, alleen kan bij verkeerd gebruik van de tampon het zogenaamde Toxische Shock Syndroom (TSS) optreden. Regelmatig de tampon verwisselen voorkomt dat deze teveel absorbeert en een broedplaats wordt (TSS is een infecite).

Perikelen rond de menstruatie

Menig vrouw krijgt bij het afbreken van de verdikte wand in de baarmoeder (de samentrekking van de baarmoederwand) een weeïg gevoel in de buik of zelfs een stekende pijn. Verder kan in deze periode ook lage rugpijn ontstaan of worden de borsten pijnlijk. We weten dat het kan gebeuren in deze periode, weten dus ook waar het vandaan komt, maar voor sommige vrouwen is het nauwelijks houdbaar. Ze kunnen in deze periode nauwelijks sporten of soms helemaal niet functioneren. De huisarts of gynaecoloog kan je met deze pijn wel tegemoet komen, vaak helpt de anticonceptiepil ook tegen de ergste pijn. De menstruatie wordt veelal ook beduidend minder.

Uitblijven van menstruatie

Menstruatie kan tijdelijk onregelmatig zijn of geheel wegblijven en voor sommige vrouwen geldt dat ze helemaal niet ongesteld worden.

Tijdelijk

De tijdelijke periodes komen nogal eens voor aan het begin en aan het eind van de menstruerende jaren. Meestal reguleert zich dit vanzelf. Bij de jonge vrouw kom je enig moment in een redelijk stabiele modus en bij de vrouw die tegen de overgang aanleunt, blijft de menstruatie enig moment in zijn geheel weg. Niet gezegd datje dan door je menopauzeperiode bent.
Verder kan je, als je langer dan 6 maanden niet ongesteld wordt maar je ook niet zwanger bent, een probleem hebben met je evenwicht. Dit kan tot stress of zelfs depressie leiden. Het is belangrijk dat je contact opneemt met je huisarts.

Voor het tijdelijk wegvallen van de menstruatie geldt uiteraard ook dat je zwanger kunt zijn als je niet goed beschermd seks hebt gehad. De meeste vrouwen realiseren zich dit wel, maar soms kan een condoom gescheurd zijn, wat niet is opgemerkt of heeft de pil niet gewerkt (kans is minimaal, maar niet uitgesloten).

Permanent

Voor de vrouw die helemaal niet ongesteld wordt, ligt het allemaal een stuk genuanceerder. Een jonge vrouw die in zijn geheel niet ongesteld wordt, kan een chroomafwijking hebben. Maar er kan ook een te stug maagdenvlies zijn, wat geen bloed doorlaat, en ernstiger is de vrouw die zonder baarmoeder geboren is. Daar kom je over het algemeen pas in deze periode achter.

Als menstruatie echt uitblijft, is het goed in gesprek te gaan met de huisarts. Deze zal je over het algemeen doorsturen naar de gynaecoloog.

Tot slot

Hoewel veel vrouwen het vaak als een storend geheel ervaren, hoort het er ook gewoon bij. Een vrouw voelt zich ook vaak echt vrouw als ze haar cyclus doorloopt en menstrueert. Niet voor niets dat er nogal eens vrouwen in de menopauze in een dip terecht komen. Je sluit immers je vruchtbare periode af.
© 2010 - 2024 Annastaal, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Over de menopauzeElke vrouw krijgt er ooit mee te maken, de menopauze. De menopauze brengt vele veranderingen met zich mee in het leven v…
Niet ongesteld, niet zwanger – Mogelijke redenenNiet ongesteld, niet zwanger – Mogelijke redenenEen regelmatige menstruatie wordt beschouwd als een teken dat je niet zwanger bent. Maar wat nu als je niet ongesteld wo…
Verschil tussen de overgang en de menopauzeVerschil tussen de overgang en de menopauzeWat is het verschil tussen de overgang en de menopauze? Er komt een moment in het leven van de vrouw dat de eierstokken…
Oorzaken van het uitblijven van de menstruatieOorzaken van het uitblijven van de menstruatieNiet op tijd ongesteld worden komt redelijk vaak voor. Wanneer u dit voor de eerst keer meemaakt, zal u misschien wel sc…

Pearly penile papules (parelketting) op de penis verwijderenPearly penile papules (parelketting) op de penis verwijderenHeb je een parelketting op de penis? Pearly penile papules (parelketting) zijn frequent voorkomende goedaardige en fysio…
Plaatselijk vet verbranden: Hoe kun je lokaal afvallen?Plaatselijk vet verbranden: Hoe kun je lokaal afvallen?Wanneer we onszelf in de spiegel bekijken, kunnen sommige delen er eigenlijk best mee door. We hebben goede benen of bes…
Annastaal (2.955 artikelen)
Gepubliceerd: 15-10-2010
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Diversen
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.
Medische informatie…
Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.