Pearly penile papules (parelketting) op de penis verwijderen

Pearly penile papules (parelketting) op de penis verwijderen Heb je een parelketting op de penis? Pearly penile papules (parelketting) zijn frequent voorkomende goedaardige en fysiologisch normale kleine slijmvliesbultjes aan de penis, om precies te zijn tussen de eikel ('glanspenis' genoemd) en de penisschacht. De vleeskleurige of witte puntjes of bultjes op de (glans)penis of eikel veroorzaken soms grote onrust bij jongens en mannen. Vaak verschijnen ze voor het eerst als ze tiener of twintiger zijn en dan worden ze nogal eens aangezien voor een seksueel overdraagbare aandoening (soa). Vanuit medisch oogpunt behoeven pearly penile papules niet behandeld te worden. Vanuit cosmetisch oogpunt kan ervoor gekozen worden ze te laten verwijderen. Het weghalen van een parelketting kan op diverse manieren.

Wat zijn pearly penile papules op de penis?

Pearly penile papules (PPP), ook wel parelketting of corona divina genoemd, is een goedaardige variant van de normale mannelijke anatomie van de (glans)penis, waarbij zich huidkleurige, parelmoerkleurige of witte slijmvliesbultjes of papels - variërend van enkele tot honderden - ter grootte van 1-2 mm in een regelmatige krans rond de basis van de glanspenis of eikel liggen. Gewoonlijk manifesteren pearly penile papules zich in één of meerdere rijen rondom de glanspenis en ze worden vaak ten onrechte aangezien voor een seksueel overdraagbare aandoening (soa).

Oorzaken en voorkomen parelketting

Normaal fysiologisch verschijnsel

Pearly penile papules worden beschouwd als een normaal fysiologisch verschijnsel, een goedaardige variant van de normale mannelijke anatomie. Het is niet besmettelijk; ze worden dan ook niet opgelopen of verspreid via seksueel contact. Er bestaat een genetische aanleg voor deze zwellinkjes die uitgaan van het bindweefsel van de penis. De onderliggende mechanismen van de ontwikkeling van deze papels zijn onbekend. Het is dus niet bekend wat de reden is dat pearly penile papules ontstaan en hoe het komt dat de ene persoon er slechts enkele heeft en een ander tientallen tot wel honderden.

Geen verband met smegma

In het verleden werden pearly penile papules geassocieerd met de ophoping van smegma bij onbesneden mannen, maar nu is bekend dat dit verband er niet is. Er is geen enkel verband tussen de papillen en hygiëne. De aanwezigheid van de papillen kan ook niet worden geassocieerd met seksuele activiteit, zoals masturbatie (zelfbevrediging).

Wie krijgen het en hoe vaak komt het voor?

Onbesneden en negroïde mannen

Pearly penile papules worden vaker waargenomen bij onbesneden en negroïde mannen. Dit blijkt uit een studie waarbij 840 mannen werden onderzocht op de aanwezigheid van pearly penile papules. Hun leeftijd, ras en de aanwezigheid of afwezigheid van besnijdenis werden geregistreerd. 253 (30,1%) van de deelnemers aan het onderzoek hadden papels, en er was een significant verhoogde incidentie van pearly penile papules bij negroïde en onbesneden mannen. Een significant groter deel van de negroïde mannen waren onbesneden, hetgeen mogelijk het raciale verschil verklaart. De incidentie van papels was het grootst bij jonge volwassenen en ze hadden de neiging te dalen met het toenemen van de leeftijd.[1]

Uit een ander onderzoek blijkt dat bij onbesneden mannen met pearly penile papules die zich op latere leeftijd hebben laten besnijden, in veel gevallen het aantal papels vermindert.[2]

Hoe vaak komt het voor?

Uit onderzoek blijkt dat 8 tot 48% van alle mannen de papillen in mindere of meerdere mate heeft.[3] Pearly penile papules worden meestal bij mannen opgemerkt tijdens hun tienerjaren en twintigerjaren, met een geleidelijke afname van de frequentie met het voortschrijden der jaren.

Pearly penile papules symptomen

Pearly penile papules zijn in principe asymptomatisch (= zonder symptomen) en geven geen klachten van jeuk of pijn.

Plekjes van Fordyce / Bron: Privatephoto, Wikimedia Commons (Publiek domein)Plekjes van Fordyce / Bron: Privatephoto, Wikimedia Commons (Publiek domein)

Onderzoek en diagnose

De meeste mannen met pearly penile papules die een huisarts bezoeken, doen dit omdat ze bezorgd zijn dat ze een seksueel overdraagbare aandoening hebben. Pearly penile papules worden vaak verward met condylomata acuminatum (genitale wratten) of minder vaak, met molluscum contagiosum (waterwratten).[4] Met een enkele blik op de papillen kan de huisarts de diagnose stellen. Aanvullend odnerzoek is niet nodig. Gewoonlijk kunnen pearly penile papules gemakkelijk worden onderscheiden van andere laesies op de penis, met inbegrip van genitale wratten, molluscum contagiosum en ectopische talgklieren (Fordyce spots). Bij twijfel kan biopsie uitkomst bieden. Hierbij wordt ene stukje weefsel verwijderd en onder de microscoop onderzocht.

Behandeling van pearly penile papules op de penis

Geen behandeling nodig

Er is geen medische noodzaak voor behandeling van pearly penile papules. De papels worden door sommige mannen nochtans als visueel onaantrekkelijk beschouwd, afgezet tegen de gladde onderkant van de glanspenis.

Pearly penile papules verwijderen

Een parelketting is dus een normaal en goedaardig verschijnsel en geen geslachtsziekte of medische afwijking. Er hoeft kortom niets aan te gebeuren. Desondanks zijn er mensen die gebukt gaan onder de aanwezigheid van pearly penile papules en om verwijdering vragen. Verwijdering van pearly penile papules kan op de volgende manieren:
 • Cryotherapie met vloeibare stikstof;
 • Electrocoagulatie onder lokale anesthesie (verdoving);
 • Laser chirurgie met CO2-laser of fractional laser;
 • Chirurgisch: verdoven en afknippen of shaven.[5]

Noten:
 1. Rehbein H.M.: Pearly penile papules: incidence; Cutis. 1977 Jan;19(1):54-7
 2. Agha K, Alderson S, Samraj S, Cottam A, Merry C, Lee V, et al. Pearly penile papules regress in older patients and with circumcision. Int J STD AIDS. Nov 2009;20(11):768-70
 3. Sonnex C, Dockerty WG. Pearly penile papules: a common cause of concern. Int J STD AIDS. Nov 1999;10(11):726-7
 4. Monroe JR. Does this man have genital warts? Pearly penile papules. JAAPA. Feb 2009;22(2):16
 5. http://www.huidziekten.nl/zakboek/dermatosen/ptxt/PearlyPenilePapules.htm (voor de laatste keer geraadpleegd op 15-10-2010)

Lees verder

© 2010 - 2024 Tartuffel, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Bultjes op de penis: symptomen, oorzaak en behandelingBultjes op de penis: symptomen, oorzaak en behandelingBultjes op de penis kan voor een jongen of man verontrustend zijn. Er zijn heel veel mogelijke oorzaken van bultjes op d…
Plekjes van Fordyce: witte bultjes penis/gele bultjes vulvaPlekjes van Fordyce: witte bultjes penis/gele bultjes vulvaWitte bultjes op je penis of schaamlippen, kunnen talgklieren zijn. Op de penis zijn veel talgklieren aanwezig die voora…
Penis: aandoeningen, (pijn + jeuk) klachten en afwijkingenPenis: aandoeningen, (pijn + jeuk) klachten en afwijkingenDe mannelijke genitaliën, bestaande uit de penis (piemel), teelballen (zaadballen, testes) en scrotum (balzak), bevinden…
Genitale wratten: symptomen, oorzaken en behandelingGenitale wratten: symptomen, oorzaken en behandelingGenitale wratten symptomen zijn wratten rond de geslachtsorganen of anus en jeuk of een branderig gevoel en soms pijn. B…

Plaktest of plakproef bij contactallergie of eczeemPlaktest of plakproef bij contactallergie of eczeemWanneer de huid pijnlijk wordt of gaat jeuken, kan er sprake zijn van een allergische reactie. Deze kan als een standaar…
Menstruatie en menstruatieperikelenMenstruatie en menstruatieperikelenMenstruatie hoort er in principe voor iedere vrouw bij, tenminste tussen je pakweg 12e en 50ste levensjaar. Je wordt er…
Bronnen en referenties
 • Inleidingsfoto: Istock.com/AW
 • Agha K, Alderson S, Samraj S, Cottam A, Merry C, Lee V, et al. Pearly penile papules regress in older patients and with circumcision. Int J STD AIDS. Nov 2009;20(11):768-70
 • DermNet New Zealand. Pearly penile papules. https://www.dermnetnz.org/topics/pearly-penile-papules (ingezien op 8-2-2017)
 • http://www.huidziekten.nl/zakboek/dermatosen/ptxt/PearlyPenilePapules.htm (voor de laatste keer geraadpleegd op 15-10-2010)
 • http://emedicine.medscape.com
 • Monroe JR. Does this man have genital warts? Pearly penile papules. JAAPA. Feb 2009;22(2):16
 • Rehbein H.M.: Pearly penile papules: incidence; Cutis. 1977 Jan;19(1):54-7
 • Sonnex C, Dockerty WG. Pearly penile papules: a common cause of concern. Int J STD AIDS. Nov 1999;10(11):726-7
 • Afbeelding bron 1: Privatephoto, Wikimedia Commons (Publiek domein)
Tartuffel (2.972 artikelen)
Laatste update: 13-04-2023
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Diversen
Bronnen en referenties: 9
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.
Medische informatie…
Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.